Homepage Články The game changer jménem Andrey Smaev. Jak se dostal ke shybu se 152 kg?

The game changer jménem Andrey Smaev. Jak se dostal ke shybu se 152 kg?

Autor: Honza

122

25.05.2020

Před měsícem nám Adam Raw představil video s názvem "The Strongest man you've never heard of - Andrey Smaev" a celému světu, včetně Mathewovi Zlatovi (o kterém si můžeš více přečíst v našem rozhovoru) spadla brada. Neznámý jednadvacetiletý Rus zde totiž předvádí neuvěřitelné výkony, jako třeba 11 shybů se 100 kg, 10 shybů na každé ruce, přítahy ve front leveru, bench press s 260 kg a mnoho dalších šíleností. K naštvání všech, tento atlet není dostupný na žádné z našich sociálních sítích, a proto jsme se o něm nemohli nic mimo Adamovo video dozvědět. Andrey netouží po žádné slávě, a proto všem (včetně bohužel i našeho webu streetworkout.cz) odmítal poskytnout jakékoliv rozhovory. Změna přišla až s youtubovým kanálem "MIMotivation", kterému se povedlo přes Adama Raw a jeho manželku Taniu získat o Andreyovi více informací a podělit se o ně se světem ve dvanáctiminutovém videu. Celé video je ale Rusky s maximálně anglickými titulky a tak těm, kteří moc neovládají jazyky přinášíme jeho textovou, volně přeloženou interpretaci.

Jak se dostal ke cvičení?

Andrey nebyl vždy taková 105 kilogramová a 185 cm vysoká hromokláda. Býval celkem hubený a slabý, což se rozhodl na střední škole změnit. Motivoval ho k tomu žák stejného gymnázia Alexander Yarkhunin, který byl, dle Andreyových slov, jako Hercules a vynikal v kulturistice. Andreyovi se Alexandrova postava opravdu zalíbila a začal sám snít o velkých bicepsech na kterých začal tvrdě pracovat. Nebyl zvyklý na tvrdé tréninky, a proto pro něj bylo vše ze začátku dost náročné a špatně se vypořádával s bolestí svalů a všemi těmi náročnostmi, spojenými s tréninkem.

Tomuto 105 kilogramovému monstru nedělají problém ani přítahy ve front leveru.

Už na střední ale narazil na videa od Hannibala for Kinga, Denise Minina a Adama Raw, která ho neuvěřitelným způsobem motivovala a ukázala mu to, co by ho mohlo tak moc bavit. Cvičit chodil se svými dvěma kamarády do posilovny na jejich škole, kde jim pomáhal s tréninkem jejich tělocvikář. Kamarádi byli pro Andreye neskutečnou oporou a společně si procházeli jakýmisi přátelskými soutěžemi mezi sebou navzájem. To je neskutečně bavilo a měli vždy radost ze vzájemného progresu, ve kterém se vždy podporovali.

Proč právě kalistenika?

Jedním z důvodů, proč Andrey podává tak neuvěřitelné výkony, bude nejspíš to, že kombinuje 3 takřka odlišné sporty. Věnuje se jak powerlifterským disciplínám, tak street liftingu a kalistenice a právě to, může být jedním důvodem jeho úspěchů. Kalistenika nebyla rozhodně tím prvním stylem cvičení, které by jeho "amatérskou" kariéru odstartovalo. Vždy měl rád těžké váhy a bavilo ho posouvat se v bench pressu, dřepu a deadliftu. Bohužel už na základní škole měl problém se zrakem. Ten se mu časem pořád zhoršoval a po roce powerliftingu už na osu pořádně ani neviděl, což pro něj začalo být značně nebezpečné. Operaci mohl dle lékařů absolvovat až ve 20 letech, a proto musel jen čekat a dát si pauzu od těžkých vah. To pro něj bylo dost náročné, a tak začal alespoň třikrát denně chodit cvičit na hrazdy - ráno, o přestávkách a večer. Za 3 měsíce tohoto cvičení se mu povedlo naučit všechny prvky, které jsme mohli vidět v jeho videu od Adama Raw - front lever, přítahy ve front leveru, vlajku, muscle up na jedné ruce,... Operaci nakonec musel absolvovat už v 18 letech. 

Mimo zmíněné sporty má Andrey rád i armwrestling.

Jak nyní žije?

Andrey nyní pracuje jako zámečník. Pro zajímavost, jeho směny vypadají tak, že je jeden v práci od 8 do 20 hodin, další den od 20 do 8 hodin absolvuje noční směnu a potom má dva dny volno. Nemá tedy moc pravidelný režim, ale jak sám řekl, tak si na trénink vždy zvládne najít nějaký ten čas. Dříve cvičil každý den, ale to ho přivádělo akorát tak ke stagnaci a jeho tělo bylo pořád přetížené. Tréninky trvaly okolo 2-3 hodin a vždy cvičil to, v čem se zrovna chtěl posouvat dál.

Nyní cvičí hodinu, maximálně hodinu a půl a to 2x nebo 3x týdně, přičemž jeden z těchto tréninků je vždy až do zničení. Z toho důvodu, potřebuje zařazovat delší pauzy a dávat tělu více času na odpočinek. Jak sám prohlásil, tak moc nevěří doplňkům stravy a jediné, co používá je kvalitní nakopávač před tréninkem.

Dipy

Andrey má neskutečnou sílu v přítahových cvicích a nyní se mu dokonce povedlo nad hrazdu přitáhnout 152 kg. Jak jsme mohli vidět, tak bench press má také na nevídané urovni, ale jak je na tom s kliky na bradlech? Ve videu od Adama Raw jsme bohužel neviděli ani jedno opakování, takže se plno lidí zajímalo o to, jak je na tom s tímto takřka základním cvikem kalisteniky. Andrey prohlásil, že dipy nemá zrovna moc v lásce a není v nich dobrý, protože v nich nemá přehled o rozsahu pohybu. Při bench pressu totiž vždy ví, že dokud se mu osa nedotkne hrudníku, tak nezačne tlak provádět. Oproti tomu u dipů si ale většinou není jistý, jestli už jeho loket s ramenem prolomil úhel 90°, a tak je jeho maximum na jedno opakování "jen" okolo 150 kg a s váhou 120 kg se mu podařilo odcvičit "jen" 6 opakování.

Přestože si v dipech nevěří, má v nich obrovskou sílu.

Jaké je jeho tajemství úspěchu?

Tento mladý Rus se neřadí k žádnému sportovnímu odvětví. Prostě jen dělá to, co ho baví. Zmiňované video s jeho nadlidskými výkony je sestřihané ze záběrů, které byly natočeny během delšího časového úseku, takže to rozhodně není tak, že by byl každý den ve formě na to, odcvičit v jednom týdnu shyb se 150kg a bench press s 260kg. Své tréninky si rozděluje do určitých období a vždy se zaměřuje na to, v čem se zrovna chce posunout dál.

Andrey bohužel vlastní jen účet na ruské sociální síti "VKONTAKTE", a tak jeho cestu můžeme sledovat pouze skrze Adama Raw, případně tedy pomocí video kanálu MIMotavation, který nám o něm snad v nejbližší době poskytne nějaké další informace.



Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat