Homepage Články Co je to posilovací kolečko a proč by ve tvém tréninku nemělo chybět?

Co je to posilovací kolečko a proč by ve tvém tréninku nemělo chybět?

Autor: Honza

116

16.04.2020

Většinou si ukazujeme cviky, ke kterým stačí nějaká ta hrazda, bradla, odporové gumy, nebo třeba kruhy. Dnes se ale podíváme trochu dál a představíme si pomůcku, která se vleze do každého batohu a nabídne zapojení více svalových partií.

Posilovací kolečko není žádným revolučním nástrojem. Je tu mezi námi už několik let a za tu dobu si získalo plno cvičenců z mnoha sportovních oblastí. Ať už to jsou přímo workouteři, crossfiťáci, lidé, kteří rádi cvičí s vlastní váhou, ale třeba i hokejisté, powerlifteři nebo atleti. Jeho hlavní výhodou je totiž nejen budování krásných břišních svalů a silného středu těla, ale především zapojení takřka celého těla a osvojení si jeho kontroly.

Co to vlastně to kolečko je?

Jedná se o cvičební pomůcku složenou ze dvou nebo tří základních dílů. Jedním z nich je vždy poměrně krátká tyčka a zbytek tvoří jedno, případně dvě kolečka. Počet koleček má ve finále vliv jen na rovnováhu. Čím více koleček, tím méně potřeby balancovat. Dále se tato pomůcka liší převážně velikostí, materiálem, nebo speciálními doplňky. Těmi můžou být třeba poutka na nohy, které potom s kolečka dělají pomůcku, která se dá uchopit jak rukama, tak nohama.

Jak s ním můžu cvičit?

Pokročilí cvičenci si nejspíš řeknou, že s kolečkem mohou jen rolovat dopředu a zpět, a kvůli jednomu cviku se jim přece nevyplatí si ho pořizovat. Opak je ale pravdou. Variant jak s kolečkem cvičit je plno. Lišit se mohou jak samostatné pohyby při cvičení, tak jejich obtížnost. Cvičení s kolečkem si můžeš zjednodušit, stejně jako ztížit.

Klasika nadevše

Tím nejobvyklejším cvikem je klasické ježdění s kolečkem v rukou. Výchozí pozice cviku je ve stoje. Kolečko uchopíme do rukou, ohneme se s propnutými koleny v trupu a s napnutýma rukama ho položíme na zem. Teď se jen opřeme do špiček nohou, zvedneme paty a posouváme kolečko směrem od nohou, až dokud nedostaneme celé tělo s končetinami do roviny. Nejhorší máme za sebou. Teď už jen stačí posouvat kolečko druhým směrem a dostat se zpátky do stoje. Jedno opakování je za námi. Hurá na ta další. Při pohybu kolečka od nohou se nadechujeme, při pohybu k nohám vydechujeme. Hlídáme si, abychom neměli prohlá bedra a ruce i nohy by měly být po celou dobu propnuté.


Nespornými výhodami kolečka jsou určitě jeho rozměry. Můžeš si ho vzít do batohu a ani doma nezabere moc místa.

Light verze

Předchozí cvik se člověk rozhodně nenaučí po měsíci cvičení. Zvládnout by ho mohl pokud má vybudované už nějaké solidní základy, ale i tak dá pořádně zabrat. Proto je vhodnější si pro začátek ke cviku kleknout a opakování provádět na kolenou. Pořád náročné? Tak neprováděj plný rozsah pohybu. Stačí kolečko odválet, kam to půjde a z této pozice se vrátit zase zpátky. Uvidíš, že trénink co trénink se tento rozsah pohybu bude zvětšovat a za chvíli budeš tento cvik zvládat v jeho plné kráse a pak hurá z kolen na plosky nohou.

Pokud by sis chtěl/a cvik přeci jen ještě jinak zjednodušit, můžeš si vzít dvě stejné odporové gumy a pomoct si s nimi. Jeden konec každé gumy si dáš za chodidlo a druhý za madlo kolečka.

Pokud by sis chtěl/a cvik ztížit, můžeš gumy využít obráceně. Zahákneš je místo chodidel například za žebřiny nebo stojnu bradel či hrazdy a užiješ si daleko větší náročnost. Pokud by tě gumy nebavily, můžeš sáhnout třeba i po zátěžové vestě nebo si na dáš kotouč na záda.

Co dál?

Rolováním kolečka před tělem určitě nekončíme. Kolečko si můžeš dát třeba pod chodidla a místo pohybováním trupu můžeš jen pokrčovat a natahovat nohy. Nebo si můžeš z kolečka udělat takové pohyblivé stálky. Pevně ho uchopíš a budeš na něm klikovat. Nuda? Tak si to zkombinuj. Roluj kolečko dopředu a zpět. Pak si na něm udělej klik a znova cviky opakuj. Troufneš si?

Proč to mám dělat?

Hlavní výhodou kolečka je množství zapojených svalů. Při rolování pracují takřka všechny svaly těla, což je nesporné plus i proti krásnému planku. Při cvičení s kolečkem si musíš dát pozor i na rovnováhu, díky čemuž se naučíš lépe kontrolovat své tělo. Jelikož cvikem dáš pořádně zabrat středu těla, tak je to perfektní pomůcka pro vybudování síly důležité k ostatním workoutovým cvikům. Těmi může být třeba front lever, backlever nebo i stojka. Díky finální pozici při rolování taky krásně protahuješ hrudník a ramena, což je perfektní způsob jak si zlepšit rovinu těla při stojkování.

Doufáme, že tě cvičení s kolečkem bude bavit a že pro tebe bude skvělým prostředkem pro vybudování síly potřebné pro další cviky.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat