Homepage Články Svaly bez činek? Rozhodně ANO!

Svaly bez činek? Rozhodně ANO!

Autor: streetworkout.cz

28

30.07.2017

Vymakané tělo, svaly, funkčnost. Kdo by tohle nechtěl. Proto lidé cvičí. Jedním směrem je také street workout. Ví to také Fredy Krígl. Jsou lepší činky, hrazdy, jde bez zvedání železa nabrat svalovou hmotu? Máme pro vás druhou část rozhovoru atleta, pro kterého je sport život. Stejně tak jako pro FUBO Fitness, který s tímto nadšencem spolupracuje.

Co vám ve street workoutu vyhovuje proti činkám?

Řekl bych, že ta dostupnost. Jsem schopný odcvičit všechno, co potřebuji kdykoli a kdekoli a zároveň mě naplňuje být kreativní a vymýšlet nové alternativy, i když už nemusím, protože mám u nás ve SmartGymu v Tuřanech díky práci vstup zadarmo a můžu tam jezdit kdykoli cokoli odtrénovat. Ale tak nějak mě to pumpování s činkami přestalo naplňovat a daleko raději věnuji čas objevování nových obzorů a učením se nových věcí, dokud jsem mladý, abych měl co největší nejen znalostní ale i pohybovou základnu pro profesní kariéru. Základní cviky s velkou osou jsou pro mě ale i tak základ a úplně jsem je nevytěsnil. Právě naopak si myslím, že se to skvěle doplňuje a dřep s velkou činkou je jedním z mých nejoblíbenějších cviků.

Jak vidíte celkově cvičení jen s vlastním tělem?

Vždycky záleží na jedinci, co ho baví, a to říkám i svým klientům. Nebudu je nutit do posilovny, když chtějí jenom trochu zredukovat tuk, ale baví je spíš sportovní hry s kolegy z práce. Prostě cest je více, ale v první řadě to toho člověka musí bavit a naplňovat. Jelikož toho dělám více, je těžké to skloubit naprosto všechno najednou, a proto si musím pečlivě vybírat, čemu obětuji svůj trénink, takže je někdy období, kdy cvičím jen s vlastní vahou, někdy období, kdy mám vlastní váhu jen jako doplněk třeba ke vzpírání a bojovým sportům.

Určitě je to ale cesta, jak vybudovat funkční zdravé, a i esteticky atraktivní tělo. Ale osobně inklinuji k tomu, že cvičení s vlastní vahou u mě bude v několika následujících letech hrát prim, pokud se nezmění moje cíle nebo nedojde k jiným zásadním změnám v mém životě. Dokonce i na soutěž v Mens physique chodí kluci, kteří cvičí jen s vlastní vahou nebo dělají bojové sporty a mnohdy vypadají lépe, jak ti, kteří to pumpují v posilovně.

Lze bez činek nabrat hodně svalové hmoty?

Těžko definovat dostatek svalové hmoty. Jiné měřítka má kulturista, jiné zase člověk, který se věnuje workoutu. Tělo se vždy přizpůsobí aktivitě, kterou člověk bude nejčastěji provádět, aby na tuto aktivitu měl dostatek svalové hmoty. Takže odpověď je, že rozhodně to lze. Zastávám názor, že je jedno, jestli ten sval dostane impuls k růstu tím, že bude odporem mé tělo nebo stejným odporem činka. A až se člověk dostane do fáze, že jeho tělo nebude dostatečným impulsem, může na sebe nakládat přidanou váhu a jet tytéž prvky a mít neustálý progres. Ale řekl bych, že pro většinu lidí v posilovně je daleko větším odporem jejich vlastní tělo než právě činky. Možná proto k nim inklinují primárně.

Co se nohou týče, tam si s vlastní vahou já osobně moc nevystačím. Pistol squaty jsou super a občas je zařazuji i ve fitku s kb, ale s vlastní vahou to pro mě není dostatečný impuls a pořád to stavím na high bar back squatu a front squatu.

Vždy bude záležet na tréninkovém principu, který člověk pojede. Takže pokud se bude jeden člověk v posilovně věnovat tréninku, který bude mít za důsledek sarkoplasmatickou hypertrofii, proč by se tomu stejnému nemohl věnovat druhý člověk s vlastní vahou venku. A zároveň tedy také na vhodně složeném jídelníčku, což hodně lidí opomíjí nebo to odbijí a myslí si, že to poroste samo.

PRVNÍ DÍL ROZHOVORU

Je street workout zdravější než klasická posilovna?

Vše jde dělat dobře a špatně. Nejde paušalizovat, co je horší nebo lepší. Každé má to svoje. Ale když bych to měl zhodnotit z pohledu trenéra a člověka, který je na hřišti někdy i dvakrát denně, musím říct, že vidím cvičit špatně lidi spíše v posilovně. Troufnu si říct, že když přijdu do jakékoli průměrné posilovny, tak 98 % lidí bude cvičit špatně a potenciálně si tak zdraví poškozovat v dlouhodobém časovém horizontu. I jako klienti za mnou chodí lidi, kteří třeba cvičí o dost déle než já, ale technicky cvičí špatně a za tuto dobu mají dost hluboké disbalance, které jim způsobují bolesti a další zdravotní problémy, takže je musím přeučovat špatné pohybové stereotypy.

Když jsem se dostal do Brna a začal po rehabilitacích znovu, musel jsem začít taky a přeučoval jsem se víceméně skoro úplně všechno. Proto i teď cvičím jinak než před zraněním, které bylo mimochodem způsobené právě nesprávnou technikou, opakovaným přetěžováním a prohlubováním disbalancí z předchozích zranění viz výše. Proto pro mě začalo být zdraví a správná technika na prvním místě a až potom zlepšování výkonů, protože bez zdravého těla ty výkony nejsou moc udržitelné nebo dokonce zlepšitelné a pauza člověka vrátí úplně na začátek. Totéž se snažím tlumočit i široké veřejnosti a svým klientům.

Naopak na hřišti vídám spíše lidi, kteří mají základy zvládnuté a ti, co se to teprve zkouší naučit, nemají až takový prostor k paskvilnímu provedení, jako je tomu právě v posilovně s činkami/na strojích. A zároveň se postupuje od jednodušších prvků až po nejtěžší, což v posilovně se pouze manipuluje s přidaným odporem, pokud bych se měl bavit o tréninku většiny lidí v posilovně. Trojbojařské nebo vzpěračské tělocvičny a tito sportovci v nich jsou úplně jiná kapitola, a právě u nich je technika naprostým základem, bez kterého nemá smysl přihazovat, což si v běžných tělocvičnách moc lidí neuvědomuje.

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat