Homepage Články Nepleť si STREET WORKOUT s fitness!

Nepleť si STREET WORKOUT s fitness!

Autor: Honza

142

11.01.2021

Chceš se naučit dechberoucí statické či dynamické prvky na hrazdě, bradlech, kruzích, stálkách nebo zemi? Toužíš po síle nebo vytrvalosti, kterou ti může přinést cvičení s vlastní vahou? Tak na to jdi chytře a vyhni se ortodoxním principům klasických návštěvníků fitness center.

Dnešní článek je určen především pro ty, kteří se ke cvičení s vlastní váhou dostali až po nějaké té praxi s činkami a stroji, případně pro ty, kteří se cvičením teprve začínají, ale utočí na ně rady lidí, kteří cvičí jen kvůli estetice jejich těla. Pokud se totiž chceš věnovat statickým nebo dynamickým prvkům s vlastní vahou, či chceš pracovat na své výkonnosti, tvůj přístup by se měl značně lišit oproti tomu, když by bylo tvým cílem tvarování postavy.

Split

V první řadě je určitě třeba zmíňit, že v rámci street workout v podstatě není vůbec potřeba řešit klasické splitování, tedy rozdělování tréninkových dnů podle kriterií jako jsou třeba svalové partie či vykonávané pohyby. Pokud není tvým cílem například hypertrofie (nabírání svalové hmoty), ale chceš se naučit muscle up a stojku a posouvat se v těchto pohybech či pozicích dál, tak budeš vždy využívat více svalových partií a i více různých pohybů, čímž by se stalo klasické splitování neefektivním a v podstatě až zbytečným. 

Tvé tréninky by se měly spíše než podle samotných typů prováděných cviků lišit podle vynaloženého úsilí. Nemělo by pro tebe být ani tak důležité to, jestli cvičíš záda dva dny za sebou, ale spíše jestli jedeš jeden den desetivteřinové výdrže statických pozic a druhý den jen třívteřinové. U street workoutu více než přetížení svalových partií totiž hrozí přetížení CNS (centrálního nervového systému), s jehož regenerací to není až tak jednoduché jako s tou svalovou.

Front lever nemusí být žádnou složitostí, když zvolíš správný přístup. FOTO - zdroj: @dodoworkout

Další možností dělení tréninků je zkrátka jen střídání jednotlivých cviků. Jeden den se budeš soustředit na front lever a druhý den na planche případně nějaké dny zařadíš i základní cviky, které ti pomohou vybudovat potřebnou sílu pro náročnější prvky. Vše záleží jen na tvých ambicích a tvých možnostech.

Určitě je také potřeba zmíňit, že většina pokročilých workouterů ani nerozděluje samotné silové prvky do jednotlivých dnů, ale cvičí intutivně a ani nemá nějaký konkrétní tréninkový plán. Prostě cvičí to, na co se zrovna cítí. Je nutné podotknout, že k něčemu takovému se člověk musí trpělivě dopracovat a přijít na to, co jeho tělu vyhovuje a co nikoliv. Více o problematice naslouchání vlastnímu tělu se můžeš dočíst v našem článku Musíme vážně naslouchat, co nám naše tělo říká?

Struktura tréninku

I samotný trénink workoutových cviků by se měl lišit oproti tomu, když ve fitku někdo stahuje kladku nebo zvedá jednoručky. Na klasické odcvičení izolovaného cviku o 3 sériích a 12 opakováních s maximální váhou zapomeň. Tady ti záleží na zapojení takřka celého těla a není tvým účelem ho zničit, ale neustále ho učit a posouvat jeho hranice. Muscle up se nenaučíš nebo se v něm nezlepšíš tím, že se budeš snažit do co nejméně sérií narvat tolik opakování, aby ti nešly následně ruce ani zvednout nad hlavu. Ano určitě je potřeba si sahat na dno svých sil, ale rozhodně ne každý trénink a hlavně rozhodně ne za účelem maximálního zničení svalových vláken. 

Hlavní výhoda street workoutu? Můžeš cvičit naprosto kdekolliv! FOTO - zdroj: @_kratas

Méně je někdy více

Trénink workoutových prvku se určitě bude lišit i v počtu samotných cviků. Zatímco ve fitku, jsou lidé zvyklí odběhnout si několik jednotlivých strojů, tak na workoutovém hřišti si člověk většinou vystačí s jednou hrazdou a bradly, na kterých ani nestřídá tolik cviků, ale raději svůj čas a energii investuje do delších pauz, více sérií a více opakování či delších výdrží.

Někomu může samozřejmě při tréninzích street workoutu vyhovat i využívání běžných fitness postupů. Tento článek nemá za účel to popírat. Smyslem článku je jen nasměřovat začátečníky a bývalé navštěvníky fitness center, kteří si nejsou ve svých tréninzích jistí a tápou v tom, jak se vlastně dopracovat ke svým cílům ve cvičení s vlastní vahou. 

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat