Homepage Články Stačí cvičit 3x týdně?

Stačí cvičit 3x týdně?

Autor: Honza

30

06.09.2021

Dá se obecně určit frekvence trénování, která by člověka vždy dovedla k vytouženým výsledkům? Určitě ne! Opět, jako skoro u všeho, závisí na individuálních predispozicích a především na cíli. Jinak přece bude cvičit někdo, kdo se připravuje na vytrvalostní soutěž v sets and reps o několika disciplínách a jinak někdo, kdo se připravuje na dvě disciplíny ve weightedu. Dá se však říci, že by eventuélně mohlo cvičení ob den vést k dostatečným výsledkům?

Že je možné cvičit každý den jsme rozvedli v našem článku Můžu cvičit každý den?. Jak je to ale s tím, když někdo na cvičení na hrazdě a bradlech tolik času nemá, nebo mu zkrátka chce věnovat méně dní v týdnu? V takovém případě se zkrátka jen trochu prohodí daná rovnice o náročnosti fyzické a časové. Pokud nechceš skromněji cvičit každý den, věnuj těm méně tréninkům o to více energie. Takový trénink by mohl být jak časově delší, tak by samozřejmě mohl být i o to fyzicky náročnější. Zda takový trénink bude pro daného jedince efektivnější, než ten po menších douškách, ale častěji do týdne je samozřejmě individuální záležitostí. 

Výhodou méně frekventovaného cvičení je jednoznačně více odpočinku, ze kterého mohou těžit především ti, kteří se potřebují posouvat v silově náročných disciplínách. To podobné bude platit i u těch, kteří více touží po svalovém posunu. Díky delším odstupům mezi jednotlivými tréninky budou mít jejich svaly více prostoru k růstu. To platí samozřejmě za předpokladu, že zvládnou v takové hrstce tréninků odcvičit veškeré cílené partie. 

Další výhodou takového cvičení je určitě i fakt, že se člověk jednoduše bude na cvičení o to více těšit, než když bude po čase vnímat povinnost každodenního cvičení. Vše je samozřejmě otázkou disciplíny, ale určitě stojí za vyzkoušení, jaké bomby s více odpočinkem zvládneš odjet, a jak moc lépe psychicky na ně budeš připravený a natěšený. 

Ačkoliv jsme na našem webu stihli probrat jak cvičení každý den, tak cvičení jen ob den či méně, tak určitě neupřednostňujeme ani jednu cestu před druhou. Jen jsem se snažili vysvětlit výhody a nevýhody obou uvedených systémů a přiblížit je i těm, kteří se stylem svého cvičení stále experimentují nebo těm, kteří zkrátka jen touží po nějaké té nové variantě.


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat