Homepage Články ROZHOVOR s úspěšnými freestylery IV. Jak se stravují?

ROZHOVOR s úspěšnými freestylery IV. Jak se stravují?

Autor: Honza

37

14.10.2019

Jedni ji řeší do posledního detailu a jiným je absolutně jedno, co si dají do úst. Řeč je samozřejmě o stravě, která má pro workoutery určitě jiný význam než například pro kulturisty. Pro sportovce cvičící s vlastní vahou bude určitě zásadnější samotný trénink a jaké podávají výkony, než to jak vypadají. Proto se dnes zeptáme na přístup ke stravování našich mladých freestylerů, kteří odhalí, jak moc strava ovlivňuje jejich tréninky a jak moc ji řeší.  

Dnešní otázka pro kluky zní:

“Jak se stravuješ?”

Petr Lešák (70 kg, 20 let, Nová Paka)

Ohledně stravy Petra nejvíce inspiroval Adam Raw.


Pojem strava pro mě znamená docela dost už od mých workoutových počátků. Inspiroval mě totiž Adam Raw a já se díky němu začal více zajímat o to co jím. Vyzkoušel jsem hodně druhů diet a hledal mezi nimi to nejlepší. Časem se ale ukázalo, že mi prospívá mix všeho - když mám chuť na sladké, tak si něco dobrého dám, ale jím i zdravě. To, co jím každý den je například pečivo, máslo, med, ovoce, zelenina, školní obědy, ale sem tam ulítne i bubble milka. Doplňky stravy užívám jen když je vyhraju na soutěžích. Například nyní spotřebovávám protein ze soutěže v Karviné. Občas zabloudím i do KFC, ale rozhodně ne nějak pravidelně. Před tréninkem nejím alespoň půl hodiny, abych jídlo stihl trochu strávit. Po tréninku si dám většinou už jen večeři a jdu spát. Denně sním 4-5 jídel. Když jsem jedl pouze zdravě a žádnou pochoutku si nepřipustil, přišlo mi, že mě to psychicky “týrá” a asi to pro mě není to pravé. S tím jak se teď stravuji se cítím dobře po všech stránkách a měnit to nehodlám.


Filip Sláma (80 kg, 29 let, Písek)S doplňky stravy má Filip bohaté zkušenosti.


Co se týče jídla, nemám žádný striktní systém. Celkem se orientuji v nutričních hodnotách potravin, takže se snažím mít hlavně dostatečný příjem na pokrytí výdeje. Všechno tak nějak „od oka“. Jím fakt všechno možné jídlo, které musí být pestré a komplexní. Kdybych měl vybrat to nejčastější, tak rýže, kuskus, maso, sýry, šunky, vločky, zelenina, ovoce a pečivo. Fastfood příležitostně, nebo „za odměnu“, jinak je to pro mě zbytečné. Jídlo vařím já nebo přítelkyně na dva dny dopředu, takže při tom se zaměřuji hlavně na komplexní a zdravé jídlo. Osobně mám radši víc jídel denně, žádné velké porce, ať se to dobře tráví. Před tréninkem nejím nejméně hodinu a půl. Taky záleží podle jídla, ale není nic příjemného, cítit při tréninku jídlo.

S doplňky stravy mám mnohaleté zkušenosti, a navíc moji pracovní náplní je poradenství a prodej sportovní výživy. U mě je základ protein, vitamíny a minerály. Další doplňky stravy beru podle toho, jaký jedu trénink, případně podle cíle trénování. Třeba v zimní přípravě jedu hodně těžký silový trénink společně s objemovou fází, kde zařazuji hlavně kreatin, citrulin, glutamin a gainer. Mám už hodně odzkoušeno, jak co funguje, takže v tom mám systém. Když jsou závody nebo není člověk úplně fresh, tak používám prewourkouty.

Nejsem zastáncem žádných razantních a v dnešní době revolučních nejnovějších diet, většinou je to tahák na lidi. Sacharidové vlny nebo klasický objemový jídelníček prostě funguje dobře. Pokud ne, děláte něco špatně, případně něco pozměnit, ale hlavně vydržet. Nehledejte zázraky v ketodietách, veganských šmakuládách nebo energie z vesmíru. Prostě komplexní a pestré jídlo je základ.


Filip Krátký (72 kg, 16 let, Rakovník)Výkony, které Filip předvádí v podstatě bez jakýchkoliv suplementů by si přál určitě každý.

Moje strava vypadá v podstatě tak, že jím kdy chci a hlavně co chci. To ale neznamená, že jím jenom Mekáč a podobný junkfoody. Mam poměrně pestrou stravu, ve které nechybí například ovoce nebo zelenina. Nepoužívám žádné suplementy, jenom občas před soutěží si dám BCAA pro podporu regenerace. Ve workoutu jsem se zkrátka nikdy primárně nezajímal o svůj vzhled, ale spíš o své výkony. Pro mě osobně funguje hlavně často a přavidelně jíst a pít cokoliv. 


Adam Doskočil (76 kg, 19 let, Hájek)Adamovou předností jsou dynamické prvky, a proto u něj strava nehraje významnou roli.


No v souvislosti s cvičením se často říká, že strava je minimálně polovina úspěchu a spousta lidí to prostě přijme jako obecný fakt i přesto, že cvičení je tak široký pojem a každý si pod ním představuje něco jiného. Nejdůležitějším faktorem je asi cíl, kterého chceme tím cvičením dosáhnout. Někdo cvičí pro výkon, někdo pro vzhled, někdo pro zdraví... Já bych tuhle otázku rád pojal čistě v tom smyslu, jak strava ovlivňuje výkon ve workoutu a jak to mám se stravováním já. V první řadě si myslím, že by strava pro někoho, kdo začíná s workoutem, neměla být prioritou a ze začátku by se měl snažit věnovat čistě cvičení, pozorovat jak jeho tělo reaguje, jak rychle regeneruje a co si všechno může dovolit. Až potom případně upravit stravu podle potřeby. Nehledě na to, že z výkonnostního hlediska vám logicky dá víc cvičení bez stravy, než strava bez cvičení. No ale dost těchto keců, protože otázka byla směřovaná přímo na mě a moje stravovací návyky.


Pro mě je tohle naprosto jednoduché téma vzhledem k tomu, že jím kdykoliv když mám na něco chuť nebo hlad a sním bez výjimky asi všechno, co se dá považovat za jídlo. Doplňky stravy neužívám žádné. Přijde mi to zbytečné, protože necvičím tak, abych byl nejlepší nebo se hnal za rychlým progressem, ale jen kvůli tomu, že mě to baví. Pro mě je nejdůležitější věc být psychicky vyrovnaný a v tom mi určitě nepomůže vyběhnout ze svých zajetých stravovacích návyků jen kvůli pár procentům k progressu. Stejně jako skoro každý, kdo cvičí jsem samozřejmě zkoušel aspoň lehce upravit jídelníček, nicméně jediná věc, ve které mi to pomohlo, bylo uvědomění,že to není nic pro mě. Jak už jsem psal v předchozí otázce o mém tréninku, tak stejně jako se u něj se nechci do ničeho nutit ani v otázce stravy. Prostě mě to musí bavit, jinak to nemá cenu.




Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat