Homepage Články Jaký je rozdíl mezi street workoutem a kalistenikou?

Jaký je rozdíl mezi street workoutem a kalistenikou?

Autor: Honza

104

15.10.2020

Cvičení s vlastní váhou se těší čím dál tím větší oblibě. Nahrává tomu i aktuální situace, kdy jsou zavřené posilovny a fitnessáci, kteří nemají vlastní posilovací vybavení, přešli na posilování s využitím jen vlastního těla, a to ať už doma, nebo na workoutových hřištích. Proto se v dnešním článku podíváme na samotné cvičení s vlastní váhou pod drobnohledem a konkrétně si vysvětlíme pojmy street workout a kalistenika.

Co je to kalistenika?

Slovo kalistenika pochazí z řečtiny a vzniklo jako spojení dvou řeckých slov kálos (krása) a sthénos (síla). Tyto dvě slova už mnoho staletí označují způsob posilování s vlastní váhou, které bylo předchůdcem mnoha sportovních odvětví včetně například sportovní gymnastiky. Kalistenika zde odjakživa sloužila jako prostředek pro zvyšování fyzické zdatnosti a zocelování lidského těla. Byla nenákladná a člověk k ni v podstatě nic nepotřeboval. 

Základ kalisteniky tvoří a vždy tvořili 3 cviky - shyb, klik a dřep. Ostatní cviky jsou odvozeny od těchto základních nebo vznikly jako žádoucí doplnění této "svaté trojice" - například různé cviky na břicho. 

Cviky, které kalisteniku začali postupně modernizovat ale samozřejmě nejsou jen ty "basics". Lidé už mnoho staletí zpátky znali stojky, front levery nebo třeba planche, jen jím neříkali názvy, které my známe dnes. 

Co je to street workout?

Street workout je pojem pro novodobý styl cvičení s vlastní váhou, který vznikl na konci dvacátého století ve Spojených státech amerických a v překladu znamená pouliční posilování. Tento samotný pojem nejvíce proslavili tamní černoši, kteří si kvůli financím nemohli dovolit tehdy moderní cvičení v posilovnách, a tak začali cvičit na "ulicích". Ke cvičení vyhledávali především dětská hřiště, na kterých využívali hlavně hrazdy a bradla. Ke cvičení nepotřebovali v podstatě žádné další vybavení a své formy a výkony si vydřeli jen pomocí posilování s vlastní váhou.

Na obou sportech je krásné, že se dají předvádět v podstatě kdekoliv.

Kde je tedy ten rozdíl?

Na první pohled se může zdát, že oba pojmy znamenají totéž. Oba sporty mohou působit jako jeden a ten samý, přesto jsou zde ale určité rysy, které je navzájem odlišují. Pro spatření těchto rysů je potřeba nahlédnout do samotného vývoje těchto odvětví. 

Kalistenika v podstatě šla stále stejnou cestou, přičemž se postupně rozrostla i v další odvětví, jako je třeba weighted kalistenika, kdy je cvičení s vlastní váhou okořeněno o přidané závaží. Jinak se ale její aktuální podoba nijak zvlášť od té původní neliší. Toto cvičení stále slouží ke zvyšování fyzické kondice a formování lidského těla. Změnou je především to, že se do něj nakupilo mnoho dalších prvků a systémů, které z něho dělají efektivní způsob pro práci s vlastní váhou, ke kterému člověk potřebuje minimum náčiní.

Za to street workout ušel poměrně dlouhou cestu a od té podoby, kterou měl v amerických getech, se nyní poměrně dost liší. Dnes street workout neznamená jen cvičení na dětských hřištích, ale stal se už samostatným sportem, který má určitá ohraničení a dělí se nyní na několik odvětví. Tím hlavním a nejznámějším je samozřejmě freestyle, ve kterém se hodnotí kombinace statických a dynamických prvků prováděných na hrazdě, bradlech, stálkách, žebřinách, kruzích, pole dance tyči nebo zemi. Ve freestylu workouteři předvádějí prvky využívající především horní část těla a tím pádem nepotřebují tak úplně cíleně cvičit spodní část těla. Díky tomu se cvičení nohou z určité části street workoutu tak nějak vytratilo. Nedá se samozřejmě říci, že by všichni street workouteři nohy necvičili, ale v drtivé většině tomu tak je. Existují ale i soutěžní disciplíny, které cviky na spodní část těla vyžadují, a proto určitě neplatí, že kalistenici nohy cvičí a street workouteři ne. 

Poslední dobou se street workout začal ubírat více cestou sportovní gymnastiky, což je také jeden z viditelných rozdílů proti kalistenice. Ve zkratce je kalistenika posilování s vlastní váhou, která tu je takřka odjakživa, kdežto street workout je novodobý sport, ve kterém se i soutěží a je více ohraničený.

Kalistenika i street workout je samozřejmě určen jak pro pány, tak i pro dámy.

Závěr

Tento článek určitě nemá za cíl, stanovovat nějaká určitá kritéria podle kterých se hodnotí, jestli člověk dělá street workout nebo kalisteniku. Jeho cílem je spíše vysvětlit původ a vývoj obou sportů a přiblížit aspekty, ve kterých se shodují a nebo naopak liší. Uvedené rozdíly potom mohou sloužit jako podklad pro ty, kteří doteď ani netušili, že každý z pojmů vznikl v jiném letopočtu. Dodnes totiž plno lidí rádo tvrdí, že cvičení s vlastní váhou se v Evropě nazývá street workout a v Americe kalistenika, nebo že dokud člověk neabsolvoval svou první soutěž, tak dělá jen kalisteniku a ne street workout. Oblíbené je potom také to, že ve street workoutu se cvičí jen s vlastní váhou, kdežto v kalistenice slouží vlastní váha jen k začátkům, a poté je nutné na sebe přidávat další závaží. Těchto a mnoha dalších mouder je plný internet. Proto jsme si řekli, že by bylo vhodné, představit náš názor. Samozřejmě netvrdíme, že je tou nejlepší definicí, ale alespoň se snaží tyto sporty odlišit pomocí historie a postupného vývoje. Samotné škatulkování samozřejmě není nijak důležité. Oba pojmy jsou stejně často zmiňovány společně a charakterizují v podstatě stejný zájem - CVIČENÍ S VLASTNÍ VÁHOU!. 

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat