Homepage Články Jak správně využívat odporové gumy?

Jak správně využívat odporové gumy?

Autor: Honza

116

28.05.2020

Někteří na ně nedají dopustit, jiní se jich zdržují a do svých tréninků za žádnou cenu nezařazují. Řeč je o odporových gumách, které stejně jako mohou pomáhat, tak i škodit. My se dnes podíváme na dvě chyby, kterých se někteří uživatelé odporových gum mohou dopouštět a vysvětlíme si, jak je napravit. 

Závislost na expanderech

První bod na našem seznamu bude závislost na těchto cvičebních pomůckách. K té dochází především u začátečníků, ale i mnohých pokročilých cvičenců. Jejich trénink vypadá tak, že se chtějí naučit nové prvky, a to, ať už základní, nebo náročnější, a celou dobu k tomu využívají jen expander. Říkají si, že musejí pořádně nadrtit techniku s pomocí gumy a pak jednou jejich vysněný cvik sám od sebe přijde a gumu už potřebovat nebudou. 

Hranice využití této pomůcky záleží jen na tvé představivosti.

Bohužel realita je taková, že si tito lidé na dopomoc gumy navyknou a bez ní potom nejsou za žádnou cenu schopni daný cvik provést. Pokud totiž budou gumu stavět na první místo a budou nadšeni z toho, jaká dokonalá pomůcka to je a jak jsou díky ni schopni daný cvik alespoň nějak zvládnout, nikam je to neposune. Expander totiž jejich hlavu naučí, že je její tělo lehké a silné a daný cvik je pro něj jednoduchý a primitivní. Proto bude hlava tělu vysílat signál, že stačí zapojit jen určité množství svalů s určitým množstvím úsilí a neštěstí je na světě. Když pak totiž workouter zkusí bez gumy prvek, který je zvyklý cvičit jen s ní, bude využívat jen takové množství úsilí na které byl doposud zvyklý. Tedy využije sílu svého těla jen v omezeném množství a k tomu všemu se bude cítit neskutečně těžký a slabý. Za žádnou cenu ho nenapadne hledat příčinu ve využívání odporových gum, ale bude si jen říkat, že se při trénování fláká a musí začít makat víc, aby svých snů dosáhl. Tím pádem se začne více přetěžovat a dál ničit s gumou, což povede ke stagnaci, ne-li zhoršování. Tím se uzavře tento začarovaný kruh, přijde demotivace, nechuť ke cvičení a všechny ty špatné věci s tím spojené. 

Jak z toho ven?

Pokud je výše zmiňované tvým případem a my ti právě otevřeli oči, tak pokračuj ve čtení. Máme pro tebe totiž jednoduché řešení, které nespočívá v tom, že bys měl/a gumy roztrhat a vyhodit, protože jsou k ničemu. Gumy jsou totiž opravdu skvělou pomůckou a za nás by rozhodně neměly chybět ve výbavě žádného nadšence do cvičení s vlastní váhou. Jsou přece nesmírně univerzální a můžeš je využívat jak na rozcvičku, tak na protažení nebo posílení jednotlivých svalových partií, i pro ztížení cviků s vlastní váhou nebo jako výše zmiňovanou dopomoc. Proto je určitě nezahazuj ani netrhej. Jen změň styl jakým je ve svých trénincích využíváš a dostaví se ti progres, po kterém tak toužíš a který si právem zasloužíš. Dřina totiž není vše. Je třeba u cvičení i trochu přemýšlet a dělat vše s rozumem.  

Naše jednoduchá rada zní: NESTAV ODPOROVÉ GUMY NA PRVNÍ MÍSTO! Pokud opravdu toužíš po tom, naučit se nové cviky nebo se jakkoliv posouvat dál s pomocí odporových gum, tak tyto pomůcky posuň až na druhé místo. Nejprve si v tréninku vždy vyzkoušej daný cvik s plnou vahou tvého těla a až po několika pokusech se přesuň k expanderům. Díky tomu zabráníš tvé hlavě, aby si myslela, že je tvé tělo lehké a silné, ale ukážeš ji skutečnou realitu, které se bude muset přizpůsobit a bojovat s ní. Jakmile své tělo už mírně vyčerpáš a vyždímáš z něj tu prvotní sílu, můžeš se přesunout k expanderům. Ty pro tebe budou najednou vysvobozením a tvá hlava zjistí, že i když se snaží pořád stejně jako na začátku, tak teď to najednou jde. Bude to i taková odměna za vytrpěné první série, které tě jen demotivovaly a ukazovaly ti akorát slabost tvého těla.


Nejprve odcvič daný cvik s vlastní váhou a až pak sáhni po odporové gumě!

Chceš se tedy konečně naučit muscle up? Tak si dej nejdřív 3-5 pokusů o tento krásný cvik, a až potom přehoď přes hrazdu odporovou gumu, s kterou odjedeš další série. A co třeba front lever? To samé! Jsi teprve u shybů nebo dipů? To samé! Nejprve tvá plná váha a až pak přidej gumu a uvidíš skutečný význam a krásu této dokonalé pomůcky. 

Chyba číslo 2

Druhý bod našeho článku se týká samotné síly odporové gumy. S tou to má plno začátečníků, ale samozřejmě i pokročilých, také tendenci přehánět. Čím tlustější guma, tím více opakování/sekund ve statické pozici a tím pádem větší progres že? Bohužel ani zde to není tak jednoduché jak se může na první pohled zdát. Pokud si totiž budeš dělat trénink s gumou až moc jednoduchý, tvá hlava se na to opět nastaví a bude tělu vysílat informace o tom, že stačí jen trocha úsilí a že se jedná o primitivní a jednoduchý cvik, který zvládneš odcvičit v dvouciferných opakováních. 

Řešení? POUŽÍVEJ TAK SILNOU ODPOROVOU GUMU, S KTEROU ZVLÁDNEŠ MAXIMÁLNĚ 5 OPAKOVÁNÍ NEBO 5 SEKUND STATICKÉHO DRŽENÍ! Cílem cvičení s expanderem by mělo být nabrání síly a naučení techniky. Nepotřebuješ s ní budovat vytrvalost, tak tomu přizpůsob vše, co můžeš. Silnější guma neznamená ihned lepší výsledky. Ano pro těžké jedince, kteří zvládají na hrazdě sotva viset, je extrémně tlustá odporová guma skvělou volbou, protože budou rádi, že se těm 5 shybům vůbec přiblíží. Toto ale určitě není případ každého druhého. Pokud už máš solidní základ, snaž se sahat po slabší a slabší gumě

Extrémně tlustá odporová guma rozhodně není pro každého.

S odporovým gumami to tedy není tak černobílé, jak se může zdát. Kolikrát mohou více škodit než pomáhat, tak na to mysli a zkus naše rady zapojit do svého tréninku. Třeba právě tobě pomůžou dostat se k tvému vysněnému cviku nebo nastartovat další vlnu progresu, který ti vrátí chuť a energii do tréninku. 


Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat