Homepage Články Žádné cvičení modelek. Aneb když jde dáma z kuchyně na hrazdu v obýváku

Žádné cvičení modelek. Aneb když jde dáma z kuchyně na hrazdu v obýváku

Autor: streetworkout.cz

0

13.09.2016

Náctiletí, dvacetiletí. Ano, těch je většina, ale i dříve narozené kusy si oblíbily hrazdy. A nejde jen o mužský rod, příkladem je Hana Hankovatá, která pracuje ve Wellnes centrum Svaté Pole, ale hrazda doma a cvičení s vlastním tělem ji nadchlo. „Jsem na úplném začátku cvičení na hrazdě, jsem takový novorozenec, ale uchvátila mě ta jednoduchost,“ přiznala v rozhovoru pro streetworkout.cz sedmatřicetiletá dáma z Dobříše, která má sport jako filtr a není pro ní problém udělat třicet kliků, pánských kliků.

Jak jste se dostala k hrazdám?

Sledovala jsem street workoutové soutěže, prohlížela si fotky a najednou jsem zaznamenala NĚCO bez marketingové legendy, žádné historky o armádním cvičení či cvičení modelek známé značky spodního prádla. Prostě žádný teleshopping. Nikdo vám neříká, že je vaše hrazda fejk :-). Nepotřebujete k tomu téměř žádné peníze. Najděte něco podobného v současném trendu všech možných cvičení! Pro chudé, bohaté, mladé, staré. Najděte dnes čistý sport. Nešlo se vymlouvat. Musela jsem.

V čem je cvičení s vlastním tělem, na hrazdě lepší?

Hrazdu neošidíte, nehodíte jí do kouta, do skříně, neodkopnete, ač těch momentů, kdy to chcete udělat, je mnoho. Naučí vás dýchat, používat střed těla, soustředit se na svalové partie. Cvičení je komplexní. Nepotřebujete veliké investice.

Co na neustálé držení hrazdy říkají ruce, co stabilita těla při cvičení?

Mozoly problém a stabilita byl veliký problém. Koncentrace na cvik na konkrétní soustavu svalů, uvědomění si pohybu občas problém, vyrovnat se s vlastním egem jaká jsem bačkora, že neudělám cvik, který chci, to byl a bude asi největší oříšek.

Kdy jste vlastně začala?

Jedu od 4. srpna, kdy jsem si přečetla výzvu PNEUMATIKA na vašich stránkách. Před tím jsem pár týdnů něco občas zkusila, ale ne pravidelně. Hrazda byla mou noční můrou.

Co vaše tělo po pěti týdnech cvičení?

Tělo se změnilo určitě, do té doby ač sportuju a posiluju pravidelně, jsem nedokázala určité partie posilovat, tak jak bych chtěla a to i z důvodu, že mám část břišních svalů po operaci zcela necitlivé a posilují se o dost hůř než ty nesešívané. Po cvicích na hrazdě jsem najednou viděla a cítila něco, oč jsem se snažila hodně dlouho, ale do té doby nepoznala.

V čem je hrazda a cvičení s vlastní vahou těla lepší?

Hrazda stačí doma jedna a záleží pak už jen na vás, myslím, že tolik neničíte klouby, posilujete střed těla, učíte se koncentraci. Každých půl kilo co přiberete, vám dá hrazda pěkně sežrat. Je tam místo pro velikou kreativitu, cvičení je intenzivní. Činkám jsem nikdy úplně nepropadla, jsem spíš sportovec samotář, takže činkárny nejsou pro mě a doma chci mít spíš kytičky ve vázičkách než metráky činek. Cvičení s činkami mi připadá nezáživné, zdlouhavé. Vždy jsem raději klikovala a dřepovala. Třešinkou na dortu je mé oblíbené vyvěšení si esíček bederní páteře, to s činkami nemůžete.

Projevilo se těchto pár týdnů i v osobním životě?

Cítím větší sílu v rukách, jako dítě jsem ve škole vyšplhala sotva 150 centimetrů nad zem, což při mé výšce 157,5 cm ... :-). Ruce budu mít vždy slabší, budu vždy spíš „nohař“, ale po cvičení na hrazdě vidím pokroky, třeba teď při malování jsem zjistila, že určité kusy nábytku už dokážu odnést sama. Při plavání cítím větší sílu a záběr, při hrubším sjezdu na kole jsem si jistější, že ho udržím, unesu i větší tašky s nákupem.

Boji se holky, starší ženy street workoutových hřišť?

Možná některé ženy odradí videa a fotky dokonalých, mladých, krásných supermanek na hrazdách. Já už tyhle děvčata nikdy nedoženu, ale můžu se radovat z toho, jak překonávám sebe, jak jsem silnější. Z krásného pocitu, že mám tréning za sebou a to ačkoliv dělám pouze jednoduché cviky. Nesrovnávám se, inspiruju se, jediný soupeř může být jen lenost. Přeci to necelé tři roky před čtyřicítkou nezabalím :-).

Máte u vás street workoutové hřiště?

To je smutná otázka. Bydlím v Dobříši, které má 10 tisíc obyvatel, město kde hodně lidí sportuje, závodí a zároveň zde máme chátrající sportoviště. Určitě bych Dobříši přála street workoutové sportoviště. Prostoru by tady bylo dost.

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat