Homepage Tréninky Jak dlouho vydržíte v planku, co o vás řeknou čísla?

Jak dlouho vydržíte v planku, co o vás řeknou čísla?

Autor: streetworkout.cz

6

22.07.2018

A máme tu na prověření další cvik. Tentokrát to je plank. Byly shyby, kliky, dipy, dřepy s kettlebellem, nyní se položíte do prkna. A opět půjde o pohled trenéra Johna Siffermana z webu physicalliving.com. FOTO: ILUSTRAČNÍ.

„Měl jsem spoustu lidí, kteří se mě ptali, jak dlouho mám vydržet v planku. Vždycky říkám totéž, „to záleží“. Víte, záleží na vašich cílech, na fyzické úrovni, jakou práci děláte atd. Záleží jen na tom. To znamená, že existuje několik obecných standardů, které můžete použít k posuzování vašeho výkonu,“ říká na úvod kouč. A jen pro připomentí, neberte výsledek tak vážně, spíš jako inspiraci, zábavu.

Jedna studie na 168 vysokoškolských studentech zjistila, že průměrná žena vydrží v planku asi 1 minutu a 30 sekund. Zatímco průměrný muž dosáhl na 1 minuty a 46 sekund. Proč neaktivovat střed těla více a nezkusit 3 minuty nebo dokonce 5 minut?

„Ve skutečnosti jsem poznal některé dámy, které ve svém pozdním věku (50, 60 let) vydržely v prknu 45 minut - ano, čtyřicet pět. Takže nenastavujte svůj cíl příliš nízko," hecuje Sifferman.

Základem pro tělo, aby v tréninku správně fungovalo, je mít zpevněný střed těla, ten je základem pro každý sport. A nejen sport. Střed těla (core) vás drží ve vzpřímené poloze.

Šíjové svalstvo je uvolněné. Záda v rovině, nesmí se ,,propadnout“ lopatky k sobě. Stažené břicho a hýždě. Nohy propnuté a u sebe. Výdrž v dané pozici, důležité je udržet správné postavení po celou dobu, pokud toho nejsme schopni, časový úsek rozdělíme na více menších, aby byla technika správná.

Tabulka výdrže v planku podle Siffermana

Nováček: 30 sekund

Začátečník: 1 a více minut

Mírně pokročilý: 3 a více minut

Pokročilý: 5 a více minut

Expert: 10 a více minut¨

Mistr: 20 a více minut

Extrém: 30 a více minut

Nadlidský výkon: 40 a více minut

Olympionik: 50 a více minut

Nesmrtelný: 1 hodina a déle

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat