Homepage Články Správné držení těla – opomíjený prvek zdravého životního stylu

Správné držení těla – opomíjený prvek zdravého životního stylu

Autor: Monika

34

22.04.2021

Moderní doba nás usazuje za monitory počítačů, denně koukáme se skloněnou hlavou do tabletů a mobilních telefonů. To často negativně odnášejí nejen naše unavené oči, ale také bolavá záda. Spousta lidí, kteří se rozhodnou začít cvičit a žít zdravě, často opomíjí nejen pravidelný spánek nebo otužování, ale zapomínají také na samotný základ všeho, a to na správné držení těla. Negativní pohybové stereotypy v podobě hrbení se mají za následek ochablé a zkrácené svaly, bolesti krku a páteře, únavu nebo bolesti hlavy. 

 

Správné držení těla je důležité nejen ze zdravotních důvodů, postoj našeho těla neverbálně sděluje našemu okolí, jak se zrovna cítíme. Dnes ti představíme několik základních bodů, které bychom měli dodržovat. 

 



FOTO-zdroj: prace-ks-europe.cz


Jak zaujmout správný postoj? 

 

Pozice hlavy

 

Narovnej hlavu, tlač ji lehce vzhůru, pohled směřuje přímo vpřed. Brada je zasunutá dozadu, neměla by být však příliš zakloněná (s krkem svírá úhel 90 stupňů). 

 

Pozice ramen

 

Ramena se snaž se tlačit dolů a dozadu. Možná budeš cítit lehce nepříjemný tlak na hrudníku a budou tě mírně bolet mezi-lopatkové svaly. Čím déle má člověk tzv. „kulatá záda“, tím hůře se učí správnému držení těla.

 

Pozice pánve

 

Pánev je mírně podsazená, to znamená nevystrkovat zadek, ale naopak ho tlačit pod sebe stažením břišních svalů. Pokud ti to nepůjde, polož dlaň na spodní část břicha a vnímej pohyb, zatímco pomalu stahuješ spodní břicho, zadek tlačíš směrem dolů a dopředu, dokud nejsou bedra a páteř v neutrální pozici. Bedra by neměla být prohnutá. Pánové si můžou představit jim známý pohyb při dovádění se svou milou. 

 

Pozice nohou

 

Správně bychom měli stát s nohama od sebe na šířku pánve, abychom nepřetěžovali kyčelní klouby. Tím, že je váha rovnoměrně rozložena na celou plochu chodidel máme také zpevněný kotník. Dalším důležitým bodem jsou mírně pokrčená kolena. Ve stoji by totiž nemělo docházet k úplnému propnutí nohou v kolenou, abychom nepřetěžovali kolenní klouby a vazy.Pokud jsou kolena propnutá, přesouváme těžiště těla a opět se tvoří prohnutí v bedrech. Špičky nohou směřují dopředu. 

 



FOTO-zdroj: fitness-trenink-doma.cz



Správný posed

 

Dalším z problémů bolavých zad může být nejen nesprávný postoj a chůze, ale také nesprávné sezení, obzvlášť pokud máš sedavé zaměstnání někde v kanceláři nebo trávíš příliš mnoho času za počítačem. Jak by měl správný posed vypadat?

 

Jako první je samozřejmě vhodná úprava okolí, pokud je to v našich silách. Opěrka židle by měla podpírat páteř, zejména oblast křížů. Obrazovka by měla být asi na délku paže a její horní část by měla být v úrovni očí. Tělo by mělo být v pravém úhlu v loktech, kolenou a kyčlích. Bedra by se měla opírat o židli a měli bychom sedět na celé ploše židle. 



FOTO:zdroj: lepsija.cz
 



Správné dýchání

 

Už si určitě někdy slyšel o tom, že se dá dýchat do hrudníku a do břicha. Dýchání do hrudníku má příznivý vliv na činnost našich vnitřních orgánů a naši páteř. Pokud se naučíme vědomě dýchat do hrudníku tak, aby se nám skutečně hrudní koš při nádechu rozestupoval, příznivě tím ovlivňujeme také činnost srdce a podporujeme krevní oběh. Tento typ dechu také stimuluje činnost sleziny a žlučníku.

 

Dýchání do břicha aktivuje nervový systém. Spolu s tím, že nám pomáhá uvolnit se, je tento systém zodpovědný za stimulaci trávení. 

Důležité je vnímat svoje vlastní tělo, pro zjednodušení si polož dlaň na hrudník a sleduj, jak se při nádechu hrudník zvedne a klesne při výdechu – hrudní dýchání. Poté si naopak polož dlaň na břicho a vnímej, jak se ti při nádechu zvedne a rozšíří břicho, a klesá při výdechu – břišní dýchání. 

FOTO-zdroj: masazestana.cz


Teď, když už víme, jak správně držet tělo, pojďme se malinko protáhnout. Přinášíme ti seznam jednoduchých a uvolňujících cviků, které bychom měli pravidelně praktikovat i několikrát za den.   



Pojďme se protáhnout

 

Sedni si na židli, narovnej se, polož dlaně na kolena, zatlač do kolenou, jako by sis je chtěl přitáhnout směrem k sobě, zároveň se co nejvíce napřim, lopatky tlač k sobě, hrudník dozadu, zhluboka se nadechni, vydrž v této pozici pár sekund, poté se uvolni a opakuj několikrát po sobě. 

 

Postav se čelem ke zdi, asi 6 kroků od zdi, nohy mírně od sebe, dlaněmi se opři o zeď a prohni se v zádech, mírně pruž a prodýchej pozici.  

Za zády spoj dlaně mezi prsty, otoč dlaně směrem ven, narovnej se a pomalu spouštěj narovnané tělo dolů do předklonu (trup by měl tvořit s nohama pravý úhel). Zatímco jde trup dolů, spojené ruce za zády se snaž vytáhnout co nejvíce nahoru. Důležité je mít po celou dobu narovnaná záda.

 

Stoupni si a obě ruce vzpaž. Chodidla mohou být u sebe nebo mírně rozkročená. Spoj dlaně nad hlavou, nadechni se a s výdechem vytáhni spojené paže mírně do strany. Pohyb je vedený nejprve vzhůru a pak do stran. S dalším nádechem vrať paže nad hlavu a s výdechem cvik proveď na druhou stranu.

 

Odsuň židli dál od pracovního stolu a přes rovná záda se pomalu předkloň. Rukama se dotkni země, nohy mírně rozkročmo. V této pozici zůstaň na několik nádechů a výdechů. Zkus se nadechnout do hrudníku.  S každým dalším výdechem se předklon trochu prohloubí. Pomalu, obratel po obratli se vrať zpátky do sedu.




FOTO-zdroj: rehabilitace.info

Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat