Homepage Články Je street workout jen letní sport?

Je street workout jen letní sport?

Autor: Honza

78

28.01.2021

Zima stále neustupuje, ale naopak čím dál víc nabírá na síle, stejně tak to vypadá s aktuálním problémem uzavřených posiloven. Pokud kvůli těmto překážkám odkládáš začátek cvičení na hrazdách, měl/a by sis najít jinou výmluvu. Vždycky je nějaká cesta.

Přestože s pojmem street workout nebo kalistenika má většina lidí spojené spíše slunné měsíce nebo vytápěné posilovny, neplatí, že by se mimo tato období a prostory zmíněné činnosti provádět nedaly. Přeci jen hlavní myšlenka cvičení s vlastní váhou je vystačení si s minimálním vybavením a cvičení takřka kdykoliv a kdekoliv. To, že jsou posilovny stále zavřené a venku je většinu času teplota okolo bodu mrazu, přeci neznamená, že musíš cvičení s vlastní váhou přerušit nebo jeho start odložit.


Kdo se hýbe, nezmrzne!

První možnost, kterou máš, je cvičení na workoutových hřištích, kterých je v dnešní době po celé zemi úctyhodné množství. Cvičení na nich je ve většině případech bezplatné a hlavně nabízí plnou škálu možností, takže s sebou nemusíš tahat nic dalšího. Vyjímku tvoří maximálně gymnastické kruhy, které na ně můžeš dodatečně pověsit, nebo třeba odporové gumy pro rozcvičení, ztížení nebo naopak ulehčení cviků a v neposlední řádě magnesium na ruce, které zajistí, že ti hrazdy nebudou v rámci zhoršených meterologických podmínek klouzat. Vzhledem k aktuálnímu trendu venkovního otužování by pro mnoho lidí neměl trénink na sněhu činit žádné problémy.

Trénink ve sněhu nečiní problém ani něžnému pohlaví. FOTO - zdoj: @kaci_chlubnova

Pokud vyrazíš cvičit ven na workoutové hřiště v nepřiliš příznivém počasí, měj na paměti pár důležitých rad:

vem si raději více oblečení než méně - odložit ho můžeš vždycky,

• vol raději trénink v rychlejším tempu s krátšími pauzami - největším zdrojem tepla bude práce tvých svalů - snaž se je udržovat v pohybu,

• nepodceňuj rozcvičku a zahřívací série - důkladné zahřátí ti pomůže předejít akutním zraněním, případně i chronickým problémům,

• teplý čaj v termosce přijde více vhod než ionťák ve studeném shakeru - i vnitřní zahřátí ti pomůže aktuální trénink i ty další zvládnout,

• nepodceň začátek - i když se ze začátku budeš cítit na trénink bez trička, můžeš po zbytek tréninku o to více strádat,

• vol raději kratší trénink - postupně můžeš zkoušet délku tréninku natahovat, ale určitě neskákej hned po hlavě do dvouhodinového tréninku.

Tyto rady na tebe mohou působit jako příprava na nějakou polární expedici, ale pokud si je opravdu vezmeš k srdci, mohou ti pomoci daný trénink ve zdraví a s maximální možnou výkonností zvládnout. Přece jen by pro tebe mělo být důležitější ve venkovních tréninzích pravidelně pokračovat, než si dát jednou bez trička pořádně do těla a pak dva dny doma srkat čajíček a klepat kosu. I když nebude venku kolem nuly, mohou tvému zdraví a tvé výkonnosti výše uvedená doporučení po menší modifikaci také pomoci.

Doma je doma

Pokud nejsi tak úplně venkovní typ, můžeš se cvičením s vlastní váhou začít, či pokračovat i v pohodlí domova. Hlavní výhodou takovéhoto cvičení je, že si vše potřebné přizpůsobíš podle sebe. Zvolíš si hrazdu a její umístění přesně podle tvých potřeb. Vybereš si taková bradla, která budou odpovídat tvým tréninkovým cílům a budeš se moci věnovat i takovým druhům tréninků, ke kterým budeš potřebovat delší pauzy.

K domacímu tréninku toho opravdu nepotřebuješ tolik. FOTO - zdroj: @trenuju_v_panelaku

Pokud nepotřebuješ lámat rekordy ve weighted kalistenice, tak pro tebe bude počáteční investice takřka zanedbatelná s tím, kolik ve finále do budoucna ušetříš času a financí při cestování do posilovny nebo na workoutové hřiště. 

Jak vidíš, tak možnosti tu jsou i přes zavřená fitka a nepříznivé počasí. Odkládat začátky cvičení nebo si od něj dávat zimní pauzu tě nikam neposune. Důležité je jen chtít a jít si za tím. 


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat