Homepage Články Chladová terapie - posilni svůj výkon i odolnost před viry

Chladová terapie - posilni svůj výkon i odolnost před viry

Autor: Libor Mattuš

100

18.04.2020

V aktuální situaci často přemýšlíme, jak se chránit před virovou epidemií. Otužování není jen zdravotní cvičení pro postarší pány z klubu zimního plavání - je to jeden z nejúčinnějších způsobů budování nejen nezdolné imunity, ale také fyzického a mentálního výkonu. Pracuji jako konzultant v rámci biohackingu s profesionálními sportovci a vedením různých společností (primárně v IT, marketingu a službách). Chladová terapie je nástroj z kategorie biohackingu, který společně s dechovými cvičeními zařazuji často do akčního plánu mentální i fyzické optimalizace lidí, kteří vědí, kam jdou. Můžeš být ultravytrvalostní atlet, milovat cvičení na hrazdě nebo mít zodpovědnost za tým lidí a za rodinu - ať už je pro tebe v životě důležité cokoliv, cvičení s chladem ti pomáhá být "nejlepší verzí sebe sama" a dělat to co děláš lépe a více naplno. 



Jak nejlépe posílit imunitu? Otužováním.

 

Jsou různé formy chladové terapie. Jedna z nich jsou výstupy na zasněžené vrcholky hor jen v kraťasech, které pořádáme třikrát za zimu. Jsou to zdánlivě nemožné výkony v chladu, které se ve skutečnosti dají dosáhnout s minimem tréninku. Chladová terapie ale není o extrémních výkonech. Moje oblíbená forma "chladového povzbuzení" je umýt si obličej a předloktí studenou vodou z kohoutku. V průběhu nabitého pracovního dne ti to dodá energii zdravější a kvalitněji, než čtvrté presso. Pravidelnost je důležitější, než intenzita. Známá forma chladové terapie, studené sprchy je užitečný nástroj, který ovšem potřebujeme umět používat. Méně je někdy více! Jak na ledovou sprchu se dozvíš zde



Zakladatelé Code of Lifie Libor a Veronika  pořádají 3x za zimu výstupy na zasněžené vrcholky hor.

 

Řešíš nemocnost? Po té, co se lidé začínají systematicky otužovat, klesne minimálně o 90%, často až na nulu. Pokud nechceš vynechat trénink kvůli nemoci, postupné dávkování chladu je základ. 



Otužování je zaručená prevence proti onemocnění.

 

Cvičení s chladem je z mého úhlu pohledu jedna z nejlepších cest, jak maximalizovat svůj potenciál. Proč? 

 

Pro muže i ženy poskytuje skvělou kombinaci:

-podpory fyzického výkonu

-mentální svěžesti a soustředění (díky zvýšené produkci neurotransmiterů noradrenalinu a dopaminu)

-podporu růstu a zkvalitňování svalové hmoty

-úbytku bílého tuku díky budování tuku hnědého, který je znám také jako “tuk, který pálí tuk” 

-v neposlední řadě podporu kvalitního sexuálního života.  



Chladová terapie má hned několik benefitů.

 

Účinky chladu jsou poslední roky intenzivně zkoumány. Elitní plavec a držitel nebývalých 23 zlatých olympijských medailí, plavecká legenda Michael Phelps je známý tím, že využíval nízké teploty cíleně ke zvyšování svých výkonů za hranice možností normálních smrtelníků. 

 

Ať už chceš být ve svém sportu nebo na hrazdě světová špička nebo to děláš pro radost (nebo cokoliv mezi), tak ti chlad pomůže se lépe soustředit při cvičení i v práci, rychleji regenerovat, vyhnout se nemocem, posílit vůli a ještě lépe vypadat a fungovat díky kvalitnější svalové hmotě a menší míře bílého tuku. 

 

Více o chladové terapii se dozvíš v tomto článku: Co je to a jak funguje chladová terapie.

 


Libor Mattuš

Libor je certifikovaný neuro-jazykový kouč, trenér silového a kondičního cvičení, instruktor a milovník bojových systémů, se kterými má 18 leté zkušenosti. V rámci biohackingu se věnuje také chladové terapii a cvičení dechu.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat