Homepage Motivace Začínáš s workoutem? 6 rad nejen pro začátečníky.

Začínáš s workoutem? 6 rad nejen pro začátečníky.

Autor: Monika

66

28.10.2019


Chceš začít se street workoutem, ale nevíš jak na to? Všichni se shodneme na tom, že začátky jsou ze všech nejhorší. Když už se ti povede proměnit známé klišé „od pondělka začínám cvičit“ v realitu, zjistíš, že vlastně nevíš, jak vůbec začít a jestli cviky provádíš správně. A i po neutuchající snaze shodit pár přebytečných kilo a sázet super sety jako Hannibal For King stále nepřichází progress. Víme, jak se cítíš. Nezoufej, máme pro tebe pár rad pro začátek před tím, než se rozhodneš vydat se poprvé na workoutové hřiště.

 


Začátky jsou nejtěžší, ale výsledeky pak stojí za to.


1. Jezdi full body workout.


Posiluj celé tělo na každém tréningu. Jeden den se můžeš zaměřit více na přítahy, další den na kliky apod., ale snaž se do tréninku zapojit všechny základní workoutové cviky. Těmi jsou shyby, dipy, kliky, cviky na břicho a nohy. Správný atlet by měl být komplexní. Pokud si zvykneš už od začátku zapojit do tréninku i nohy, vyhneš se později dohánění kuřích nožek a byť se to může zdát na první pohled absurdní, pokud posílíš nohy, budeš mít silnější i vrch. Možná budeš mít ze startu pocit, že se posouváš pomalu, ale ve výsledku budeš silnější, než ti, kteří se zaměřili na začátku své cesty jen na vrchní polovinu těla.


Vyhni se kuřím nožkám! Cvič nohy.


2. Posouvej své limity


Už umíš alespoň 6 přítahů s vlastní vahou a zapojil(a) si i přítahy s přidanou vahou, ale jsi pořád na stejné váze a nemůžeš se posunout? Na začátku každého tréningu zkus svoji hranici. Např. naposledy si jel(a) přítahy nejvýš s 20 kg, zkus dát na začátku tréninku jeden přítah s 25 kg a vůbec nevadí, když ho nedáš, jde o impuls, který tělo potřebuje, aby nedocházelo ke stagnaci. Takhle to zkoušej třeba týden v kuse a další týden zkus navýšit 20 kg na 23 kg a uvidíš, jak ti to půjde. Tohle platí u všech cviků. Zvedáš na hrazdě kolena k hrudi, ale ještě nezvládneš zvednout nohy narovnané, opět zkus alespoň jednou zvednout narovnané, kam ti to tvoje limity dovolí a pak pokračuj s pokrčenými koleny.


 Na začátku tréninku zkus svoji maximálku a dej tak tělu potřebný impuls.

3. Natáčej se


Říkáš si, co bych jako měl(a) natáčet, když nic neumím, ale o tom to právě je. Jedině takhle můžeš sledovat svůj pokrok. Zdá se ti, že se vůbec nikam neposouváš, koukni se na video z minulého měsíce, opravdu nevidíš rozdíl? Co víc tě může motivovat než tvůj vlastní tvrdě vydřený pokrok? Navíc můžeš kontrolovat, jestli daný cvik jedeš technicky správně a vyhneš se tak dysbalancím! Zabíráš víc pravačkou, stojíš křivě, zapomínáš dýchat? To vše ti může video prozradit.

 Nikam se neposouváš? Natoč si trénink a koukni se něj o měsíc později. Stále nevidíš pokrok?


4. Vezmi s sebou parťáka


Pokud je to možné, nechoď ze začátku cvičit sám(sama). Ve dvou se to lépe táhne, cvičení ve dvou je nejen legrace a vzájemná motivace a podpora, ale zejména ti dotyčný může pomoci, ukáže ti, jak jezdit cvik správně, kontroluje tě, aby sis neublížil.


Se sparingem se můžete navzájem hecovat a pomůžete si ohlídat správnou techniku.


5. Pravidelnost je základ


Máš za sebou první trénink a zjišťuješ, že se ti utvořili první mozole, bolí tě ruce a nemůžeš vstát z postele? Chce se ti cokoliv, jen ne cvičit, ale to právě musíš. Není nic horšího, než si dát pořádně do těla a na druhý den nechat všechno rozležet. I přes bolest se vydej opět na hřiště a uvidíš, že další den to bude mnohem lepší! Aby se dostavili výsledky, cvič alespoň 3 dny za sebou a hlavně, NIKDY nevynechej pondělí!


Nevzdávej se při prvních mozolech a bolesti svalů. Ani děštivé počasí není důvodem k tomu vynechat trénink.

 

6. Kvalita over Kvantita


Opravdu se snaž jet všechno technicky správně. Měla jsem takové pravidlo, že pokud nedám čistých krásných 5 přítahu, nebudu zvyšovat počet. Na co dát 6 „křivých“ muscle-upů, radši dej 3 pěkné. Až přijde na řadu počet opakování, dáš jich víc, než bys čekal a to pouze díky technice. I když jsem dávala pouze 10 technicky hezkých přítahů, ve výsledku na počet opakování jsem jich dala jednou tolik.


Technika je důležitějš než vysoké počty opakování.

                                                                                    

BONUS


Existuje mnoho pomůcek a vybavení, které ti v začátcích dokážou usnadnit tréning. Jsou to např.:

Mozolníky - speciální gymnastické rukavice, které předchází tvorbě nebo trhání mozolů na tvých dlaních.

Magnézium - pomůže ti s lepším úchopem, takže ruka ti bude méně klouzat na hrazdě nebo bradlech.

Odporová guma- oblíbený workoutový doplněk, který ti pomůže udělat první shybmuscle up nebo kvalitní rozcvičku.

Workout do domu- mokré hrazdy na workoutovém hřišti už nikdy nebudou důvod, proč zrušit trénink.




Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat