Homepage Články Můžeš cvičit zvlášť horní a dolní břicho?

Můžeš cvičit zvlášť horní a dolní břicho?

Autor: Honza

115

02.05.2020

Určitě jsi už někdy slyšel/a o tom, že existují cviky, kterými cvičíš jen horní část břicha a cviky, kterými cvičíš jen spodní část břicha. Stačí si zadat do googlu "horní a dolní břicho" a vyjede ti nespočet kulturistických a fitnesáckých článků o tom, jak kterou část břicha cvičit. Je tomu ale skutečně tak? Můžeš oddělit, kterou část břicha chceš zrovna cvičit a bude to vidět na výsledcích? 

Co se traduje?

Drtivá většina trenéru a cvičenců tvrdí, že podle toho, jaké cviky budeš vykonávat, tak takovou část přímého břišního svalu budeš cvičit. Pokud tedy budeš dělat sedy lehy (při kterých jsou nohy zafixované a pohyb vykonává trup), budeš posilovat vrchní část břišních svalů. Pokud ovšem budeš cvičit zvedání nohou ve visu na hrazdě nebo na bradlech (kdy je trup zafixovaný a pohyb vykonáváji nohy), budeš posilovat spodní část břišních svalů. 


Vážně cvičíš zvedáním nohou ve visu jen spodní břicho?

Pokud si tedy opravdu napíšeš do googlu nebo youtube cokoliv o spodním a vrchním břichu, dostaneš mraky cviků, které se předhánějí v tom, které z nich jakou část břicha posilují. Dokonce se můžeš setkat i s tréninkovými tipy, které tradují, že máš jeden den odcvičit jednu část břicha a až další den tu druhou. Přece totiž nechceš mít nesymetrické břicho a rozhodně si nepřeješ mít vidět břišáky více v horní části než v té dolní. Proto můžeš narazit na tyto tipy, které tě mají ochránit před tím, aby jedna část břicha byla silnější nebo hezčí než ta druhá. Z tohoto pohledu bys dokonce neměl/a mít břišáky v horní části bez sedů lehů vidět. 

Trocha anatomie

Břišní svalstvo můžeme z anatomického hlediska rozdělit na celkem 10 (pro ty znalé 12) samostaných svalů. Na každém boku jsou to vždy dva šikmé (které nás nebudou aktuálně nijak zajímat), a potom to je příčný břišní sval, přímý břišní sval a pyramidový sval. Příčný se táhne horizontálně a leží hlouběji než přímý, takže nás také nebude nijak v tomto tématu trápit. Pyramidový je pomerně dost malý a leží v pochvě přímého břišního svalu a s jeho rozdělením na spodní a dolní nijak výrazně nesouvisí. Pro nás je důležitý pouze a právě přímý břišní sval, který můžeme znát jako onen "pekáč buchet". Ten se nám táhne od spodních žeber až ke stydké kosti a je právě tím svalem, kterému cvičící populace přiděluje rozdělení na horní a dolní část. 


Přímý sval břišní zná většina jako klasický "sixpack"

Jak to tedy je?

Jak jsme si vysvětlili, tak každý sval vede od někuď někam. Jeho hlavní funkcí je kontrakce nebo-li stažení - zkracení jeho délky. Teď tedy ta hlavní otázka. Může se sval zkrátit na jedné straně víc než na té druhé? A obráceně? Může se sval na jedné straně natáhnout víc než na té druhé? Představ si sval jako takovou odporovou gumu. Když si ji vezmeš do rukou a natáhneš, může se jedna její část natáhnout víc než ta druhá? Když ji teď postupně povoluješ, zkracuje se jedna část víc než ta druhá? ROZHODNĚ NE! Proto i sval se buď celý natahuje nebo se celý zkracuje a přímý břišní sval rozhodně není žádnou výjimkou. 


Ani odporou gumu nenatáhneš víc na jednom konci než na druhém

Pro pochopení této myšlenky si představ jakýkoliv jiný sval. Může to být třeba biceps, který vede od lopakty k vřetení a loketní kosti. Můžeme si trénink bicepsu rozdělit na horní a dolní část bicepsu? Můžeme snad bicepsovými zdvihy na gymnastických kruzích nebo trx (kdy se pohybuje předloktí k lopatce) cvičit jen spodní část bicepsu a shyby podhmatem (kdy se pohybuje lopatka k předloktí) cvičit jen vrchní část bicepsu? Také určitě ne, protože i biceps pracuje vždy celou svou délkou. 

Je tomu skutečně tak?

Abys neříkal/a, že jsme si tuto myšlenku vycucali z prstu a děláme tu nějaké revoluční boření mýtů, tak se s tebou podělíme o celkem 5 studií, které se touto problematikou zabývaly. 

STUDIE Z PROSINCE 1996

STUDIE Z LISTOPADU 1999

STUDIE Z KVĚTNA 2001

STUDIE Z LISTOPADU 2001

STUDIE ZE SRPNA 2003

Studie byly prováděny pomocí elektromyografů, které snímaly aktivity horní a dolní části přímého břišního svalu při odlišných cvicích zaměřených právě na břišní svaly. Ani v jednom případě nebylo prokázáno, že by jedna část zmiňovaného svalu při jakémkoliv cviku vykazovala odlišnou aktivitu, než druhá. Bohužel se tyto studie ještě stále plošně nedostali ke cvičíčí populaci, a tak se můžeme stále setkávat s názory, že můžeme odlišit cviky na spodní a vrchní břišní svaly. 

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat