Homepage Články Vše, co potřebuješ vědět k uspořádání workoutového battlu

Vše, co potřebuješ vědět k uspořádání workoutového battlu

Autor: Monika

76

28.01.2020

Se značnou netrpělivostí vyčkáváš, až v mikrofonu zazní tvé jméno. Snažíš se ignorovat záchvěv rivality ve vzduchu a s nástupem svého oblíbeného songu skočíš na hrazdu a začínáš rozjíždět naplno svou malou osobní show. Do poslední vteřiny zanecháváš v očích diváků to nejlepší ze sebe a předáváš štafetu svému soupeři. Pokud ses někdy zúčastnil workoutového battlu, tak se s těmito pocity bezpochyby ztotožníš. Workoutový battle je spojení síly, přátelství, komunity, radosti i zklamání, vítězství i prohry. 

 

Věřím, že sis na spoustě battlech řekl, že by se tohle dalo udělat lépe a tohle zvládnout zase jinak. Z některých soutěží jsi přijel nabytý energií, jiné pro tebe byly velkým zklamání a ztrátou času. Nicméně zorganizovat kvalitní workoutový battle není úplně jednoduché. Snil si někdy o tom, že uspořádáš vlastní soutěž? Na co vše organizátor nesmí zapomenout a co je kamenem úrazu některých workoutových battlů?

 

Čím začít?

 

Asi úplně jednoduše otázkou, jestli na to vůbec máš. Vezmi si do ruky tužku a papír a sepiš si vše potřebné. A to je? 

 

Datum a místo

 

Měsíc na přípravu ti stačit nebude. Pokud se chystáš pořádat akci v létě, máš nejvyšší čas začít plánovat. Zvol snadno dostupné místo s dostatečným zázemím pro soutěžící i diváky. Mrkni, jestli se ti termín nekryje s nějakou jinou workoutovou akcí. 



Důležitá je i kvalitní reklama.

 

Organizační tým

 

Sám to nezvládneš. Teda pokud nejsi Adam Raw, který je sám sobě rozhodčím, moderátorem i pořadatelem. Ale i tak se bez menší pomoci neobejdeš. Nesmíš zapomenout na zdravotníka a DJ. Je fajn mít někoho, kdo ti pomůže vše nachystat a po akci uklidit. Zajisti lidi, kteří budou vybírat startovné a pomůžou ti s předáváním cen. Nezapomeň na fotografa a kameramana. 



Do týmu si vyber lidi, na které je spolehnutí a budou s tebou po celou dobu battlu.


 

Dej si záležet na výběru poroty! Porota by měla být kvalifikovaná a hlavně nestranná. Měla by mít zkušenosti se soutěžením a být vzájemně domluvená na způsobu hodnocení účastníků. Jeden porotce se zaměří na dynamiku, druhý na statiku, třetí techniku cviků, nebo bude bodování u freestylu založeno na originalitě a celkovém dojmu? Jak a za co se vlastně bude bodovat? Pokud se pojede Freestyle, ať hodnotí zkušení freestyleři, u Weightedu si zase zvol profíky, co zvládnou perfektní techniku. Oslov „mistry v oboru“, rozhodně ne začátečníky nebo sportovce, kteří nesoutěží ve workoutu, ale dělají např. pole dance, gymnastiku nebo crossfit. Měj v týmu alespoň jednoho člověka, který umí dobře anglicky kvůli soutěžícím ze zahraničí. 



Porota by měla být kvalifikovaná a nestranná.


Časový harmonogram

 

Aby soutěž začala ve stanovený čas a skončila přesně podle plánu je téměř nemožné. Pozlobí tě technika, někdo z účastníku dorazí na místo později a problém je na střeše. Přesto je důležité sepsat si předběžný časový harmonogram, se který seznámíš dostatečně dopředu i soutěžící. Stanov si maximální počet účastníků na váhovou kategorii. Kolik kol se pojede a jak dlouhá doba bude na předvedení jednotlivých výkonů. Zásadní otázka zní, jaký typ battlu budeš chtít pořádat, Freestyle, Weighted, Sets and Reps, či více kategorií dohromady?


Stanov si maximální počet účastníků na váhovou kategorii.


Obrovské časové prodlevy mezi jednotlivými koly odradí především diváky. Zvládneš zakomponovat diváckou soutěž? Jak bude probíhat rozstřel a kolik času ti zabere vyhodnocení? To jsou otázky, které by sis měl položit.



Divácká soutěž nebo vystoupení poroty? I tak se dají vyplnit dlouhé časové prodlevy mezi jednotlivými koly.


Zázemí

 

Počasí umí být pěkně zrádné, ne jeden déšť překazil plány slibným battlům. Důležité je mít místo, kde se mohou účastníci schovat, jak už před deštěm, tak před žhavým sluníčkem. Mít zajištěný pitný režim a drobné občerstvení zdarma pro soutěžící je už považováno za standard. Erární krém na opalování, jednorázové pláštěnky nebo deky na půjčení nepředstavují zas tak velkou čáru přes rozpočet. Pokud se akce koná venku, pokus se zajistit dopadovou žíněnku, kterou freestyleři velmi ocení. Plusové body akce získá i díky výběru hřiště nebo konstrukce. Samostatná široká hrazda, na kterou nebudou mít problém vyskočit i jedinci menšího vzrůstu, bradla ne moc úzká, a ne moc široká a neklouzavý povrch konstrukce ti zajistí úspěch. Část hřiště nech vyhrazený pro vyblbnutí publika. Bezpečnostní pásky kolem hřiště zvol tak, aby nebyly diváci příliš odstrčeni od hlavního dění. 


Dej si záležet na výběru hřiště nebo konstrukce.


Finance


Největší kámen úrazu je získat sponzory. Pokud neseženeš dostatek peněz, můžeš se s myšlenkou na úspěšný battle rozloučit. Získat finance na celkové zajištění soutěže, a především na ceny pro výherce, považují organizátoři za gró celého battlu. Základem je dobrá reklama a schopnost přesvědčit sponzory o tom, proč je právě jejich akce výjimečná a jaký profit z toho budou mít oni samotní. Začni u rodiny, známých a kamarádů, u kterých víš, že by mohli něčím přispět. Oslov známé týmy a skupiny (Stojkuj a Inspiruj, Woclub, RVL13, King of the North, Raw Workout…).



O tom, jaká bude účast na soutěži, rozhoduje také výhra pro vítěze.


 

Ať uděláš battle sebelepší, zapamatuj si jednu důležitou věc, nikdy nebudou všichni spokojeni. Bude to nespravedlivá porota, špatná konstrukce, škaredé trofeje… Zavděčit se všem je nemožné. Připrav se na to, že po weightedu tě zahltí hlouček nesouhlasných soutěžích, kteří budou hlasitě bojovat za nespravedlivě uznané opakování, špatné dodržení techniky u soupeře apod. Jak se s touhle situací nejlépe vypořádat? Je vůbec možné zajistit absolutní spravedlnost na soutěži? Co je během organizace zpravidla nejvíce podceňováno a co rozhodně nedělat při pořádání battlu? To vše, a mnohem víc se brzy dozvíš v navazujícím článku. Na názor jsme se zeptali samotných profíků, organizátorů největších a nejpopulárnějších workoutových akcí v ČR a na Slovensku. A především vás, bez kterých by žádný battle nemohl být battlem. Vše, co potřebuješ vědět k uspořádání battlu, část 2, již brzy.

Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat