Homepage Tréninky Dřepy, základní cvik na posílení svalstva stehen. Jak správně?

Dřepy, základní cvik na posílení svalstva stehen. Jak správně?

Autor: streetworkout.cz

3

05.02.2018

A jsou tu nohy, ty vám zaručují pohyb po tomto světě. Zapomínat se na ně nesmí při tréninku, a to ani ve street workoutu. Základem pro posílení svalstva stehen jsou dřepy. Jak je cvičit správně? Po shybech, klicích a dipech tu je čtvrtý díl od , který je hlavním koučem mezinárodní organizace WCO pro Českou republiku. Jeho rady ve videu poslouchá .

Dřepy 90°: základní cvik na posílení svalstva stehen. Vycházíme ze základního postavení: nohy na šíři pánve, špičky směřují dopředu, břicho aktivované, horní polovina těla v rovině. Začínáme pohybem pánve vzad (jako když si chceme sednout), pokrčením kolen se dostáváme do dolní pozice, která končí v sevření úhlu 90° v kolenou.

JAK SPRÁVNĚ CVIČIT SHYBY – 2 MINUTY VIDEA

JAK SPRÁVNĚ CVIČIT KLIKY – 2 MINUTY VIDEA

Kolena zůstávají po celou dráhu pohybu za špičkami, střed aktivovaný, nesmíme povolit v oblasti bederní páteře (flexe v bederní páteři). Po dosažení dolní pozice se vracíme zpět nahoru, kolena zůstávají v horní pozici stále lehce pokrčená.

Nejčastější chyby: z horní pozice se dostáváme pokrčením kolen, bez vystrčení pánve vzad, to způsobí předsazení kolen v dolní pozici, kolena jsou před špičkami, z toho plyne větší zatížení kolenních vazů, což není vždy žádoucí.

Další chybou je přizvednutí pat v dolní pozici, což svědčí o nedostatečně protažené achilovce. Dále se můžeme setkat s pohybem kolen dovnitř nebo vně, což je zase nevhodné pro kolenní vazy, kolena musí následovat špičky.

Poslední nejčastější chybou je nedostatečná aktivace středu během dřepu, což zapříčiní nežádoucí flexi v bederní páteři při dolní pozici. (Při ATG variantě dřepu, hýžděmi až k zemi, se této flexi nevyhneme, ale to už je jiný cvik).

Abyste věděli, kdo je David Rejl, tady je jeho krátké představení. “Bc. et Bc. David Rejl, první Elite coach of World Calisthenics Organization v České Republice. Vystudoval Zdravotnického záchranáře a následně Veřejné zdravotnictví na Univerzitě Karlově. Nyní studuje čínskou medicínu na TCM. Patnáct let se věnoval sportovní gymnastice a nyní se už třetím rokem věnuje kalistenice a fyzioterapii. Kalisteniku se učil mimo jiné přímo u zdroje WCO v USA, ale také v dalších státech.”

Kdo nedřepuje, je sám proti sobě. To snad ví každý. Ví, ale dost je těch, kteří si hledají výmluvy, proč nohy necvičí. Případně je mají v plánu ob ob ob týden, což se musí projevit. I ve street workoutu se musí cvičit nohy. Nejde o objemy jako u kulturistů, ale o celé tělo. A bez nohou to není jaksi ono. Na to nezapomeňte. Ať to cvičí!

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat