Homepage Články ROZHOVOR s úspěšnými freestylery III. Jak vypadá jejich trénink?

ROZHOVOR s úspěšnými freestylery III. Jak vypadá jejich trénink?

Autor: Honza

40

12.10.2019

Z předchozích dílů už tedy víme, jak se kluci kde umístili a také víme jak se ke cvičení dostali a hlavně proč. Nyní se podíváme na otázku, která asi zajímá všechny fanoušky těchto workouterů, a která třeba právě jim může pomoct při plánování a sestavování tréninků. Čeho si určitě každý na první pohled všimne je rozdílnost jednotlivých odpovědí – každý ke svým tréninkům přistupuje úplně jinak a každému funguje něco jiného. Na tom se promítá jeden z nejdůležitějších faktů, který přispívá ke kvalitnímu progresu – individualita. Experimentuj a snaž se poznat své tělo, protože co může fungovat jednomu nemusí fungovat druhému. Ber tedy následující odpovědi jako nahlédnutí pod pokličku někoho, kdo už své tělo poznal a pokus se díky tomu inspirovat a obohatit se o nové poznatky.

Dnešní otázka pro kluky tedy zní:

„Kolikrát týdne cvičíš a jak vypadají tvé tréninky?“


Petr Lešák (70 kg, 20 let, Nová Paka)


Můj trénink trvá asi 2 hodiny a cvičím tak často, jak mi to moje tělo dovolí. Když cítím, že by trénink nebyl na 100% dám raději restday - v reálu to je asi 5 tréninků týdně. Při tréninku jsem si ozkoušel, že mi nejvíce vyhovuje když jedu vše dohromady, tedy nerozděluju partie ani styl prováděných pohybů. Každý musí sám přijít na to, co mu nejvíce vyhovuje a podle toho potom cvičit. Jelikož mi dynamika moc nejde, tak trénuju spíše statiku. Když už ale trénuju i dynamiku, tak se trénink cca o hodinu prodlouží. Od 5 let jsem hrál hokej, takže nohy do tréninku nezahrnuji, jen si občas rekreačně zajezdím na kole.


Filip Sláma (80 kg, 29 let, Písek)


Poslední dva roky už ty tréninky nejsou tak pravidelné a časté, ale cvičím zhruba 3x týdně, max 4x. Víceméně trénuji pocitově a to platí i o samotné skladbě tréninku. Délka tréninku je 2 až 2,5 hodiny, samozřejmě počítám v tom i strečink. Můj trénink začíná pokaždé stejně - dynamický strečink a warm up (basic sets), což je celkově zhruba tak 20 minut. Zaměřuji se hlavně na aktivaci ramen, lopatek a celkově paží. Hlavní část tréninku je většinou statika (handstandy, planche, frontlevery a backlevery). Pokud mám v plánu dynamiku, tak trénink začínám právě dynamickými prvky, pak následuje statika. Ke konci si dám 2 sety basics (shyby, dipy, kliky), případně ještě muscle upy. Nakonci samozřejmě statický strečink. Takto vypadají moje 2-3 tréninky po sobě v týdnu. Následující 3-4 trénink je většinou chudší na statiku, přidám basics s 10kg vestou a zaměřím se na nohy – výpady a dřepy. Co se týče tréninkových dnů a odpočinkových dnů, tak většinou to střídám (den trénink den pauza) nebo 2 dny trénink, den pauza, pak trénink. Přes zimní sezonu, pak ještě navíc trénink rozděluji i podle partií a zařazuji základní silové cviky - těžké dřepy, benchpress, deadlift, weighted dipy a shyby.


Filip Krátký (72 kg, 16 let, Rakovník)


Většinou cvičím 3x až 6x týdně po přibližně 2 až 3 hodinách. Hodně záleží taky na náladě, ale většinou to dopadá tak, že večer cvičím ještě hodinu doma. V naprosté většině případů trénuju statiku a občas si ze srandy zkusím nějakou dynamiku. Sets 'n' repz už poměrně velkou dobu nedělám, ale věnoval jsem se setům přibližně první 2 roky cvičení a až potom jsem se vydal cestou freestylu a hlavně statiky. Nohy jsem za celou svou kariéru cvičil asi tak týden. Co se týče mobility, tak tu taky moc neřeším, jelikož jsem spokojený se svou přirozenou.


Adam Doskočil (80 kg, 19 let, Hájek)


Hodně lidí co mě zná, tak ví, že když mě něco nebaví, tak se do toho těžko přemlouvám a nebo se na to rovnou vykašlu. Od téhle skutečnosti se taky odvíjejí moje tréninky, jednoduše řečeno je to prostě punk. Cvičím výhradně když se na to cítím a jen zřídka se přemlouvám do nějakého tréninku. To znamená, že někdy cvičím třeba 6x za týden a někdy sotva 3x. No a obsah tréninků je punk ještě větší. Nejsem typ člověka, který by si podrobně sepisoval všechny tréninky na týden dopředu a i kdybych to někdy udělal, tak stejně pochybuju, že bych opravdu jel podle toho. Mám teda hlavní zásady a ty jsou, že se na to musím cítit a musí mě to bavit. Jinak kdo mě zná, tak ví, že z workoutu mě nejvíc baví dynamika, ale neznamená to, že 5 dní v týdnu jedu jenom to. Zrovna u dynamiky platí zásada, že se na to musím cítit jak fyzicky tak psychicky ještě 2x tolik. Takže někdy jí netrénuju třeba celý týden a místo toho nejčastěji jedu basics a stojky. Mimo workoutu jedu hlavně poslední dobou i parkour/freerun a po intenzivnějším tréninku mám pocit, že to mým nohoum dává víc než těžký dřepy.







Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat