Homepage Reporty WORLD PULL UP DAY. To jsou tisíce shybů pro dobrou věc

WORLD PULL UP DAY. To jsou tisíce shybů pro dobrou věc

Autor: Monika

55

26.09.2019


Shyb – základní cvik „nejen“ každého workoutisty. Stačí najít hrazdu, zaujmout úchop na šířku ramen a bradou se dostat nahoru nad hrazdu. Jakou cenu má zdánlivě obyčejný přítah na hrazdě aneb univerzální cvik, který má své místo v kalendáři? Jistě znáš tu euforii po tréningu, kdy se ti ve velkém vyplavují endorfiny a zubíš se na celé kolo, i když jsi ještě ráno měl chuť vraždit. A co když ti prozradíme, že shybováním se nejen dostaneš do formy, získáš slušnou zásobu svalové hmoty, ale zároveň tím můžeš někomu pomoci, byť jen jedním jediným shybem? O čem je řeč? Třetím rokem se můžeš stát součástí velké sportovně – charitativní akce a přispět tak na dobrou věc. V Blansku si totiž již třetím rokem Martin Matuška plní svůj sen a pořádá po vzoru celosvětové akce World pull up day, Světový den shybů Blansko


Co je hlavní myšlenkou Světového dne shybů a kolik shybů letos padlo?


Více v krátkém interview s organizátorem akce. 

 

Monika: Co je cílem světového dne shybů?

 

Martin: Cílem SDS je udělat co největší počet shybů. Státy mezi sebou "soutěží", která země nashybuje více shybů. V letošním roce se však oficiální pořadatelé rozhodli udělat akci jen tak pro zábavu, bez nějaké registrace apod. Zkrátka jen oslava tohoto cviku. Některé země tomu dávají i charitativní podtext jako naše akce v Blansku.


Nejde jenom o překonání rekordů. Čím více shybů padne, tím více peněz poputuje potřebným.


Mo: Jak takový den probíhá?

 

Ma: U nás probíhá tak, že se účastníci registrují předem, kde mohou v rámci registrace obdržet i triko s logem akce, nebo se registrují na místě bez nároku na triko. Celý výtěžek z těchto registrací putuje na handicapované. Registrace slouží zároveň jako přihláška do soutěže a zároveň je to jediná možnost, jak oficiálně shybovat, tak aby se shyby počítaly.


Kdo se na akci zaregistruje předem, obdrží triko s logem akce.


 

Mo: Co tě přimělo k tomu zorganizovat poprvé světový den shybů u nás v ČR?

 

Ma: Měl jsem sen ve 14 letech, a povedlo se mi ho realizovat právě až v 17, tedy 3 roky dozadu. Měl jsem sen pořádat vlastní charitativní akci, právě v tomto duchu, navíc to v ČR dle mého chybělo v takovém měřítku, v jakém se to snažíme dělat v Blansku.


O realizaci sportovně charitatvní akce snil Martin už od 14 let.

 

Mo: Co všechno je potřeba k tomu, aby se nějaké město z ČR mohlo do akce zapojit a oficiálně tak podpořit někoho v nouzi?

 

Ma: Tak věcí k řešení je více, nejvhodnější je však dát nějakou výzvu například na Facebook, případně oslovit sociální odbor na úřadě, který Vám může pomoci nějakého jedince najít. Nedoporučuji oslovovat nadace. Nikdy nevíte, kam ty peníze jdou. Vždycky se soustřeďte na to, aby to byla konkrétní osoba s konkrétní věcí.

 

Mo: Konala se letos nějaká změna v organizaci dnu shybu oproti předchozím ročníkům?

 

Ma: Letos byl výtěžek na charitu pouze z registrací, merche a pokladničky. V minulých letech jsme měli proplacené i shyby. Rozhodli jsem se však pro systém, který děláme i na naší druhé akci (největší charitativní akce v ČR). Chceme více lidi charitu učit tak, aby přispěli oni sami za sebe, a nejen aby někdo platil za jejich výkon.

 

Mo: Kolik shybů letos padlo a za jak dlouhou dobu? 


Ma: Padlo přes 69 000 shybů za cca 7 hodin, vybralo se krásných 54 711 korun na Terezku s DMO. 



Za zhruba 7 hodin padlo přes 69 000 shybů.

 

Světový den shybů tedy není jen o soutěžení v tom, kdo dá více shybů, ale díky Martinovi hlavně o pomoci lidem, kteří si sami pomoci nemohou. Sen si tak plní nejen samotný Martin, ale nyní i Terezka, která výtěžek použije na pokrytí rehabilitačních výloh a nákup pomůcek. U Terezky však snění nekončí „za všechny III. ročníky jsme splnili 4 sny za zhruba 150 000 Kč" dodává Martin.


Potřebným pomáhá i Havířov


Podobnou myšlenku, zorganizovat „shybovací den“ za účelem pomoci potřebným, měli i kluci z Havířova. Za pouhých 6 hodin se povedlo 34 klukům a 3 slečnám udělat 27 682 shybů a proměnit toto číslo na částku 10 000 Kč, která putovala do domova Benjamín pro tělesně postižené děti. 


10 000 Kč poputuje pro tělesně postižené děti z domova Benjamín


Hlavním organizátorem druhého ročníku je Josef Rábl, který má na starosti také projekt Stojkuj a Inspiruj, o kterém se brzy dozvíš více. 


Josef Rábl - organizátor Havířovského dne shybů


Co se týče oficiálních rekordů v ČR v počtu shybů za 6 hodin, tak mistrem je bezpochyby Jan Kareš, který je světovou špičkou a jeho jméno je mnohonásobně zaspáno v Guinessově knize rekordů. Oficiálně uznaný rekod je neuvěřitelných 3 893 shybů. Za něžné pohlaví nás reprezentuje Lenka Strolená s číslem 2003 shybů za 6 hodin.

Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat