Homepage Články "Zázraky" medicíny. Syndrom bolavého ramene, díl druhý

"Zázraky" medicíny. Syndrom bolavého ramene, díl druhý

Autor: streetworkout.cz

2

05.08.2016

David Rejl a jeho druhý díl - pohled na syndrom bolavého ramene. "Dnešní moderní medicína se všemi ,,zázraky“ co dokáže, zatím bolesti ramene neřeší, z mého pohledu, moc úspěšně. Je velice těžké určit, která část ramene způsobuje danou bolest, protože se může jednat dokonce o bolest přenesenou. Tato bolest je přenesena z jiné časti těla, nejčastěji oblast krční a hrudní páteře nebo lopatky. Medicína se zaměřuje na příznaky, jako jsou bolest a omezení pohybu, ale již nepátrá po prvotní příčině problému (špatné provedení cviků). Po návštěvě lékaře tak pravděpodobně dostanete naordinovaný klidový režim a analgetika. Za pár týdnů bolest odezní a vy se plni nadšení vrátíte k tréninku. Bolest se však ozve znovu a tentokrát to bude ve větší míře a častěji. Vzniká začarovaný kruh. Jak z něho pryč?

UŽ JSTE ČETLI? Máte problémy? Řešte je. Syndrom bolavého ramene, díl první

Jak rozpoznat, že v rameni nastal problém, který je třeba řešit a nejedná se pouze o jednodenní záležitost, způsobenou těžkým tréninkem?

Bolest může být tupá či ostrá. Projevuje se zpočátku jen během cvičení a obvykle pouze u jednoho cviku. Už toto je varovný signál, který bychom měli řešit korekcí techniky. Bolest obvykle cítíte ,,uvnitř“ ramene a ne na povrchu. Povrchová bolest značí přetížení deltového svalu, která po pár dnech volna odezní. V další fázi začne rameno bolet i během vykonávání určitého pohybu rukou mimo cvičení, např. při česání. Pokud se problém neřeší, nastává omezení pohybu v ramenním kloubu. Bolest se objevuje i v noci, kdy ležíte na rameni. Častým, ale ne nezbytným, doprovázejícím jevem je otok ramene.

Impingement syndrom se projevuje bolestí při upažení v rozsahu 60- 120° a při vnitřní rotaci ramene. Bolest je způsobena již zmíněným zúženým prostorem (viz. 1. díl), který se při vykonávání tohoto pohybu ještě více zmenšuje. Bolest postupem času narůstá, až není tento pohyb možno vůbec vykonat.

Syndrom rotátorové manžety má obdobné projevy jako impingement syndrom. Bolest se objevuje též při upažení ramene v rozsahu 60- 120°, ale navíc je pro vás bolestivé zatlačení na velký hrbol kosti pažní. Velký hrbol kosti pažní nahmatáme takto: sjedeme prsty po kraji trapézového svalu od krku k rameni, první kostí, kterou ucítíme, bude acromion. (Pohybem prsty vzad cítíme hřeben lopatky, pohybem prsty vpřed a ke středu cítíme klíční kost). Když sjedeme prsty dolu po rameni (2- 3cm) a zatlačíme skrz deltový sval, nahmatáme hrbol kosti pažní. (Viz. druhý obrázek v galerii fotografií - výše, stačí kliknout na šipku na straně obrázku. Celkem jsou v galerii čtyři obrázky)

V případě pocitu bolesti v přední části ramene a při předpažení se s největší pravděpodobností jedná o poranění šlachy bicepsu. Cviky, při kterých toto zranění nejčastěji vzniká, jsou: planche a shyby podhmatem s nepřiměřenou zátěží.

Posledním pojmem je tzv. kapsulární vzorec. Kapsulární vzorec je řada na sebe navazujících projevů, které svědčí pro zánět kloubního pouzdra. Bolest a omezení pohybu se nejprve objeví při zevní rotaci ramene. V dalším bodě se objevuje i při upažení a předpažení. V obou pohybech se projeví stejnou mírou omezení. Nakonec se bolest a omezení pohybu projeví i u vnitřní rotace.

Zamrzlé rameno (frozen shoulder syndrome) se projevuje bolestivostí ve všech směrech pohybu, v celém rameni. Bolest se objevuje sama bez vnějšího podnětu, v klidovém stavu. Často bolí v noci. Situace je natolik vážná, že omezuje vykonávání běžných denních aktivit. V tomto případě už vyhledejte lékařskou pomoc.

V dalším díle si povíme, jak bolavé rameno „léčit“ v domácím prostředí." (Další dva obrázky opět v galerii nahoře)

Bc. Rejl David - osobní trenér (nefunkční) , člen Classic Workout Praha (nefunkční)

Odkazy: Vnitřní a vnější rotace ramene: https://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/kineziologie/elportal/pages/rameno_vnit_vnej.html

Zdroje:

Obrázek 1: Breakingmuscle.com. Breaking muscle [online]. [cit. 2016-07-27]. Dostupné z: http://breakingmuscle.com/mobility-recovery/who-has-a-cranky-shoulder-how-to-train-around-it

Obrázek 2, 3: Západočeská Univerzita v Plzni Fakulta pedagogická Katedra tělesné a sportovní výchovy [online]. [cit. 2016-07-27]. Dostupné z: http://tv1.ktv-plzen.cz/zakladni-gymnastika/gymnasticke-nazvoslovi.html

 

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat