Homepage Články Ovládni své tělo a získej funkční sílu pomocí gymnastických kruhů!

Ovládni své tělo a získej funkční sílu pomocí gymnastických kruhů!

Autor: streetworkout.cz

252

27.06.2020

Když se řekne gymnastické kruhy, každý jistě ví, oč jde. Ale kdyby to někdo náhodou zapomněl, jde o dva kruhy vyrobené ze dřeva nebo železa o průměru 24 centimetrů, tloušťce 2,8 centimetrů a zavěšené na popruzích. Jak již název napovídá, jedná se o gymnastické náčiní, které má běžný člověk většinou spojené buď s utrpením v hodinách tělocviku nebo s dechberoucími olympijskými výkony světové gymnastické špičky. Když však přijmeme skutečnost, že i pro tyhle borce platí fyzikální zákony stejně jako pro nás (ano, opravdu jsou to jen lidi), odpustíme tělocvikářům šikanu při hodinách gymnastiky a podíváme se na to tak nějak celkově z jiného úhlu pohledu, mohou se stát gymnastické kruhy mocným nástrojem i v rukou obyčejného člověka. Nástrojem, který může skvěle posloužit při naprosto komplexním rozvoji těla.

Jaké jsou výhody gymnastických kruhů?

Nástrojem pro funkční trénink se v posledních letech stal závěsný systém TRX a jeho ekvivalenty, na které můžeš narazit v téměř každém moderně vybaveném fitness centru. V podobném duchu, avšak v ještě širším měřítku, lze využít právě gymnastické kruhy, neboť z velké části dokážou nahradit i hrazdu nebo bradla! Shyby, dipy, kliky, muscle-upy, legraises, asistované tzv. bulharské dřepy apod. Existují desítky cviků a jejich variací, které lze na kruzích provádět a procvičit přitom celé tělo.

Oproti provedení například kliků nebo dipů na stálkách a bradlech poskytují varianty na gymnastických kruzích navíc další benefity. Vzhledem k volnému a individuálnímu zavěšení každého kruhu je celý systém naprosto nestabilní, a jakákoliv práce proto vyžaduje udržovat rovnováhu zejména ve středu těla pomocí takzvaného jádra neboli CORE. K tomu, abys byl schopen se stabilizovat, budeš však potřebovat nejenom silný trup, ale také správné postavení ramen, lopatek, silné šlachy a vazy. Budeš tedy nucen zapojit více svalových vláken než při běžném cvičení v posilovně, což bude mít velký vliv na procítění svalů a ve výsledku na tovu výkonnost. Cviky jsou zde sice mnohem těžší, za to ale co se týče rozvoje svalů a koordinace pohybu také mnohem efektivnější. Získáš FUNKČNÍ SÍLU  a naučíš se ovládat své tělo!

Kovové kruhy jsou oproti dřevěným levnější a bytelnější.


Jasnou výhodou je také určitě jednoduchost systému i jeho cena. Dnes již není problém pořídit set přenosných kruhů s dvěma popruhy, jako tomu bylo dříve. Sám Ido Portal zmiňuje v jednom svém videu, že jeho první kruhy stály několik set dolarů. Díky nástupu crossfitu, kalisteniky a dalších silových sportů se gymnastické kruhy dostávají do povědomí široké veřejnosti a jsou dostupné naprosto každému! V podstě nic neváží, a proto ti nic nebrání v tom hodit si kruhy do batohu a jít cvičit. Pomocí popruhů je jednoduše zavěsíš na hrazdu, bradla, trám nebo třeba věšák na prádlo a je to. Poměr cena výkon je nesrovnatelný s ostatními závěsnými systémy, je to, jak se říká, za málo peněz hodně muziky.

Pro koho je vhodné trénink na kruzích zařadit do svého tréninku?

Jednoduše, pro všechny. Ale málo kdo to ví. Většina lidí si při prvním pohledu na cvičence na kruzích hned řekne: „To je hrozně těžký, to bych nedal.“ Přitom ale vůbec není čeho se bát. Existují desítky variací běžných cviků, od lehkých až po ty extrémně náročné, které lze na kruzích provádět a udělat tak trénink mnohem zajímavější, bohatší a funkčnější a přitom odcvičit celé tělo. Ať už jsi úplný začátečník nebo zkušený cvičenec, muž nebo žena, starý nebo mladý, kruhy mají co nabídnout každému. Jsou skvělým pomocníkem a zároveň nevyčerpatelným vyzyvatelem. Ovládnout třeba takový iron cross nebo planche je opravdové umění. Na druhou stranu ale na kruzích lze začít od úplné nuly, bez jakékoliv původní fyzické průpravy. Proto se neboj a trénink na kruzích si vyzkoušej. Druhý den, až ucítíš svaly, které jsi v životě necítil, budeš překvapen.

V dalším článku tě seznámíme s několika základními cviky, které lze na kruzích provádět. Vysvětlíme a předvedeme ti správnou techniku jejich provedení a navrhneme postupy pro její dosažení. Máš se na co těšit!



streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat