Homepage Tréninky Murpyho challenge. Výzva nejen pro vojáky.

Murpyho challenge. Výzva nejen pro vojáky.

Autor: Honza

84

21.10.2019

V USA se jedná o jeden z nejznámějších workoutů, kdežto v České republice snad jen vojáci vědí, že něco takového existuje. O čem je řeč? Říká se tomu Murph Challenge (do češtiny přeloženo jako Murphyho výzva) a jedná se o oblíbenou cvičební jednotku podporučíka Michaela Patricka Murphyho, který byl členem USA NAVY SEALs. Pokud jsi viděl film LONE SURVIVOR (NA ŽIVOT A NA SMRT), tak nejspíš budeš příběh tohoto vojáka znát a tuto challenge si s ním spojíš.


Americký podporučík M. P. Murphy se narodil 7. května roku 1976 ve Smithtownu a od roku 2000 sloužil u armády. Po pár letech služby se dostal do speciálních jednotek a se svým týmem plnil úkoly na zahraničních misích. V roce 2005 se se svým týmem účastnil v Afghánistánu operace Red Wings, jejímž cílem bylo zabít nebo zajmout talibánského vůdce Ahmada Shaha. Pro splnění této mise byl Murpyho čtyřčlenný tým vysazen vrtulníkem u pákistánských hranic, odkud měl absolvovat pěší cestu přes hory až k samotnému cíli. Po cestě bohužel narazili na pastevce koz, kteří mohli celou jejich operaci narušit, a proto stáli před těžkým rozhodnutím – nechat je jít a riskovat prozrazení, nebo se jich zbavit. Murphy však po dlouhé diskuzi rozhodl, že nebudou zabíjet neozbrojené, a tak je propustili. To se jim bohužel vymstilo a za nedlouho se dostali do přestřelky s informovanými Talibánci. Snažili se přivolat si pomoc, ale v horách byl bohužel špatný signál, a tak byli nuceni k přesunu na bezpečnější místo. Všichni byli několikrát postřeleni, a aby byl alespoň někdo z týmu zachráněn, tak podporučík Murphy vylezl s vysílačkou na vrchol nejbližší skály a zavolal na základnu o pomoc. Přitom schytal několik zásahů a i s vysílačkou padl k zemi. Nakonec byl z jeho týmu zachráněn sice jen jeden člen, ale za tento svůj hrdinský čin byl Murphy prezidentem spojených států posmrtně vyznamenán nejvyšším možným oceněním.

Co je tedy Murphyho výzva?

Aby Murphy patřil k těm nejlepším z nejlepších, tak si vymyslel svůj trénink, který prováděl takřka každý den. Jeho trénink vypadal tak, že uběhl 1 míli (1,609344 kilometrů), udělal 100 shybů, 200 kliků, 300 dřepů a nakonec uběhl další 1 míli (tedy dalších 1,609344 kilometrů). Aby se nejednalo jen o obyčejný trénink pro smrtelníky, tak na sobě vždy nosil ještě 20 lb (9,08 kg) těžkou neprůstřelnou vestu. A posledním Murphyho parametrem, který tento trénink dělal ještě obtížnějším, bylo, že ho musel celý stihnout do jedné hodiny. 

Díky jeho hrdinskému činu se tento trénink stal oblíbený mezi mnoha Američany a rozšířil se v podstatě do celého světa. Začalo to jen jako jednorázová výzva pro jednotlivce, ale později z toho vznikla charitativní akce. Ta se koná pravidelně 27. května na mnoha místech a jde v podstatě o světový den shybů. Peníze, které se během ní vyberou, putují na pomoc rodinám padlých vojáků, navíc se časy jednotlivých sportovců registrují na oficiálních webových stránkách a zúčastnění se tak mohou mezi sebou porovnávat. Letošní rok ovládl Jennifer Rottkamp se svým časem 19 minut a 53 sekundA jak jsou na tom ženy? Ta nejlepší z nich ovládla celkově 8. místo. Jmenuje se Sharon Shirk a její čas byl neuvěřitelných 27 minut a 17 sekund.

Tak co, jdeš do toho?

Nemusíš čekat až do května! Hoď na sebe devítikilovou vestu nebo si dej do batohu 9 krabic mléka, odměř si trasu 1,6 kilometrů a najdi si nejbližší hrazdu. Svůj čas pak můžeš hodit na sociální sítě s hashtagem MURPHCHALLENGE. Nezapomeň, že nejde jen o nějaký workout nebo soupeření s časem, ale jde o uctění památky člověka, který pro své bratry obětoval všechno, co měl – svůj vlastní život

Třeba zrovna toto bude motivace pro někoho, kdo by rád začal s nějakým cvičením, ale neví jak na to nebo nemá motivaci či důvod. Tento trénink navíc krásně zapojuje celé tělo – máme tu jak tahový cvik (záda, biceps), tak tlakový (prsa, triceps) a dostane se i na nohy. O břichu asi nemá cenu mluvit, jelikož to při té intenzitě ucítíš určitě u každého pohybu. Hodně štěstí a klidně nás při překonání výzvy označ, abychom věděli, že jsi Murph Challenge objevil právě díky nám.












Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat