Homepage Články Proč necvičit nohy?

Proč necvičit nohy?

Autor: Honza

122

08.06.2020

Unavují tě už řeci o tom, že nohy jsou základ a bez nich to nejde? Štvou tě lidé, kteří si myslí, že na nohou stojí celý streetworkout a neustále ti tuto svou myšlenku vnucují? Nebo nohám věnuješ až moc pozornosti, ale nevidíš žádné benefity, které by ti to přinášelo? Tak se spolu s námi podívej na rozumné argumenty, které ti objasní, proč se vyplatí nohy necvičit.

Freestyle

V první řadě bychom se chtěli vyjádřit ke streetworkoutové kategorii freestyle, která spočívá v předvádění statických a dynamických prvků na hrazdě, bradlech, zemi, stálkách, žebřinách, monkey baru, pole dance tyči a na kruzích. Ano správně. Ani jedno ze zmiňovaných náčiní neobsahuje slovní spojení dřepující stojan nebo nakládací osa. Je tomu tak z jednoho prostého důvodu. Ve freestylu se neprovádějí cviky na nohy. Ano na některých soutěžích se najdou nešťastníci, kteří při soutěžním kole provádějí dřepy na jedné noze nebo GHR, ale realita je taková, že za tento svůj "výkon" nejsou nijak nadstandardně hodnoceni. Soutěžící jsou hodnoceni za cviky využivájicí horní část těla a z toho důvodu se i takovým cvikům ve svých trénincích věnují. Když tedy chtějí umět předvádět krásný planche nebo front lever, nebudou se na něj připravovat dřepem s osou na zádech, nebo výpady se zátěžovou vestou.

Freestyleři zkrátka nohy cvičit nepotřebují.

Za to, že freestyle hodnotí jen cvičení vrchní části těla jsou freestyleři často zbytečně a poměrně neoprávněně kritizování a odsuzování. Přitom jsou v tom celkem nevinně a většina jejich kritiků si jen kompenzuje nějaké své komplexy. Podívejme se na to z hlediska jiných sportů. Co takoví cyklisté? Ti při svých závodech potřebují využívat především nohy a odsuzuje je snad někdo za to, že při trénování nevěnují pozornost vrchní části těla? Určitě i tady se najdou nějací zakomplexovaní chudáci, ale nějak plošně by k tomu docházet nemělo. Cyklisté si dokonce i holí nohy, aby měli co nejmenší odpor vzduchu a byli co nejrychlejší. Proč by tedy záměrně posilovali vrchní část těla, když by je to stálo nějaké to kilo navíc, které by bylo při jízdě na kole s oholenými chlupy určitě znát? Cyklisté mají namakané a poměrně velké nohy a hubenější menší ruce s trupem. Budeme je tedy odsuzovat za tento nepoměr? Nebudeme! Chceme po nich přece perfektní jízdu na kole a nezajímá nás jak u toho vypadají. Proč bychom tedy měli odsuzovat za nepoměr horní a dolní části těla freestylera, od kterého chceme neskutečné výkony na hrazdě a bradlech? Jemu také bude překážet nějaká ta přebytečná hmota na netolik využívané části těla. Většina statických cviků je založena na nějakém pákovém zapření. Proto bude daný cvik jednodušší, když bude jedna část páky lehčí a nebudeme ji zbytečně přidávat na hmotnosti. Zkrátka čím těžší nohy, tím horší statika.

Freestyle je specifické a především specializované odvětví streetworkoutu/kalisteniky. Nejedná se o žádné komplexní cvičení, ale o zaměření na jeden konkrétní cíl, kterého chce cvičenec dosáhnout. Proto po někom takovém nemůžeme chtít komplexnost. Když už si někdo tuto kategorii vybere, tak se v ní chce zlepšovat a vyhovuje mu, že našel to, co ho baví. Nepotřebuje se věnovat x dalším odvětvím a cvikům, které nepotřebuje a nebaví ho. Ne každý ale dělá freestyle a má svou cestu jasnou. Proto si teď vysvětlíme důvody, proč se vyplatí necvičit nohy i těm, kteří se freestylu věnovat nechtějí, ale o cvičení noh zájem nemají.

Více chuti do tréninku

Ano měli bychom chodit i mimo svou komfortní zónu a dělat věci, které nás nebaví, ale to už děláme často i v tréninku vrchní části těla, nebo ne? Pokud sis našel svou cestu při cvičení s vlastní váhou a chceš se věnovat třeba jen dynamickým a statickým prvkům a necvičit nohy, tak je opravdu necvič. Když se nebudeš tréninkem nohou trápit, budeš se na každý svůj trénink těšit o to víc a budeš se překonávat jen v tom, v čem budeš skutečně chtít. Málokoho baví dřepovat nebo dělat výpady, tak proč se do toho pouštět a kazit si tím svůj trénink? Dělej, co tě baví a věnuj se jen tomu, co ti dává smysl a v čem tě skutečně baví se posouvat!

Když se budeš věnovat jen tomu, co tě baví a má pro tebe význam, výsledky se určitě dostaví.

Více času a lepší regenerace

Když přestaneš cvičit nohy, budeš mít více času na vršek a během tréninku toho stihneš odcvičit víc. Pokud jsi měl leg day úplně zvlášť a vrchní část těla během tohoto dne odpočívala, můžeš v tento den dát alespoň odpočinek celému tělu. Odpočine si především tvoje centrální nervová soustava a na další den budeš připraven cvičit to, co skutečně chceš a co pro tebe má nějaký ten význam. Tím, že budeš místo leg day zařazovat den volna, nebo nebudeš nohy nijak zvlášť navíc zatěžovat, se ti zlepší i regenerace a prodloužíš tím svou odpočinkovou fázi.

Lepší výkony

Pokud tě baví statické prvky a rád se věnuješ pákovému zatížení, o kterém jsme psali výše, bude toto pro tebe skvělou zprávou. Nohy potřebuješ i při cvičení vrchní části těla, ale nemusíš je nijak pokrčovat nebo s nimi cokoliv vyvádět. Stačí je jen správně zatínat a zpevňovat tím celé tvé tělo. Proto pokud se chceš ve statických prvcích zlepšovat, tak ti v tom stav nohou po leg day pomáhat moc nebude. Nohy budou vyčerpané a méně použitelné k zatínání, než když budou odpočaté a netknuté. Navíc díky tomu, že se nebudeš věnovat jakémukoliv silovému tréninku nohou, na ně nebudeš zbytečně nabírat svalovou hmotu, která by ti cviky akorát tak ztěžovala.

Věříme, že ti naše argumenty proč necvičit nohy dávají smysl a třeba právě tobě pomohou v lepším progresu a budou tě tvé tréninky více bavit. Neřikáme, že musí každý necvičit nohy, ale ani netvrdíme, že je trénink nohou základ. Snažíme se jen ukazovat možnosti, které existují, a které v určitých ohledech mohou být přínosnější. Vše by mělo záležet na tvém cíli a hlavní by pro tebe mělo být, aby tě tvůj trénink bavil a dával ti smysl a ne, že musíš pravidelně cvičit to a to, protože to nějaký známější workouter řekl.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat