Homepage Tréninky Jak správně cvičit kliky. Video na 2 minuty

Jak správně cvičit kliky. Video na 2 minuty

Autor: streetworkout.cz

2

22.01.2018

Každý si myslí, že ho umí, ale stačí se natočit a uvidíte, jestli to je opravdu tak. Klik, pánský klik, cvik, který každý ve svém životě už zažil, cvičil, zná. Minulý týden jsme začali šestidílný seriál základních cviků ve street workoutu. Odstartovali jsme shybem, dnes je tu klik. A jen připomenutí. Nechtěli jsme dlouhé video, ale základní informaci, aby každý začal správně cvičit. Jak správně, jaké jsou základní chyby, to si vzal na starosti , první český trenér, který získal certifikát u mezinárodní organizace WCO. Do role cvičitele se pustil Tomáš Steinhart z . Ilustrační foto: David Rejl.

Klik: základní cvik ve vzporu, který je důležitý pro vybudování síly horní poloviny těla. Jeho dokonalé zvládnutí nám ulehčí nácviky dalších pokročilejších cviků, např. váha ve vzporu.

Výchozí pozice: horní pozice pánského kliku. Nohy u sebe, propnuté, aktivované hýžďové svaly. Střed aktivovaný (neprohýbat se v bedrech). Záda v rovině, hlavně v oblasti mezi lopatkami. Dlaně na šíři ramen a ramena jsou kolmo nad dlaněmi. Trapézové svaly uvolněné, tlačíme ramena směrem k pánvi. Pokrčením loktů se dostáváme do dolní pozice, lokty jsou s tělem v úhlu 45°, z vrchu pomyslná šipka. Provádíme vždy maximální rozsah pohybu, tedy hrudník až na zem, a ve vrchní pozici dostat záda do roviny a propnout paže.

Kliky jsou velice oblíbené, a proto existuje celá řada variací, které vám mohou zpestřit trénink, popřípadě posilováním izolovat více na určitou partii nebo část svalu.

Na co nezapomenout!!! Aktivace středu - břicho zatnuté a stažené hýždě po celou dobu cviku. Aktivace zad v horní pozici - vždy končit se zády v rovině, popřípadě zakulatit záda (pseudo varianta).

Dýchání: přechod do dolní pozice nádech, výdech s přechodem do horní pozice.

Po shybu a kliku budou následovat – dipy, dřepy, plank a klik ve stojce. Vždy v pondělí ráno na webu www.streetworkou.cz (nefunkční) .

Abyste věděli, kdo je David Rejl, tady je jeho krátké představení. “Bc. et Bc. David Rejl, první Elite coach of World Calisthenics Organization v České Republice. Vystudoval Zdravotnického záchranáře a následně Veřejné zdravotnictví na Univerzitě Karlově. Nyní studuje čínskou medicínu na TCM. Patnáct let se věnoval sportovní gymnastice a nyní se už třetím rokem věnuje kalistenice a fyzioterapii. Kalisteniku se učil mimo jiné přímo u zdroje WCO v USA, ale také v dalších státech.”

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat