Homepage Články 3 důvody, proč při tréninku nepoužívat mobil.

3 důvody, proč při tréninku nepoužívat mobil.

Autor: Honza

126

19.11.2020

Jsi jedním z těch lidí, kteří si nedokážou trénink bez mobilu ani představit? Bereš svého miláčka do rukou hned jakmile seskočíš z hrazdy nebo bradel? A přemýšlel/a jsi někdy nad tím, jestli je to pro tebe nutné a hlavně přínosné? Napadlo tě někdy, že to může tvému tréninku více brát než dávat? Ať už tak či onak, pojď se s námi podívat na rozumné argumenty, které tě od surfování na sociálních sítích mezi sériemi odradí.

1. Nebudeš si hlídat pauzy

Zkus se minutu dívat do zdi, a potom zkus minut scrolovat instagram. Co ti uteče rychleji? Asi nejspíš ta činnost s mobilem. Proto pokud chceš při tréninku dodržovat nějaké konstantní pauzy mezi jednotlivými sety, tak svůj mobil odlož. Odepsání na zprávy nebo přečtení nějakého nového příspěvku přece počká.

2. Dostatečně si neodpočineš

Stejně jako minutový experiment se zdí a mobilem ukazuje, že čas utíká pokaždé jinak, tak zároveň ukazuje i to, jak moc se člověk během této minuty zvládne věnovat sám sobě. Můžeš si nastavit časovač, který ti bude hlásit, kdy máš jít odcvičit další sérii, ale určitě se budeš cítit jinak odpočatý/á po zírání do instagramu a jinak po sledování, kolik vteřin volna ti ještě zbývá. Pokud to myslíš s ať už silovým, nebo třeba nějakým technickým tréninkem vážně, nemělo by ti jít jen o krátké odfrknutí mezi sériemi. Pokud chceš jít do každého dalšího setu naplno, soustřeď se na každou svou pauzu a využij ji k tomu, aby každá série stála za to.

Zahoď při tréninku mobil a naplno vnímej čas věnovaný cvičení!

3. Ztratíš soustředění

To že si tvoje tělo a hlava nemusí při koukání do mobilu dostatečně odpočinout je jedna věc. Druhá, neméně důležitá věc je ta, že díky používání mobilu nemusí být tvé tělo stoprocentně naladěno na daný trénink a je jedno jestli zrovna sleduješ aftermovie ze světového šampionátu ve freestylu, a nebo si čteš recept na langoše od Ládi Hrušky. I pauzy mezi sériemi jsou důležitou součastí tréninku a to jak je využiješ záleží jen na tobě, tak je nepromrhej civěním do telefonu. Raději se pořádně soustřeď na to, co za pohyby musíš v příští sérii provést. Mysli na to, jaké svaly je potřeba zatnout, jak je potřeba rozdělit dýchání a jakým chybám je třeba se vyvarovat. Uvidíš, že pak teprve nastane ten správný progres.

Shrnutí na závěr

Mobil samozřejmě není až takovou dábělskou pomůckou, jako jsme popsali výše. Může ti skvěle posloužit při stopování přesných pauz či přesně dlouho trvajících setů, a nebo si na něj můžeš natáčet své výkony a následně si opravovat svou techniku provedení. Samozřejmě ti také může sloužit jako přehrávač hudby, ale o tom až jindy. Mimo vyjmenované činnosti se mu ale zkus během tréninku vyvarovat a uvidíš, že tě samotný trénink bude více bavit a i tvá výkonnost půjde rychleji nahoru. 

Za zkoušku nic nedáš. Proto pokud jsi zvyklý/á mít během tréninku telefon neustále v ruce, vyzkoušej si takový svůj malý challenge a mobil na celý trénink odlož. Zkus se během pauz více soustředit na následující sérii a zjistíš, že ti mobil celou dobu vlastně jen překážel. Během pauz se přece můžeš i protáhnout, jemně si zacvičit s odporovou gumou, nebo se jen procházet a vydýchávat před dalším setem. Vše záleží jen a jen na tobě.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat