Homepage Články Vaše palivo. TOP 10 zdravých potravin s vysokým obsahem sacharidů

Vaše palivo. TOP 10 zdravých potravin s vysokým obsahem sacharidů

Autor: streetworkout.cz

28

05.05.2018

Je cukr a "cukr". Minulý týden jsme si ukázali deset potravin s vysokým obsahem bílkovin. Protein, to jsou svaly. Jenže samotné budou pokulhávat. Sacharidy jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy, nicméně některé populární diety, bohužel, dávají „sacharidům“ špatnou pověst, a dokonce vedou ke strachu. Vyvážená strava by měla vždy zahrnovat tři hlavní skupiny potravin - sacharidy, bílkoviny a tuky.

Potraviny bohaté na sacharidy jsou hlavním zdrojem energie těla a poskytují palivo, které potřebujete k provádění každodenních činností. Pokud trénujete, o to víc. Mozek také pracuje na sacharidech, takže se jedná o duševní i fyzickou energii. Zdravé zdroje sacharidů, jako jsou celá zrna a zelenina, jsou také klíčovým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.

Důležitý je správný výběr potravin, je třeba se vyvarovat těm, kde jsou rafinované sacharidy, a to včetně bílého chleba, bílé rýže, produktů z bílé mouky a všeho, kde je přidaný cukr. Dnes tu pro vás máme seznam nejlepších 10 zdravých zdrojů sacharidů, které můžete zahrnout do vašeho jídelníčku. Takto to vidí server myfooddata.com.

1 - Celozrnná zrna - ječmen, špalda, kamut, celozrnné těstoviny, kuskus, pohanka, bulgur.

2 - Alternativní zrna - proso, teff, amarant, guinoa.

3 - Fazole - pinto, azuki, navy, růžové, černé fazole.

4 - Čočka

5 - Zelenina - sladké brambory, sladká kukuřice, hrášek, rajče, mrkev.

6 - Ovoce - banány, granátové jablko, mango, hroznové víno, hrušky, jablka, fíky, kiwi.

7 - Ořechy a semena - dýňová semínka, kaštany, chia, kešu ořechy, pistácie, lněné semínko, slunečnicové semena, mandle.

8 - Mléko s nízkým obsahem tuku - nízkotučný krémový sýr, nízkotučný jogurt, odstředěné mléko, polotučné mléko.

9 - Zdravá jídla bohatá na sacharidy - hnědé rýžové koláče se sezamovými semínky, celozrnné polévky, kukuřičné tortilly, sladké bramborové lupínky, falafel.

10 - Sušená strava - rozinky, sušené hrušky, sušená jablka, sušené oříšky, sušené broskve.

Příště si představíme desítku potravin, kterým byste se měli vyhnout. Většinu určitě znáte, chce se jim jen vyhýbat, k tomu trénink a máte vyhráno. Pokud tedy vydržíte :-).

Trochu přece jen prozradíme o dalším dílu: Nadměrná spotřeba sacharidů, zejména rafinovaných sacharidů, jako je cukr nebo kukuřičný sirup, může vést k obezitě, cukrovce typu II a rakovině. Nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů zahrnují sladké cereálie, krekry, koláče, mouky, džemy, konzervy, sladké nápoje... Příště si řekneme více.

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat