Homepage Články Může vyrůst workoutové hřiště i ve tvém městě?

Může vyrůst workoutové hřiště i ve tvém městě?

Autor: Honza

29

27.12.2021

Workoutová hřiště jsou tu s námi už nějaký ten pátek a těší se čím dál větší oblibě. Může ale takové hřiště vyrůst i ve tvém městě?

Odpověď je jednoduchá. Ano může. Jedná se totiž o sportovní náčiní, které si s příslušným vyjádřením stavebního úřadu může dovolit nechat nainstalovat jakákoliv obec, která pro to má k dispozici finanční prostředky. Realizace workoutového hřiště ale nemusí záviset jen na schopnostech samotné obce. Vlastníkem takového objektu se může stát třeba i škola, která si sama určí, jestli budu sloužit jen pro její potřeby, a nebo ho zpřístupní i veřejnosti. 

Jak celý proces funguje?

V podstatě to není nic složitého. Pokud si škola nebo město usmyslí, že má zájem na svém pozemku nějaké to workoutové hřiště vybudovat, tak buď rovnou uzavře smlouvu s dodavatelem, který je schopný naplnit jejich záměr a nebo, pokud jim to nařizují jejich směrnice, tak nejprve uspořádají výběrové řízení, díky kterému toho vhodného dodavatele vyhledají. Výběrové řízení nebo také veřejná zakázka je v určitých případech státem nařízený proces, během kterého si daný institut z více nabídek vybere tu, která nejlépe odpovídá poptávaným požadavkům a zároveň obsahuje nejvýhodnější cenu. 

Jakmile je znán dodavatel workoutového hřiště a je uzavřena smlouva na konkrétní variantu prvků, tak se nejčastěji začíná výkopem pro betonové patky či betonovou desku, na které se budou upevňovat jednotlivé workoutové prvky. Pokud má být součástí hřiště i jiná dopadová plocha než travnatý povrch (například umělý povrch nebo kačírek), tak se nejprve provede výkop po celém zamýšleném prostoru. Jakmile je prostor vykopaný, přechází se k betonáži a to buď jen zmíněných betonových patek, nebo celé betonové desky. Beton je třeba nechat vyzrát minimálně 10 dní, takže další úkony mohou být prováděny až po tomto čase.

Současně se zahájením výkopových prací se obvykle začíná i s výrobou samotných workoutových konstrukcí, která může zabrat i jeden až dva měsíce. Jakmile je vše připraveno, tak se do betonu pomocí chemických kotev umístí závitové tyče, na které se nasadí a zašroubují jednotlivé stojny. Kolem postavených konstrukcí se v případě realizování dopadové plochy umístí i daný materiál a hřiště je hotové. Následně je potřeba už jen nechat provést odbornou revizní kontrolu a hřiště bude oficiálně provozu schopné.


Jak k tomuto vysněnému cíli můžeš dopomoct i ty?


Pokud stále navštěvuješ základní či střední školu, tak můžeš vyzkoušet, zda nejvhodnější cesta nepovede právě tudy. Přece jen mít hřiště přímo u školy, ve které musíš trávit tolik času může určitě přijít vhod. 

Jako první zkus se svými kamarády oslovit tělocvikáře, kteří k workoutovému hřišti mohou mít nejspíš nejblíže. Nejprve jim zkuste přiblížit svou představu, jaké workoutové prvky by vlastně bylo ideální na pozemku mít a pak jim na základě výše uvedeného představte, co vlastně samotný proces realizace vyžaduje, a že se nejedná o nic složitého a zdlouhavého. 

Jakmile s tělocvikáři doladíte představu toho, jak by mohlo hřiště vypadat, vyražte společně za vedením školy, kterému jste už nyní ulevili od těch nejzásadnějších úkonů a jen jim vysvětlete, co a jak by bylo vhodné na pozemku zrealizovat, a co by to vlastně pro ně obnášelo.

Pokud máš už své školní roky za sebou nic se neděje. Dej si s kamarády dohromady svou představu workoutového hřiště a zajděte rovnou za vedením obce. Nemusíš klepat na dveře přímo starostovi, ale stačí navštívit i třeba jen jednoho ze zastupitelů, který má ke sportu nějakým způsobem blízko. Jakmile potom bude mít zastupitelstvo své pravidelné zasedání, tak zde mohou váš návrh projednat a podle svého hlasování se rozhodnou, zda pro ně něco takového má smysl.


Jak můžeš o pomoc požádat pro změnu ty?

Nakreslit si na papír návrh hřiště je určitě skvělý krok. Vylepšit ho můžeš ale určitě i tím, že si necháš svůj návrh zpracovat odborně do podoby půdorysu a 3D vizualizace rovnou třeba i s cenovou nabídkou pro danou školu/obec. S tím ti může pomoct firma WOclub, která se stavěním workoutových hřišť zabývá již od roku 2014. Obchodní zástupci této společnosti ti mohou nezávazně pomoci jednak se sestavením konkrétního návrhu, ale také mohou rovnou profesionálně komunikovat s vedením školy či obce a zodpovědět jim veškeré dotazy, které ohledně realizace budou mít. Díky jejich návrhům může tedy tvůj záměr získat mnohem větší váhu a hlavně můžete společně pomoct tomu, aby celý proces byl co nejméně náročný a vedl k vytouženému cíli! Proto neváhej zaslat svou představu na emailovou adresu obchod@woclub.cz. Co nejdříve poté tě bude kontaktovat tobě nejbližší obchodní zástupce, který ti navrhne nejvhodnější řešení. Přece jen spolu můžete u vedení školy či obce uspět mnohem lépe, než každý sám.


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat