Homepage Články ROZHOVOR s úspěšnými freestylery I. Kde jsi je mohl/a vidět?

ROZHOVOR s úspěšnými freestylery I. Kde jsi je mohl/a vidět?

Autor: Honza

39

08.10.2019

Plno lidí rádo kritizuje, že úspěšní soutěžící ve freestylu vyhrávají jenom proto, že se na battlu zrovna neobjevil někdo lepší, koho znají ze sociálních sítí a kdo předvádí ohromné věci. Netvrdím, že úspěšní freestyleři na soutěžích jsou automaticky těmi nejlepšími, ale rozhodně si zaslouží respekt a obdiv.

Jedna věc je točit na instagram dynamické prvky, když pod sebou máte 3 tuny žíněnek, nebo si sestříhat statiku do úžasných videí, ale druhá je předvést to i před lidmi - například  v 90 sekundovém setu na soutěži. To už taková sranda, jak si plno lidí myslí, není. Postavte se pod dvou a půl metrovou hrazdu na úplně cizím hřišti a začněte házet 360, když na vás koukají desítky lidí. Odjeďte náročné statické sety, když v soutěžním kole máte minimum času na odpočinek. Balancujte ve stojce na vysokých bradlech, když se klepete i ve stoji na nohou. Nervozita, stres, adrenalin, fyzická náročnost... To vše dělá opravdu hodně. Za mě každý, kdo sebral odvahu a šel předvést své sety před porotu, publikum a soupeře má moje velké uznání, protože to opravdu není jednoduché. 

Nyní bych rád představil 4 freestylery, kteří za poslední dva roky zazářili na několika battlech, a o kterých určitě neuslyšíte naposledy. Můžete se na ně těšit i v dalších článcích, ve kterých prozradí, co jsou vlastně zač, proč dělají to, co dělají a jaké jsou jejich vychytávky pro tréninky a soutěže.

A teď už první otázka pro kluky:

„Na jakých soutěžích si v poslední sezóně zabodoval a jaké máš z toho pocity?“


Petr Lešák (70 kg, 20 let, Nová Paka)Petr je jediný dvojnásobný mistr ČR ve freestylu.


Předminulou sezónu jsem byl jen na dvou soutěžích, a to mistrovství ČR ve freestylu a na battlu v Rakovníku. V Rakovníku jsem se bohužel neumístil, ale dal jsem zde poprvé celkem těžké prvky, jako třeba full maltese na kruzích nebo one arm planche na zemi, za což jsem moc rád. Na mistrovství ČR jsem se umístil 1. v kategorii nad 75 kg, takže jsem rozhodně spokojen se svým umístěním a stejně tak s výkonem. Žádné negativní názory na tyto akce nemám. Tuto sezónu jsem soutěžil na více battlech a vyhrál jsem 2. místo v Karviné a 1. místo v Rakovníku. Hlavně jsem ale vyhrál střední váhovou kategorii na mistrovství ČR, díky čemuž jsem se dostal do Moskvy na mistrovství světa. Tam jsem si bohužel vykloubil ruku a sezóna pro mě skončila. Další sezónu budu již plně připraven opět závodit.


Filip Sláma (80 kg, 29 let, Písek)


Filip získal celkem 6 prvních míst na freestylových soutěžích.


Loni jsem se zúčastnil Beast Workout Challenge v Plzni a odvezl jsem si první místo. Jednalo se o komplexní kalistenickou soutěž i s weightedem.

Jako každý rok si nenechám ujít Street Workout Battle v Rakovníku. Tahle akce je už prostě srdcovka, za těch 5 sezón, co soutěžím, tak tenhle battle si drží svou vlastní úroveň (pochvala borcům ze SWR). Bylo to dost našlapané konkurencí. Dřina a zkušenosti mi dopomohly k 1. místu v kategorii freestyle nad 78 kg a to jak v roce 2018, tak 2019. 

Dále jsem poprvé zavítal do Habartova na Freestyle Battle. Hned zkraje musím říct, že takhle nějak si představuji "domácí" battle. Ghetto atmosféra, žádné blbosti kolem, na pohodu organizace a žádné hodinové prodlevy, prostě přátelská atmosféra. Oba ročníky jsem ve váze 76 - 85 kg jsem vyhrál. Tím bych asi uzavřel svoji loňskou úspěšnou sezonu se třemi zlatými. Byl jsem ještě na Garden Battlu sets and reps a na MČR, ale ne pokaždé je posvícení. Letos jsem MČR bohužel nestihl, ale za to jsem ještě vyhrál battle v trouble gymu v Praze a první ročník battlu v Hodoníně.

V poslední řadě bych chtěl dodat k pořadatelům akcí: „Máte plno sponzorů, chcete mega akci, prize money, plný program atd., ale když nemáte zvládnutou organizaci, nestíháte a máte časový problémy, tak to radši nedělejte. Lidi budou akorát naštvaný a nebudou jezdit. Nebojte se domácích battlů. V republice je plno týmů, které dokáží uspořádat fajn akci, jen se toho nebát. Nemusíte mít desetitisícový rozpočet."


Filip Krátký (72 kg, 16 let, Rakovník)


Filip se jako jeden z mála Čechů zúčastnil i mezinárodních soutěží.


Rok 2019 byl pro mě hodně úspěšný. Zúčastnil jsem se celkem 10 soutěží a na 8 z nich jsem se umístil na bedně - 4x jako zlatý, 3 krát jako stříbrný a 1 bronzový. Zúčastnil jsem se i battlů mezinárodního měřítka, jako třeba St8Workout Battles v Polsku, kde jsem z 19 účastníků z Česka, Polska a Ukrajiny skončil na 4. místě. Nová zkušenost pro mě také byla usednout na post porotce, což jsem si vyzkoušel 21. 9. na drobnějším battlu v Karviné. Na pár akcích jsem také byl jako exhibicionista, například na obrovské a velice povedené akci King of the North na Slovensku. Jsem moc rád, že se celá česká i slovenská workoutová komunita rozrůstá a vzkvétá. Na každé akci je hromada přátelských lidí a ve většině případů i skvělá atmosféra. Prostě a jednoduše se vše vyvíjí tím správným směrem.


Adam Doskočil (76 kg, 19 let, Hájek)


Adam se může pyšnit titulem vícemistra 2018 v těžké váhové kategorii.


Mým největším úspěchem bylo 2. místo na MČR 2018 v kategorii freestyle nad 75kg. Z mého pohledu to byl zároveň i nejlepší výkon, který jsem doposud na soutěži podal i přesto, že jsem s ním ani zdaleka nebyl spokojen. Vinu nesla absence tréninku, soutěžních setů a moje psychika, jež je zodpovědná za to, že jsem schopen podat lepší výkon v klidu bez doprovodu hudby na své vlastní hrazdě, než před mnoho početným publikem, které vás dokáže vyhecovat. Tohle je taky jeden z důvodů, proč pro mě nejsou soutěže ve workoutu tak fundamentální a nepřikládám jim takovou váhu. Popravdě řečeno si soutěž ve freestylu většinou užiji více jako divák než soutěžící. Nicméně skoro v každém z nás se skrývá určitá touha předvést se před davem lidí a ukázat svůj progress a proto si sem tam taky zasoutěžím.


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat