Homepage Články Zázrak jménem magnesium. Kdy pomáhá a kdy může naopak škodit?

Zázrak jménem magnesium. Kdy pomáhá a kdy může naopak škodit?

Autor: Honza

266

06.06.2020

Magnesium patří k zakládním pomůckám každého workoutera. Je lehké, skladné a snadno přenosné, takže není problém si ho vzít jak na hřiště, tak do posilovny. Jak moc je tato pomůcka mocná, které její varianty můžeme využívat a jaké může mít nevýhody si vysvětlíme v nasledujících řádcích.

Abychom to vzali od začátku. Magnesium je bílý jemný prášek, který se nanáší na dlaně a prsty s cílem zlepšení úchopu. Pomáhá při zvýšeném pocení dlaní a samo o sobě také zlepšuje pevnost a jistotu úchopu. Tuto pomůcku použivají především gymnasté, street workouteři/kalistenici, ale také vzpěrači, crossfiteři, kulturisté a další a další sportovci. Hlavní a nespornou výhodou křídy je zamezení pocení dlaní. Dále je to také zpevnění úchopu a dodání jistoty při cvičení. Určitým způsobem dokáže magnesium také zvyšovat samotnou sílu případně vytrvalost. Málo který rekord nebo perfektní set padl bez této úžasné pomůcky. 

Sypké magnesium

Magnesium můžeme v první řadě rozdělit na sypké a tekuté. Sypké nebo-li práškové a kostkové je vhodnější do venkovních prostorů nebo tělocvičen, kde je tolerována zvýšená prašnost. Aplikuje se buď nasypáním na ruce nebo třením rukou o kostku. Jelikož se jedná o tzv. suchou formu magnesia, tak u něj dochází ke zmiňované vyšší prašnosti a s ní spojeným "bordelem" v okolí. To bohužel drtivá část fitness center nepovoluje a nemá zájem starat se mimo klasického úklidu ještě o zametání bílého prášku. O to samé asi nestojí ani nikdo s domací posilovnou a vybavením v prostorách domova. Proto se sypké magnesium více hodí do různých gymnastických tělocvičen a především na venkovní hřiště. Venku nikdo nebude řešit, jestli se ti na zem vysypala křída, nebo jestli si před každým cvikem tleskáš obarvenýma rukama a děláš za sebou bíle stopy.

Sypké magnesium je nejčastěji skladováno v sáčku.Sypké magnesium se nejčastěji prodává v sáčku.

Mimo prašnost na okolí stojí za zmínku také náchylnost k nanášení na nářadí. Ať už to bude třeba jen hrazda nebo bradla, tak se nějakému tomu nánosu křídy na něco jiného než jen tvé ruce nevyhneš. Venku to samozřejmě až takový problém není, ale ve zmiňovaných fitkách už je tu větší riziko konfliktu s okolím. Samozřejmě tě ale tím nechceme od používání sypkého magnesia odradit. Tento problém má jednoduché řešení. Stačí si vzít s sebou do batohu nějaký kus hadru, polít ho vodou, kterou budeš mít při ruce a omítka sleze krásně dolů. Zas to není tak, že bys jednou sáhl na hrazdu a ona celé zbělala. Křída se na ni začne držet až po opakovaném používání.

Rizikem tohoto nanášení, mimo naštvaných zaměstanců sportovních zařízení, je také větší namáhání úchopu. Souvisí to především s dynamickými prvky, při kterých díky větší vrstvě křídy na náčiní můžeš mít jednak problém se sílou úchopu a jednak také více riskuješ utrhnutí nějakého toho mozolu. Proto si raději před náročnějšími sety hrazdu důkladně ošetři. Hlavní výhodou sypkého magnesia je, že ti vydrží poměrně dost dlouho. Pokud s ním nebudeš nějak přehnaně plýtvat, tak ti větší balení vydrží dlouhý čas a ty se nebudeš muset starat o pravidelné doplňování zásob. Na druhou stranu ale sypká křída nedrží na rukou věčně, a proto budeš muset prášek na ruce nanášet častěji.

Tekuté magnesium

Tekuté magnesium je oproti sypkému obohaceno lihem, díky kterému má kapalnější podobu. Dávkování se provádní vymáčknutím tekutého obsahu z tuby na dlaně a následným rozetřením na potřebnou plochu. Jakmile se obsažený líh dostane z tuby na vzduch, začne vysychat a místo původní rozetřené pasty na zuby se ti na rukou po chvíli objeví zaschlý prášek. Tento prášek oproti klasickému sypkému daleko méně práší a méně se přenáší na ostatní nářadí. Samozřejmě pokud si na ruce vymáčkneš půlku celé tuby, tak jednak budeš čekat dost dlouho než ti vše zaschne a jednak ke zvýšené prašnosti začne docházet.

Tekuté magnesium se ti vejde i do kapsy a nehrozí, že by se ti vysypalo.Tekuté magnesium se ti vejde do každého batohu a nehrozí, že by se ti vysypalo.

Tato druhá forma magnesia vyjde trochu dráž než ta sypká a nevydrží až takovou věčnost. Na druhou stranu ale většinou stačí aplikovat jemnou vrstvu na začátku tréninku a máš až do poslední série vystaráno. Díky přidanému líhu totiž toto magnesium lépe přilne ke dlaním a prstům a jen tak se nepustí. Také je vhodnější do uzavřených prostorů a do fitness center, která to sypké netolerují. Opravdu je zde při rozumném dávkování menší prašnost, takže jeho použití doporučujeme i na domácí tréninky.

Ale...

Magnesium jsme nyní vychválili jako nějaký všelék a nejúžasnější věc na světě. Bohužel to s touto pomůckou ale není nijak černobílé a stejně jako vše ostatní má své nevýhody. Tou hlavní bude závislost. Ano věř tomu nebo ne, ale magnesium je droga. Jsou tu lidé, kteří o ní doposud neslyšeli a jsou i lidé, co ji zkusili, ale pravidelně cvičí bez ní. Potom tu jsou lidé, kteří když po cestě na hřiště zjistí, že zapomněli křídu doma, raději trénink vynechají. Co je na tom špatně? Jejich trénink za ně necvičí nějaká pomůcka, ale cvičí ho oni sami. Proto je přece absurdní být na jakékoliv pomůce závislý a myslet si, že bez ní tělo nic neumí. 

Proto určitě nevysypej všechno své magnesium po dočtení tohoto článku do záchoda, ale jen se s ním trochu uskromni. Nepotřebuješ s ním odjet každý set a nepotřebuješ ho stavět na první místo. Pokud patříš ke zmiňované skupince lidí a nedokážeš si trénink bez magnesia představit, tak jen začni postupně ubírat. Řekni si, že máš během tréninku možnost si jen 3x tuto pomůcku aplikovat na ruce a donutí tě to si pořádně rozmyslet, kdy ji potřebuješ a kdy ne. Najednou zjistíš, že se ti vyplatí jen na hlavní pracovní sérii a pak už můžeš cvičit bez něj. Nebo si jen rozděl dny, kdy máš křídu povolenou a kdy ne. Jeden trénink zkusíš bez ní a další bude o to lepší, když najednou použiješ pomůcku, kterou sis předtím odepíral.

Magnesium využívej rozumně a neudělej si z něj svou drogu.

Druhou nevýhodou magnesia je vysychávaní dlaní a prstů. Magnesium z nich totiž dostává část vody, díky které jsou pak ruce méně hydratované a "hebké". Proto pokud bojuješ s častými mozoly, trháním mozolů nebo třeba jen suchými dlaněmi, zkus hledat příčinu v tvém tréninku. Pokud jsou tvé ruce  nonstop bílé a ani na chvilinku nevidíš barvu tvých dlaní, neděláš tvé kůži moc dobře. 

Využívej všechny dostupné pomůcky s rozumem a s ničím to nepřeháněj. Křída je krásná věc a může ti pomoct v tvém progresu a zlepšit tvé tréninky. Není to ale křída, kdo to všechno odmaká. Tím hlavním strojem jsi ty a na to nezapomínej!




Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat