Homepage Články JAKUB DENDIS - MLADÁ KREV VÍ, JAK NADRTIT 100 KLIKŮ V KUSE

JAKUB DENDIS - MLADÁ KREV VÍ, JAK NADRTIT 100 KLIKŮ V KUSE

Autor: Honza

35

11.10.2021

Kliky patří k jedním ze základních a nejčastěji cvičených cviků. Mladý nadšenec Jakub Dendis si jejich trénování značně oblíbil a odcvičit jich rovnou stovku mu už nečiní takový problém. Jaké má s klikováním i na soutěžích zkušenosti a v čem tkví jeho tajemství?

1. Jak vnímáš sets and reps úroveň v naší zemi a jaké máš pocity ze soutěžení?

Zatím jsem se zúčastnil pouze dvou soutěží v kategorii sets and reps, a to v nejnižších váhových kategoriích. Ze soutěží si odnáším kladné i negativní zkušenosti. Nejvíce se mi líbí atmosféra soutěže. Soutěžící, kteří se neznají a vidí se poprvé v životě si dokáží vzájemně pomáhat a podporovat se při provádění různých cviků.

Co se týče organizátorů, vždy jsem byl uvítán taškou s energetickými doplňky, a i během soutěže bylo dbáno na to, abychom měli vše potřebné a byli připraveni na další výkony. Tímto jim děkuji za jejich starostlivost a organizaci akce. Méně kladná zkušenost je provádění změn pravidel během soutěže, či nepozornost při dohledu na správnou techniku cviku, čeho mnozí při vyšších počtech opakování dokáží zneužít. Osobně bych zrušil dělání cviků na čas. Rozhodčí či porotci tak nestíhají dostatečně hlídat soutěžícího a jeho techniku.

Se všemi svými výsledky jsem byl spokojen a díky atmosféře vždy podám lepší výkon než na přípravném tréninku. Atmosféra byla úžasná a rád si to zopakuji. Rád bych tímto poděkoval všem spolusoutěžícím a chtěl bych ocenit jejich výkony na proběhlých soutěžích.

2. Technika na prvním místě - na co by si měli lidé dávat pozor při klikování?

Určitě bych se zaměřil na správné zapojení všech svalů. Radši provedu méně kliků při správném zapojení těla s procítěním každé partie. Při pravidelných vyšších počtech kliků tak předejdeme zbytečným problémům se zápěstím, lokty, či šlachami. Dlaně doporučuji u tricepsového kliku položit o něco dál, než je šíře ramen a zároveň prsními svaly směřovat mezi palce. Lokty by měly u provedení kliku plynule a přirozeně vést kousek od těla. Důležité je nevypadnout z lopatek a neviset pouze v ramenou, svaly by měly být stále v napětí. Neměli bychom zvedat pouze trup, ale plynule používat tělo i s bederními svaly. Doporučuji se jako první naučit plynulý, pomalý a kontrolovaný pohyb a až při získání jistoty v kvalitě pokračovat dál v kvantitě.

3. Jakou by si před klikováním doporučil rozcvičku?

Rozehřát bychom se měli vždy před kterýmkoli cvikem. U kliků doporučuji klást hlavně důraz na zápěstí a předloktí, které trpí asi nejvíce. Mně se osvědčilo používat i wrist wraps na zpevnění zápěstí. Při rozcvičce procvičuji celé tělo, je to nezbytná součást kvalitního tréninku. Osobně se nejdříve protáhnu a rozhýbu svaly, následně pokračuji s odporovou gumou a klidně zahrnuji do rozcvičky i lehčí cviky, jako je vis na hrazdě, kliky o vyvýšený bod či intenzivnější skákání panáka na zahřátí.

4. Co bys poradil někomu, kdo kliky ještě nezvládne?

Dovoluji si říct, že existují desítky variant kliku a je na každém, která z nich mu sedne nejlépe. Ze začátku je vhodné nevyužívat celou váhu těla, a proto se kliky dají provádět na různých podložkách, či při opření dlaněmi o lavici. Díky tomu se těžiště těla nepatrně přemístí na nohy. Naopak na zemi stačí dělat kliky na kolenou tzv. dámské kliky.

Dnes se často při workoutu používají odporové gumy, díky kterým je cvičení zas o krok jednodušší, stačí si zvolit odpor při kterém zvládnete několik striktních opakování a postupně můžeme snižovat až do úplného kliku bez podpory. Klik je jeden ze základních cviků, a myslím si, že by ho měl umět každý k základní stavbě svalové hmoty. Několik kliků denně určitě nebude na škodu.

5. V čem tedy spočívá tvá metoda, díky které by člověk mohl zvládnout 100 kliků?

Myslím si, že nejdůležitější je vést si o všem přehled, statistiku nebo tabulku. V mém případě jsem si zapisoval s každým dnem počet sérií a v nich počty kliků. Měl jsem tak detailní přehled o tom, co mému tělu svědčí, a co ne. Ze začátku jsem začínal kolem dvanácti sérií denně a v průběhu jsem zjistil, že mi stačí 4-5 sérií ke kompromisu budování síly a vytrvalosti zároveň. Důležité je stále „šokovat“ tělo a jeho svaly, abychom se vyhnuli stagnaci a nezůstali v jednom bodě. Ze začátku jsem jednoduše klikoval, dokud si na to mé tělo nezvyklo a později jsem přidával na intenzitě, rychlosti nebo počtech sérií či opakování. Výjimečně jsem zařadil i kliky se závažím.

Dalším krokem k úspěšnému zvládnutí cesty za 100 kliky v řadě je určitě užívání hořčíku každý den. Je to nezbytná součást intenzivních tréninků. Napomáhá k udržení správné činnosti svalů a zamezuje svalové únavě a ochabení svalstva. To je moje veškerá suplementace. Díky rokům, co se věnuji cvičení s vlastní vahou, jsem měl obrovskou výhodu, že mé tělo už mělo solidní základ a já jen upravil svůj trénink tak, abych se stále posouval.

První stovky jsem se dočkal ve 43. dni, a to konkrétně po čtvrté sérii tréninku ale pokračoval jsem dál až na 97. den, aby vše bylo dokonalé jak z hlediska techniky, tak v rozumném časovém úseku bez větších pauz. Nakonec se velká část odehrává v naší mysli a je to ta pomyslná laťka, kterou musíme překonat.

Jaké konkrétní počty kliků Jakub jednotlivých dnech odcvičil se můžeš podívat na jeho YouTubovém videu ZDE.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat