Homepage Rozhovory 49398 shybů během 6ti hodin. Jak probíhal 3 ročník pull up day?

49398 shybů během 6ti hodin. Jak probíhal 3 ročník pull up day?

Autor: Monika

29

08.07.2021

Tisíce shybů pro dobrou věc. Na havířovské vyhlídce si mohl v sobotu 3.7.2021 spatřit hloučky vypracovaných těl, které se pod hrazdami sešly s jediným cílem, a to udělat co nejvíce shybů během 6ti hodin. S nástupem motivační hudby a pokřiku začal v 10:15 shybovací maraton. Již třetí ročník této stále více populární akce měl na starosti člověk, který do toho dává celou svou stojkařskou duši, a to Josef Rábl, zakladatel Stojkuj a Inspiruj. 

 

Kouzlo akce spočívá v tom, že se jí může zúčastnit i úplný začátečník. Stačí totiž pouze jeden jediný shyb k tomu, aby se mohl do akce zapojit. Původní myšlenka světového dne shybů byla podpora potřebných, kdy každý započtený shyb znamenal 1 Kč pro dobrou věc. Jednotlivé státy se pak mohli na oficiálních stránkách worldpullupday.com předhánět v počtech shybů. Od roku 2019 však tato soutěž již není sponzorována oficiálním partnerem worldpullupday.com, atak zajišťujete výběr darů pro váš projekt jen vy. 

 

Nejen překonání sama sebe a zvládnutí vyššího počtu shybů než loni, byl důvodem k motivaci. Pro první tři místa v kategorii muži, junioři a ženy byly nachystané krásné balíčky od sponzorů akce, a že jich nebylo málo. Akci podpořil @mybuddycz, @stojkujainspiruj, @nutristar.cz, @woclub, @streetworkout.cz, @jednadvatrishop, @kloubus, @minerals_70. 

 

Touha sáhnout si na dno svých sil, vyzkoušet si svůj limit, podpořit dobrou věc a vidět se po dlouhé době s komunitou nalákala desítky účastníků. Do malého města kousek od Ostravy přijel workout tým Karviná, borci a jedna nadupaná slečna z King of the North, někteří jeli přes celou republiku jen proto, aby si mohli zashybovat v partě skvělých lidí. Ani 400 km nebylo překážkou pro účast.


 

Akce se neobešla bez zranění, strhnuté mozoly a zničené ruce k této akci už zkrátka a prostě patří. Naštěstí o nás bylo dobře postaráno, na místě byla milá zdravotnice a Denča, která podle potřeby půjčovala všem sportovcům masážní pistoli.

 

Den vyšel na jedničku, nakonec se nedostavila ani obávaná přeháňka a během 6ti hodin se podařilo udělat celkem 49398 shybů + kluci z Habartova nám taky udělali 1948 shybů.


 

 

V kategorii junioři se umístili

 

1. Martin Latner – 2160 shybů

2. Tomáš Dvořák – 2000 shybů

3. Michal Horák – 1876 shybů

 

V kategorii muži se umístili

 

1. Daniel Hanák – 3010 shybů

2. Dominik Mudra – 2300 shybů

3. Jan Kaleta – 2121 shybů

 

V kategorii ženy se umístily

 

1. Michaela Šušorená – 750 shybů

2. Markéta Zapalačová – 534 shybů

3. Monika Najdenovová – 515 shybů

 



. 

Míša Šušorená, drobná, nenápadná dívka z King of the North, která svým vysokým počtem shybů všem vytřela zrak. Jaká byla její taktika? 

 

Jak jsi trénovala na pull up day? 

Na pull up day som sa nijako špeciálne nepripravovala, samozrejme nejaké tie vitamínové doplnky a veľa oddychu som si týždeň pred dopriala.

 

Kolik shybů bylo tvým cílem? 

Mojím cieľom bolo spraviť 1000 zhybov, aj keď som tušila, že toto číslo reálne nebude, chcela som sa mu aspoň čo najviac priblížiť. S výsledkom som nadmieru spokojná. 

 

Jaká byla tvoje shybovací taktika, po kolika shybech si jela?

V pláne bola taktika robiť každú minútu 5 zhybov, ale po hodine som od toho upustila a počúvala svoje telo. Išla som podľa toho ako som vládala a nesledovala čas. Neskôr som robila po 4 zhyby a na konci už z posledných síl som robila len po dva alebo po jednom.

 

Co pro tebe bylo během 6ti hodinového shybování nejtěžší? 

Bolo to neskutočne náročné, bolel ma hádam každý sval, siahla som si na dno svojich síl ako nikdy predtým, ale najťažšie pre mňa boli ubolené mozole na rukách. Aj keď sa nám podarilo vybaviť molitány, ktoré nás jednoznačne zachránili od dotrhaných rúk, aj napriek tomu som mala ruky v jednom ohni. 

 

Už jsi někdy zkoušela rekord v počtu shybů nebo to bylo poprvé? 

Podobné množstvo zhybov som nikdy predtým neskúšala, ale každú sobotu mame s king of the north tréning 1000 reps, kde za 1 hodinu spravíme 200 zhybov 400 kľukov a drepov. Určite to bola skvelá skúsenosť, kde každý z nás prekonal samého seba a dúfam, že sa o rok vidíme opäť.

 

Jak dlouho cvičíš workout? 

Workoutu som sa začala venovať v decembri, s tým, že som nevedela spraviť ani jeden kľuk. V podstate stále je to krátka doba čo cvičím a je predo mnou ešte dlhá cesta, ale mám okolo seba skvelých ľudí, ktorí ma podporujú a motivujú.

 

 

 Josef Rábl


A jak hodnotí akci samotný organizátor, kterému se daří plnit jeho velký sen?

 

Jak by si zhodnotil letošní ročník, dopadlo vše podle tvého očekávání? 

Tento ročník dopadl asi nejlépe z všech. Snažím se zlepšovat kvalitu soutěže a taky její oblíbenost. Registrovaných závodníků bylo 66, což je o 20 více než minulý rok. doufám, že tato akce se ještě více rozjede a bude tam víc a víc lidí. 

 

Jak dlouho trvaly přípravy na akci?

Tím, že už mám nějaké ročníky za sebou a partu super pomocníku, tak asi jenom jedem měsíc. 

 

Kdyby chtěl někdo zorganizovat pull up day ve svém městě, co všechno je potřeba proto udělat? 

No nejdůležitější je si najít důvod proč to dělat. Nějaká charitativní pomoc nebo jen prostě klasická soutěž. Najít si prostory a hlavně sponzory. To je asi to nejdůležitější. Protože od roku 2019, tato soutěž už není sponzorována oficiálním partnerem worldpullupday.com, zajišťujete výběr darů pro váš projekt jen vy. 

 

 

POZOR! Je založen instagramový profil pro pull up day, kde jsou všechny informace pohromadě! Fotky z letošní akce najdeš na profilu pepe_handtands. Nezapomeň sledovat profil pepe_handsatnds, kde jsou nejen zveřejněna fotky z letošní akce a brzy bude zveřejněno oficiální promo video z akce. Navíc se díky oblibě pull up day v Havířově se bude jednat s městem o rozšíření hřiště. 


Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat