Homepage Články Workout do škol aneb jak motivovat děti k pohybu

Workout do škol aneb jak motivovat děti k pohybu

Autor: Monika

115

01.09.2020

Návrat do škol je tento rok jiný než obvykle. Neplánové „covidové prázdniny“ odpoutaly děti ze školních lavic na nezvykle dlouhou dobu. Týdenní hodiny tělocviku, které bychom spočítaly na prstech jedné ruky přitom pro mnohé děti znamenaly jediný pohyb. Pohyb, zdravá strava a otužování, složky, které byly během všech nařízeních a opatřeních nejčastěji opomíjeny. Základ, kterým je prevence před nemocemi v podobě posílení imunity. Nejen zkušení sportovci tohle všechno už dávno vědí, ale co děti? Jak jim co nejlépe přiblížit základy zdravého životního stylu?


Vzbudit u dětí zájem o pohyb není složité, stačí vědět, jak na to.



Digitální demence

 

Rozvoj moderní technologie usazuje děti za monitory televizorů a počítačů a radost z času stráveného na čerstvém vzduchu se začíná pomalu vytrácet. Zatímco naši rodiče se proháněli za míčem na fotbalovém hřišti, dnešní děti bojují o góly se svými vrstevníky prostřednictvím notebooku, tabletů a jiných vymožeností tohoto století. Stále větší trend se objevuje v tzv. e-sportu (online šampionáty) nebo dominuje pasivní sledování sportu. Co je pro děti přirozené? Od útlého věku trávili čas na dětských hřištích, tak proč v tom nepokračovat na těch o něco větších, workoutových.


Trávit čas na workoutovém hřišti je pro děti přirozené

od malička jsou zvyklé různě lozit a šplhat.


Škola hrou

 

Tak a teď se budeme učit nebo teď budeme sportovat, to na děti moc neplatí, o tom věděl své už J, A. Komenský. Děti baví soutěže, hry, zkrátka když se učí, poznávají nové věci, aniž by to zaregistrovaly. Důležitá je motivace, vzor, někdo, kým by chtěli být, nebo kam by to chtěli dotáhnout. Bohužel je náš školní systém založen na povinných osnovách a na seberealizaci už moc nezbývá místo. I na většinou oblíbený předmět jako je tělocvik si řada dětí vymýšlí různé omluvenky, protože je zkrátka nebaví půl roku v kuse hrát jenom basketbal nebo volejbal. 



Soutěž ve visu na hrazdě je velmi populární

a přesto nenásilná forma pohybu.


 

Co je to WODOŠ?

 

Jedná se o projekt Workout do škol, kdy je primárním cílem vzbudit u dětí zájem o pohyb jako takový a předcházet tak možným následkům nezdravého způsobu života. Projekt naráží na problémy jako je obezita, nedostatek pohybu, šikana a nepozornost. Vzhledem k tomu, že jsou děti od malička zvyklé různě lozit, šplhat a viset, je pro ně street workout přirozený druh pohybu.


Děti jsou zvyklé trávit čas na hřišti už od malička.

Workoutové hřiště často vidí jako větší verzi toho dětského.


Hlavním cílem je proto dostat workout do školních institucí. Projekt obsahuje motivační přednášky a exhibice, předání metodiky cvičení s vlastní vahou a realizaci vlastního workoutového hřiště ve škole. Žáci i učitelé tak mohou mít k dispozici kompletní informace a vybavení pro školní i mimoškolní aktivity. Některé školy jsou již do projektu zapojeny.


Některé školy jsou již do projektu zapojeny.


WODOŠ si mohl zaregistrovat i na různých sportovních akcích nebo aktuálně na Čokotretře. Z vlastní zkušeností vím, že stačí jedna workoutová exhibice a děti se houfně seběhnou k hřišti a chtějí to také umět, Děje se tohle i během tělesné výchovy? Věřím, že, pokud se děti budou mít ve škole na co těšit, sníží se počet omluvenek a u starších dětí dojde také k omezení sociálně patologických jevů. Zaujal tě projekt Workout do škol? Stačí zamířit na stránky www.wodos.cz a dozvíš se vše potřebné. Stejně tak můžeš aktuální informace o projektu sledovat na facebookovém nebo instagramovém profilu. 


Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat