Homepage Články Jak vybrat venkovní hrazdu na tvou zahradu?

Jak vybrat venkovní hrazdu na tvou zahradu?

Autor: streetworkout.cz

159

02.07.2020

Chceš cvičit doma? Můžeš. Máme tu pro tebe pár rad, které ti pomouhou ve výběru správné venkovní hrazdy či malého workoutového hřiště. Ve výběru hraje roli hned několik kritérií, které se odrazí v nárocích na konstrukci přímo pro tebe. Pojďme si je shrnout:

  1. Finance
  2. Počet lidí, kteří na konstrukci budou cvičit

    1. 1-2
    2. 3-5
    3. 5+
  3. Tvá aktuální aktivita

    1. aktivně sportuješ, hrazdy jsou doplňkem nebo aktivním nástrojem k tréninku
    2. sportuješ rekreačně, hrazdy na zahradě vnímáš jako nový impulz
    3. hrazdu na zahradě pořizuješ pro rodinu, vnímáš ji jako příležitost pro všechny
  4. Výška lidí, kteří konstrukci budou využívat

    1. rozmanitá (včetně dětí)
    2. všichni jste zhruba stejně velcí

Když už budeš u výběru hrazdy, bradla se vedle ní určitě neztratí.

Jako první je důležité si uvědomit, kolik peněz chceš do sebe a výstavby venkovní hrazdy/workoutového hřiště investovat. Poté, co budeš mít jasno v této otázce, je dobré zapřemýšlet, kolik lidí bude hrazdy využívat – na základě toho můžeš určit zhruba velikost hrazdové konstrukce. Pokud víš, že ji budeš využívat sám, popř. s kamarádem, který občas přijde na trénink nebo jedním dalším členem rodiny, vol spíše menší, jednoduché konstrukce
Pokud jste velká rodina s kupou dětí a plánujete zvát na tréninky i přátelé, pravděpodobně budete potřebovat hřiště větší.

Design a výběr prvků hřiště bude reflektovat tvou aktivitu a potenciální využití konstrukce. Aktivní sportovci pravděpodobně ví, co potřebují – často vystačí dvě různě vysoké hrazdy, bradla a např. zavěšení na kruhy. Pokud ale pořizuješ konstrukci pro rodinu a celkově širší okruh lidí, je důležité zakomponovat více možností a prvků. Skvěle zde fungují žebřiny, ručkovací žebřík Monkey bar a hrazdy v různých výškách a naproti sobě.

Posledním faktorem při výběru, který je nutné zohlednit, je výška osob, které na hřišti budou cvičit. Pokud máš děti, rozhodně doporučujeme konstrukce s prvky v různých výškách, které jsou univerzální a poslouží celé rodině. 

Pojďme si uvést několik ukázkových příkladů výběru konstrukce:


Příklad A: Aktivní atlet, žije v páru, bez dětí, hrazdy chce pro každodenní komplexní tréninky

  • Volba: 2 Hrazdy s bradly, kterou si může případně rozšířit o přídavný úchyt na gymnastické kruhy

Příklad B: Náctiletý syn začíná trénovat workout, chce něco kvalitního, ale za rozumné peníze

  • Volba: hrazda s bradly – poskytnou naprostý základ a uspokojí základní potřeby každého workoutera + případné rozšíření

Příklad C: Nově vznikající, rekreačně sportující rodina staví dům, hřiště chtějí rodiče jako doplněk na zahradu pro sebe a pro děti

Příklad D: Velká rodina, aktivní styl života, někteří členové rodiny aktivně provozují atletiku nebo jiné podobné sporty


Proč chodit/jezdit na workoutové hřiště, když můžeš mít jedno přesně podle svých představ doma?

Výběr pečlivě zvaž a neboj se zeptat samotných výrobců. Určitě s tebou rádi proberou možnosti a pomůžou s optimálním výběrem, od toho tu jsou. Nevybereš si z nabídky? Nech si vyrobit hrazdy přesně na míru!






streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat