Homepage Motivace Jsou předsevzetí nesplnitelný sen?

Jsou předsevzetí nesplnitelný sen?

Autor: Monika

63

04.01.2020

BOOM! Nový rok je tady a s ním přichází i novoroční předsevzetí. Jak dlouho nám vydrží a stojí vůbec za to si nějaké dávat?

Běž do posilovny a rozhlédni se. Začíná období stání fronty na dřepy, období skupinových lekcí připomínajících veřejné orgie a strachu z vydloubnutí oka pánovi po pravici během rozcvičky. Ale neboj, moc dlouho tohle období trvat nebude. Nejde o nic jiného než o novoroční předsevzetí, které zahrnuje pravidelné cvičení, hubnutí a zdravý životní styl. V průběhu února a března se pan a paní motivace dají úprkem na ústup a zbydou jen opravdoví vytrvalci. Proč tomu tak je a co to vlastně je to „předsevzetí“? Řekla bych, že je to takový malý jepičí brácha. Sotva se zrodí, tak nás nadobro opustí.


Proč je tak těžké jít si za tím, co chceme? 

Když jsme byli malý, bylo to jednoduché. 

Kdo by si nepřál umět jezdit na kole? Sen každého z nás...  Jen si vzpomeň – vzdal jsi to při prvním pádu? Ani náhodou! Bylo ti jedno, jak moc máš odřená kolena nebo vylámané zuby, nasedl jsi a zkoušel to znova a znova. Hele a přiznejte se, kdo z vás dneska neumí jezdit na kole, protože jako malý spadnul? Hmm, asi nikdo co? V čem je mezi námi dospělými takový rozdíl, proč se vzdáváme při prvním neúspěchu?


Není to lehké, ale stojí to za to

Vstáváš každé ráno vstáváš s pocitem, že by si se sebou chtěl konečně začít něco dělat? Kolikrát sis vyčetl, že si neuskutečnil to, co si tak dlouho plánoval. Každý z nás má nějaké sny. Chci zhubnout, chci být letuškou, chci být úspěšný podnikatel, chci se naučit hrát na kytaru, vystudovat práva, mít super káru…. Komu z nás se naše sny ale opravdu stanou skutečností? Kdo z nás je schopen obětovat čas, sílu, peníze a veškerou energii do toho, co si vysnil? Pravdou je, že se to povede jen málokomu.​


V čem je problém?


1. ČEKÁŠ

A na co že to vlastně čekáš? Na tu správnou chvíli přece. Na tu, která nepřijde. Řeknu ti tajemství, nic jako správná chvíle neexistuje. Ty jsi ten jediný, který z obyčejného okamžiku udělá tu správnou chvíli. Nečekej a začni, začni hned. Samozřejmě tím nemyslím, ať vyběhneš do zimy ven v papučích a začneš cvičit, ale začni ve své hlavě. Přemýšlej o tom, co chceš a co všechno pro to musíš udělat. Máš chvíli? Super, vezmi si tužku a papír a napiš si všechny ty malé krůčky, díky kterým se dopracuješ k tomu svému Big Dream. Ono je to tak, lidi jsou netrpěliví, chtějí všechno hned, a když nevidí výsledky během krátké doby, vzdají to, prostě to zahodí jen tak. Chceš vidět pokrok? Vždy, když se ti něco povede, škrtni si ze svého seznamu, co se ti povedlo. Všechny drobné vítězství a úspěchy tě posunou dál. Puzzle se taky skládají ze spousty malinkatých dílečků. Říkáš si tolik dílků, to nemám šanci nikdy poskládat, ale máš!



Výsledek neuvidíš hned, ale až ho uvidíš, bude stát za to.


2. NEMŮŽU, NEDOKÁŽU, NEJDE

Brzdí tě všechny kecy v tvé hlavě o tom, jak to nejde, nemůžeš, nedokážeš. NE, cítíš to tam? Všude samé ne. Takže jinak, zkus si na chvíli zahrát na Jima Carreyho a začít říkat ANO. Nejde o to, jak těžké to je, jak moc se bojíš spadnout, prostě to udělej. Síla myšlení je velká věc lidi. Představ si to, jak přeskočíš hrazdu, jak poprvé zahraješ na kytaru svou oblíbenou písničku. Představ si ten pocit, až tam budeš, až to budeš mít. Představ si sám sebe na stupni vítězů, v nové práci, s novým autem. Věřím, že pokud to dokážeš vidět ve svých snech, uvidíš to jednou i na vlastní oči.



Představ si sám sebe tam, kde chceš být, bojuj a jednou budeš přesně tam, kde jsi chtěl být.



3. SLABÁ VŮLE

Přijmi skutečnost, že to nebude lehké. Nechtěj, ať je to lehké, chtěj ať ty si lepší. Ano, možná budeš vstávat brzo ráno a vracet se domů pozdě v noci. Možná budeš muset odmítnout sraz s kamarády, zůstat doma, zatímco se ostatní budou bavit, možná se budeš někdy cítit sám...pořád ti to za to stojí? Dobře, protože zatímco budeš nějakou dobu žít, tak jak nikdo jiný nechce, po zbytek života budeš žít, tak jak nikdo jiný nemůže. Uvědom si, proč si začal. Vzpomeň si na dny, kdy sis přál to, co máš dnes. Vzpomeň si na ten pocit, kdy ses naučil jezdit na kole. Koukni do svého seznamu, vidíš, co vše už si dokázal?



Možná budeš nějakou dobu žít, tak jak nikdo nechce, abys mohl po zbytek života žít tak, jak nikdo jiný nemůže.


4. STRACH

Děláš, co můžeš, ale stejně se ti do mysli vkrádá ten podivný hlásek, který ti našeptává, a co když to nevyjde? Co když…spadnu, neuspěju, nepovede se mi to. Víš ty co, jo, spadneš a ne jednou. A co teď? Prostě vstaneš a zkusíš to znova a znova. Pamatuj si, že každý profesionál, byl jednou amatér, který to nevzdal. Tvoje pády tě připravují na tvoje vítězství, cítíš bolest? Já cítím progress.



Pamatuj si, že každý profesionál byl jednou amatér, který to nevzdal.



5. A CO NA TO ŘEKNOU OSTATNÍ

Opravdu je tvůj sen natolik ovlivněn názorem ostatních lidí? Lidi tě budou pomlouvat tak či tak, ať už se na ně budeš snažit dělat dojem nebo ne. Budou tu ti, kteří tě podpoří a ti, kteří se ti budou snažit postavit do cesty. Nakonec poděkuješ oběma. Spousta z vás má strach z toho, jak vás vnímá okolí. Ti, kteří jste při těle, máte strach z toho, že se vám budou v posilovně vysmívat svalovci. Vy profíci se pro změnu bojíte konkurence. Ano, vždycky tady budou ti, kteří se ti budou smát, a ano, ta holka udělá více shybů jak ty. No a? Děláš to přece pro sebe, žiješ svůj sen a ne jejich. Ty, a jít na vysokou? Ty s těmi známkami můžeš být rád, jak odmaturuješ. Ty a sportovec? Haha, však se na sebe podívej, ani kotoul pořádně neuděláš a v basketu jsi jak Alenka v říši divů. Ale já vím, že na to máš, jen okolí nás od malička nutí si podvědomě myslet opak.  To, že to nezvládli oni, neznamená, že ty dopadneš stejně. 



Nezapomeň na to, že to děláš hlavně pro sebe.

A proč většině lidí novoroční předsevzetí vydrží bezmála měsíc? Přecení své síly a možnosti. Pokud se celý rok válíš u televize a pak si pár dní hodíš intenzivní dvou hodinový trénink v posilovně, nečeká tě nic jiného než pořádná svalovka. Takže hezky pomalu, novoroční se dá přece chápat i tak, že na svůj cíl máš celý rok a za rok určitě zhubnout zvládneš, radši zvol menší krůčky. 


Nejde o to, dát si na Nový rok předsevzetí, jde o to nadchnout se pro to, co chceš a ve svém nadšení setrvat a je jedno jestli to bude pondělí, Nový rok nebo nový kterýkoliv jiný den. Vzpomeň si, proč si začal a představ si sám sebe, jak máš to, co si přeješ. Já na předsevzetí nevěřím, ale jestli je právě Nový rok ten den, kdy se rozhodneš změnit své sny ve skutečnost, koukni na pár vrchních odstavců a pusť se do toho. Ke splnění tvých snů ti pomůže základní workoutové vybavení, které najdeš zde: https://www.woshop.cz

 


Monika

Monika se street workoutu věnuje 7 let, v posledních 4 letech se aktivně věnuje weighted workoutu. Je členkou Raw workout týmu. Účastní se workoutových exhibic a vystoupení po celé ČR. Na kontě má několik zlatých medailí vybojovaných jak v ČR, tak v zahraničí. V roce 2015 uspořádala projekt s tématikou zdravého životního stylu pro žáky 2. stupně ZŠ.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat