Homepage Články Nepříjemné a otravné praskání v kloubech? Máme rychlý, levný a přírodní recept!

Nepříjemné a otravné praskání v kloubech? Máme rychlý, levný a přírodní recept!

Autor: Honza

39

15.09.2019

Každý by ho měl mít doma a každý pro něj určitě zná nějaké využití. Ne každý ale zná jeho pravý potenciál a není seznámen se všemi jeho benefity. O čem je řeč? Je to Laurus nobilis – vavřín vznešený, který většina lidí většinou používá jen jako voňavé koření při vaření nebo pečení. Vavřín byl vždy symbolem vítězství, a proto se z něj dělal vavřínový věnec, kterým byli kdysi korunováni řečtí a římští císaři. Díky tomu také známe rčení „neusnout na vavřínech“ - nezlenivět/nezvolnit, když nás ještě čeká boj o vítězství.



Vavřín je strom nebo velký keřík rostoucí do výšky až 15 metrů. Tato rostlina pochází ze středomořských krajin, a proto se jí daří nejlépe v teple. Můžete ji sice pěstovat i u nás, ale je potřeba ji na zimu přenést do tepla a zazimovat. Její lístky nazýváme jako bobkové listy, a právě ty mají úžasné detoxikační účinky. Abyste je, a mnoho dalšího mohli využívat, tak byste měli používat sušenou podobu bobkového listu. Ta si totiž při správném procesu sušení zachovává většinu účinných látek, které mají ony detoxikační a zdravotně prospěšné vlastnosti. Jedná se především o draslík, měď, selen, vápník, hořčík a vitamíny skupiny B, A a C.


Co tedy umí?

Bobkový list disponuje především svým úžasným vlivem na zažívací ústrojí, jelikož dokáže odstranit zácpu, či zánět a očistit tenké i tlusté střevo. Dobře také pročišťuje močové ústrojí a působí preventivně proti zánětům močového měchýře, kterými často trpí ženy. Dokáže také snižovat hladinu krevního cukru a ředit krev, což má za následek lepší prokrvování. Díky tomu krev v končetinách lépe proudí a dostane se v potřebném množství až do konečků prstů, čímž předcházíte častému mravenčení. Hlavním účinkem bobkového listu a myšlenkou celého článku je však jeho schopnost rozpouštět a odstraňovat nejrůznější solné usazeniny, které se vyskytují především v našich kloubech. Ty totiž vytvářejí nepříjemné pocity ztuhlosti, nebo otravné a bolestivé křupání, které můžete slyšet při krouživých pohybech kloubů. No a jak se tohoto křupání účinně zbavit? Můžete si vyzkoušet takový levný a časově prakticky nenáročný detoxikační proces, který jde ruku v ruce i s nakopnutím vašeho imunitního systému. Má totiž také antiseptické účinky, takže je právě v této době vhodný pro podporu schopnosti vašeho těla bojovat se škodlivými mikroorganismy. Přece jenom začíná roční období s celkem rychlými změnami počasí, na které plno lidí reaguje nejrůznějšími onemocněními.

 

Jak na to?

Jednoduše. Stačí zajít do nejbližšího supermarketu a v oddělení s kořením koupit první balení sušeného bobkového listu, které vás praští do očí. Pokud vám přijde investice no vašeho zdraví přehnaně levná tak nemusíte ztrácet čas v supermarketu. Navštivte nějaký bio krámek a poptejte se po bobkovém listu té nejvyšší dostupné kvality, který celý proces udělá ještě účinnějším. Doma obsah pytlíčku (který by měl mít zpravidla 5 gramů) vysypte do hrnce a zalijte 300 mililitry studené vody. Potom směs 15 minut vařte, 15 minut louhujte a nakonec přeceďte. Výsledný lektvar nechte vychladit a přelijte do jakékoliv láhve.


POZOR!

Nápoj do sebe nekopněte jedním lokem, jelikož by jste ho brzy celý vyloučili a detoxikační proces by neměl žádný význam. Potřebujete totiž, aby se vaše klouby zbavily solných usazenin, a tak je potřeba nápoj pít po troškách a klouby v podstatě jen proplachovat. Proto si láhev s touto tekutinou nechte nablízku celé dopoledne nebo ideálně celý den a jen po troškách usrkávejte. Během toho doplňujte svůj pitný režim čistou vodou a klouby tak krásně pročistíte.

 

Bohužel je však solných usazenin kolikrát tolik, že by jednodenní propláchnutí nemělo úplný význam. Proto tento proces opakujte 3 dny za sebou (ideálně pondělí, úterý, středa) a to po dobu 4 týdnů. Za tuto dobu byste měli pocítit rapidní zlepšení při hybnosti vašich kloubů a zvuk, který při pohybu vydávají by měl v podstatě vymizet. Doporučuji si vždy nápoj připravit večer dopředu, abyste začali s popíjením už ráno a zbytečně si začátek dne nekomplikovali jeho přípravou. Také je lepší tento proces provádět v teplejších dnech, kdy vaše tělo pracuje s větším množstvím tepla. Ideálně tedy v létě, ale podzim nebo jaro ničemu nevadí, jen v zimě by asi očišťování kloubů nemělo takový efekt. Vaše tělo se totiž často potýká s chladným prostředím, ve kterém tělní tekutiny necirkulují tak rychle, abyste z procesu vytěžili maximum.


Hodně štěstí a dejte mi vědět, jak se po těch 4 týdnech budete cítit a co vám vavřín vznešený přinesl nového do života.



Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat