Homepage Články Jsou pro vás doplňky stravy tabu? Co si představit a komu jsou určeny?

Jsou pro vás doplňky stravy tabu? Co si představit a komu jsou určeny?

Autor: streetworkout.cz

3

09.01.2017

Strava je základ. Co do sebe dostanete formou výživy, se projeví na vaší postavě. Strava je 70 - 80% vaší kondice. Můžete mít super trénink, dát si dvě, tři hodiny, ale když poté podlehnete zabijačkovému obžerství, případně podobnému fiasku, které bude trvat delší období, zrcadlo vás nebude milovat. Ale pokud vás tohle bude přesto bavit, nemusíte už dál číst, sport vás asi moc nezajímá :-). (Foto: Alvifit)

Strava je základ, k ní se pojí také doplňky stravy, výživy. Velmi důležité je slovo - doplněk. Proteinový koktejl, aminokyseliny, iontové nápoje, vitamíny vám postavu nespasí, ale mohou pomoci. Nejde o nic zakázaného, přesto se někteří sportovci, atleti na toto téma tváří nelibě, stydí se. Každý má volbu, někdo chce, někdo nechce. Je to jako s jídlem, pitím, kouřením, nesportováním. Zkrátka se vším. Pro někoho jsou doplňky tabu, a to i v 21. století.

Co si představit pod slovem doplňky, k čemu a komu jsou určeny? Oslovili jsme Aleše Vítka z firmy Alvifit, která prodává tyto produkty na přírodní bázi. Jak tento trenér vidí doplňky stravy?

VELKÁ PREMÍÉRA 21. LEDNA SE BLÍŽÍ. CO VÁS ČEKÁ?

"Sportovní doplňky stravy slouží k doplnění toho, co sportovcům ve stravě chybí vzhledem k jejich specifickým nutričním potřebám, nebo to, co na ně může pozitivně působit, obzvláště v různých obdobích a fázích tréninku. Důležité je najít látku, která účinně zlepšuje výkonnost, ale není zakázaná a nemá škodlivé nežádoucí účinky. Doplňky stravy jsou velmi podstatnou kategorií sportovní výživy.

V první řadě, co by každý sportovec ať už na úrovni rekreační nebo profesionální, by se měl zaměřit na pestrou a vyváženou stravu a veškeré možnosti makroživin přijímat z přirozené stravy.

Pokud ale naše tělo má větší požadavky, mohou pomoci doplňky stravy.

V první řadě si ale musíme uvědomit, že doplněk stravy je pouze doplněk a ne náhražka, tudíž doplnění například bílkovin, by doplňkem stravy mělo být maximálně 25 procent.

Důležitost doplňků stravy. Každý sportovec, který si chce posouvat svoje limity a zlepšovat svojí výkonost, pravděpodobně nějaký doplněk stravy vyzkoušel. Ať už to bylo formou iontového nápoje, vitamínů, nebo nějakého proteinu. Základem zlepšování výkonu je dostat tělo do anabolického stavu – anabolismus.

Anabolismus je soubor syntetických reakcí, při kterých z látek jednodušších vznikají látky složitější (stavební a zásobní látky – bílkoviny). Energie se při těchto reakcích spotřebovává (endergonické reakce). Anabolismus převažuje v buňce, která roste a rozmnožuje se.

Anabolického stavu docílíme pestrou a dostatečnou stravou, regenerací, kvalitním tréninkem a dle potřeby také doplňky stravy. Čím tvrdší tréninky budete mít, tím nárok na doplňky budou větší. Suplementy můžeme rozdělit dle toho, čeho chceme dosáhnout, popřípadě jaký sport děláme."

Proteiny

Sacharidy

Kreatiny

Stimulanty a energizéry

Anabolizéry

Spalovače

Aminokyseliny

Kloubní výživa

Inotové nápoje a pitný režim

Vitamíny a minerály

V dalších dílech si rozebereme každou skupinu, kde se dozvíte pro jaký typ člověka je vhodná. Dávkování, čas dávkování a nejvhodnější zdroj a kombinace.

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat