Homepage Články Tejpování: Jak, kdy, kde, proč?

Tejpování: Jak, kdy, kde, proč?

Autor: Honza

30

28.07.2022

Ať už přímo na street workoutových soutěžích nebo při trénincích na hrazdách workoutového hřiště či posilovny nejspíš většina z nás již přišla do kontaktu s atlety polepenými barevnými páskami. K čemu přesně slouží, a jak by se měly správně používat?

Kineziologické tejpy je označení pro elastické pásky, které slouží pro nalepení na kůži s cílem pozitivně ovlivnit lidské tělo. Cílem může být uvolnění, či naopak zaktivování svalů, korekce správného postavení a nebo například i zlepšení prokrvení či toku mízy. 

Ačkoliv tejpování není ve své podstatě nic až tak složitého, tak se v praxi můžeme častěji setkat s nesprávným využitím, než s tím správným. Tím, že tejpovací pásky nejsou žádné nedostupné zboží, ale pořídit si ho můžeme v lékárnách i supermarketech, tak to může působit, jako zázračný produkt, s kterým může pracovat téměř kdokoliv. Bohužel však tejpy nejsou zázrak napuštěný léčivou látkou, který si kdokoliv nalepí přesně tam, kde ho to bolí a najednou dojde k uzdravení. I když se ve své podstatě nejedná o nic příliš náročného, tak je potřeba znát základní principy tejpování, aby vůbec měla práce s lepením pásek nějaký smysl. 

Efekt kineziologického tejpu může spočívat buď v ovlivňování funkce svalových vláken skrze lepení v jejich průběhu, v ovlivňování určitého postavení kloubů skrze fixování v jeho okolí a nebo i v ovlivňování toku lymfy skrze lepení v jejím průběhu. Co je tedy potřeba pro správné tejpování znát? Jednak to bude především cíl, kterého chceme dosáhnout, dále postup, který k tomu bude nejvhodnější a potom je zásadní především znalost anatomie lidského těla, na základě které vše vyhodnotíme a provedeme. Poslední bod je na tom všem tím nejsložitějším, a proto ten, kdo se tolik nevyzná v začátcích, úponech, funkcích a inervacích (které nervy sval ovládají) svalů bude mít mírně problém celý postup provést. Jelikož se však na internetu můžeme dobádat k popisu jednotlivých svalů a i jednotlivých návodů, jak určité problémy tejpovat, tak může tejpování zvládnout i člověk bez zdravotního vzdělání či specializovaných kurzů. Jak tedy na to?

Facilitace a inhibice

Z našeho minulého článku Facilitace vs inhibice: Jak svaly povzbudit a jak zklidnit již víme, co tato slova znamenají. V rámci tejpování ve sportu se jedná o nejpoužívanější principy, kterých chceme využít. Ve chvíli, kdy je sval přetížený a potřebujeme ho zklidnit, tak tejpovací pásku nalepíme od úponu svalu k jeho začátku a to s minimálním napětím pásky. Procenta napětí se napříč různými autory mírně liší, ale převládá většinou hodnota napětí od 0 do 25 %. Pokud však potřebujeme sval naopak v jeho funkci podpořit, tak volíme techniku lepení od začátku k úponu s napětím, které se opět může lišit, ale obecně to může být od 15 do 35 %. Zásadní je zde lepení tejpů přímo nad úrovní daného svalu a to ideálně v celé jeho délce při maximálním protažení daného svalu. Začátek a konec pásky, který se označuje jako kotva a měl by mít od 2,5 do 5 cm lepíme vždy bez napětí.

Korekce

Pomocí tejpů můžeme i korigovat postavení jednotlivých segmentů lidského těla. Nejčastěji využíváme tzv. mechanickou techniku, která pracuje s napětím 50 - 75 %. Pro správné lepení není ani tak důležitá znalost samotných svalů, jako spíše pohybů a postavení kloubů.

Ovlivnění otoků či modřin

Pomocí kineziologických tejpů se můžeme zbavit i modřin či otoků. Slouží nám k tomu technika tzv. lymfatického tejpu, při které dva tejpy rozstřihneme na 4 pruhy, které nalepíme směrem od těla s jednou kotvou na začátku a to to tak, aby se jednotlivé části mezi sebou pravidelně proplétaly. Tento druh tejpování lepíme bez napětí. 

Mimo uvedené zásady jednotlivých technik platí i určitá doporučení, která pomáhají v tom, aby tejpy na těle vydržely déle a především odolaly vnějším vlivům. Konce tejpů se doporučuje zaoblovat, aby nedošlo k jejich odlepení. Tejpované místo by se mělo před aplikací pásek ideálně oholit, odmastit a dezinfikovat, aby mohlo lepidlo správně působit. Po aplikaci tejpů je vhodné se alespoň chvíli vyvarovat styku s vodou, aby mělo lepidlo opět prostor správně působit. 

Pokud zvolíme kvalitní tejpy, kdy mimo materiál o kvalitě rozhoduje také použité lepidlo, a budeme správně postupovat dle uvedených kroků, tak by měly na těle pásky vydržet přilepené i 5 - 7 dní, což je i doba, po kterou se obecně doporučuje tejpy nosit. V podstatě všechny kineziologické tejpy by měly být voděodolné a na trhu jsou k dispozici i varianty určené pro plavce, které by měly odolat i intenzivnějšímu namáhaní ve vodě. Pokud tejpujeme více namáhané části lidského těla, které se třeba i více potí (dlaně, plosky nohou,...) může být vhodné využití nejprve i tejpovací lepidlo, které zvýší přilnavost ke kůži.

Tejpy mohou být skvělou podporou při zranění nebo přetížení v případě, že chceme zefektivnit léčbu či potřebujeme podat pořádné fyzické výkony. Není však dobré to s nimi přehánět. Jednou za čas elastické pásky využít určitě nikomu neuškodí, ale pokud s nimi budeme trávit více času než bez nich, tak si koledujeme akorát o to, že bez nich nedáme už ani ránu a s nimi už to také nebude žádná hitparáda. Může být tedy vhodnější při dlouhotrvajících problémech s pohybovým aparátem vyhledat odbornou pomoc a pokusit se odhalit a vyřešit příčinu, než jenom pomocí tejpů hladit vzniklé následky. Když už však tejpovat, tak alespoň správně, dle návodů výše!

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat