Homepage Články Zvyš své maximální počty opakování úplně jiným stylem trénování!

Zvyš své maximální počty opakování úplně jiným stylem trénování!

Autor: Honza

119

23.05.2020

Už máš za sebou dvoučíselné počty opakování základních cviků a nedaří se ti posouvat dál? Toužíš po progresu, který ale se stupňujícím se úsilím nepřichází a ty nevíš co dál? Vyzkoušel/a si ve svém tréninku změnit snad úplně všechno, ale zasloužený pokrok pořád nepřichází a nastupuje místo něj akorát tak beznaděj a zoufalost? Tak zkus styl svého trénování otočit o 180 stupňů pomocí nepříliš známé metody!

Nemusí ti jít konrétně ani o počty opakování, abys tuto metodu vyzkoušel/a. Může se jednat třeba i o nějaký statický, silový, či dynamický prvek, který ti dělá problém a toužíš po tom se v něm posunout na další úroveň, případně se ho kompletně naučit. Samozřejmě ale nevadí, pokud není ani jedno z výše uvedených tvým případem. Tuto jednoduchou změnu můžeš vyzkoušet i jen ze zvědavosti nebo třeba z důvodu, že zjistíš, jak pro tebe bude daleko výhodnější a pohodlnější.

Co to tedy je?

Nebudem už dál chodit kolem horké kaše. Tato nepřiliš známá a málo používaná metoda je prostá a jednoduchá. Jedná se v podstatě jen o to, že si rozdělíš samotný trénink na vícero fází. Zkrátká nebudeš mít přesně vyhrazené tvé klasické 2-3 hodiny na kompletní trénink s warmupem, zahřívacími a pracovními sériemi a případným cooldownem, ale vše si rozkouskuješ do célého dne. Neboj se, že budeme po tvém tělu chtít, aby za den zvádlo 10 a více samostatných tréninků. Chceme po něm jen, aby přes celý den, nebo nějaký jeho delší časový úsek, odcvičilo to, co by normálně narvalo do tvého typického tréninku.

Jaké to má výhody?

Hlavní výhodu si zkusíme vysvětlit na jednoduchém příkladu, ke kterému nám bude stačit obyčejná básnička. Když se ji budeš chtít naučit, co pro tebe bude výhodnější a efektivnější? Flákat se dokud máš čas a až na poslední chvíli u ní strávit moře času dokud se ji nenaučí? Nebo bude vhodnější se ji učit chvilinku, ale mnohem častěji? Za nás určitě druhá možnost! Tento příklad se často používá i pro samotné klasické tréninky, kdy pointa je v tom, že je výhodnější a efektivnější cvičit častěji a raději lehčí tréninky, než jen jednou za čas, ale o to tvrději. Stejně jako naše hlava v případě básničky funguje totiž i naše tělo. Čím častěji s ním budeš opakovat to, co chceš aby dokázalo, tím snaději se to naučí. Pokud si tedy příklad převádíme do zmiňované metody, může pro náš progres být mnohem užitečnější rozdělením tréninku do menších dílčích částí.

Zkus shybovat během celého dne!

Výhodou pro někoho může být také více energie přes den. Pokud patříš mezi ty, které trénink nabudí a oni si po něm myslí, že mohou lámat stromy, tak tyto pocity můžeš zažívat v průběhu celého dne. Pokud se cítíš po tréninku vyřízený a jsi zvyklý/á se s ním odrovnat natolik, že je to to poslední, co tě během dne čeká a pak už si jen dopřáváš klid a odpočinek, tak tě také může trénování během celého dne udržovat při energii a síle. Pokud tě tvé série nepřivedou do úplného vyčerpání, tak tě budou naopak průběžně nakopávat a odrazí se to i na tvé náladě a tvém fungování. Budeš neustále zahřátý/á a prokrvený/á a nebudeš mít žádné pocity ztuhlosti nebo vyšťavení.

Jaké to má nevýhody?

Dělený trénink není určitě pro každého. Záleží hodně na náplni tvého dne a tvých možnostech. Každopádně si nepředstavuj tuto metodu tak, že musíš za každou cenu cvičit během tvého pobytu v práci. Ano můžeš si cvičit třeba jen v době tvého pracovního nasazení (pokud ti to možnosti dovolují), ale stejně tak můžeš cvičit i jen v době tvého volna. Využití této metody je v první řadě omezeno individualitou, a proto jak už jsme zmínili není pro každého. Někdo ji může provádět třeba celý den a jiný ji může využívat třeba jen 8 hodin a méně.

Hlavní nevýhodou je určitě hygiena, která je ale samozřejmě také do jisté míry individuální. Někdo totiž může udělat 50 kliků a neukápne mu jediná kapka potu a jiný se jen pověsí na hrazdu a už z něj leje. To může být třeba v kancelářských profesích a v jiných chvílích značný problém. Plno dalších povolání (která zde rozhodně nebudeme rozebírat a porovnávat) určitě vyžaduje "čisté" vystupování, a proto může být pro mnohé z nás problémem se neustále zadýchavat a potit. Někdo by určitě argumentoval, že deodorant udělá hodně, ale my osobně naneštěstí patříme k těm, kteří nejsou ani nadšení z lidí, kteří si ve fitku po cvičení jen obléknout to v čem přišli a svou dřinu zamaskují nějakým voňadlem. Pokud chceš ale tento přístup vyzkoušet a máš například takové povolání, kde je výše uvedené tím nejmenším problémem nebo bys cvičil/a ve chvílích, kdy ti toto nemůže nijak překážet, tak neváhaj.

Samozřejmě neříkáme, že je toto ideální a jediná cesta! Jen ti ji chceme ukázat a dát ti tu možnost ji vyzkoušet.

Jak to můžeš vyzkoušet?

Děleným tréninkem rozhodně nemusíš nahradit svůj klasický. Zkus ho s ním jen podpořit a vyzkoušej ho ze začátku třeba v odpočinkový den a zjistíš jak ti funguje. Třeba najdeš vhodný způsob, jak oba typy tréninků zkombinovat a zjistíš, že se navzájem krásně doplňují, baví tě jejich obměňování a rozhodně ti více přináší než berou.

Pokud celou dobu netrpělivě čekáš, jestli uvedeme i nějaký konkrétní příklady cviků, tak tě určitě potěšíme. Začneme klasickými shyby. Jestli máš doma nebo v práci hrazdu, tak si stanov nějaký přítahový cíl, který během dne splníš. Může to být třeba i jen ze začatku 100 shybů. Najdi si volné chvíle, kdy se ke hrazdě dosteneš a postupně odškrtávej další a další opakování. Nemáš hrazdu, ale máš bradla? Fajn tak 200 dipů. Ke klikům ti stačí jen podlaha, takže těch dáš určitě minimálně 300. Můžeš to vyzkoušet i se dřepama nebo s čímkoliv, co tě jen napadne a to klidně i ve spojení s dalšími cviky. Chceš se naučit front lever, ale pořád se ti nedaří? Tak si zkus každou půl hodinu podržet na maximum sekund pro tebe nejtěžší front lever variantu a sleduj ten progres a dostatek energie na všechny tvé aktivity.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat