Homepage Články Proč je pondělí nejhorší den, kdy něco začít dělat

Proč je pondělí nejhorší den, kdy něco začít dělat

Autor: streetworkout.cz

28

27.11.2017

Čekání na nějaký ideální okamžik, třeba na pondělí, je jeden z nejběžnějších způsobů chování, kdy se snažíte odhodlat k něčemu, do čeho se vám nechce.  Ať jsou to denní banality typu úklid domácnosti (já ho třeba nenávidím a pokaždé si najdu důvod, proč ho odložit), nebo náročnější a dlouhodobější úkoly týkající se zdraví - jako třeba jíst víc zeleniny nebo začít cvičit, zlepšit fyzičku, naučit se nový cvik, posunout se, zhubnout. Pokud chcete rozhřešení, je tu jedno od , který je koučem zdravých návyků.

‍Hned pro začátek, nikdy nebude lepší čas začít než teď. Proč?

  • Vymyslete si akci, kterou můžete udělat teď hned a udělejte jí.
  • Udělejte úplně cokoliv. Akce = změna.
  • Začít je nejtěžší, ale začínat budete jen jednou a počáteční odpor nepotrvá dlouho.
  • Očekávejte nechuť ke změně. Je to normální a musíte to překonat.
  • Sežeňte si podporu (partner, kamarád, kolega), ať na vás dohlédne do doby, než to zvládnete sami.
  • Problém je, že jakmile začnete přemýšlet způsobem “všechno, nebo nic” tak pravděpodobně nikdy nezačnete.

  • “Začnu v pondělí.”
  • “Začnu, až budu mít víc času.”
  • “Začnu, až si přečtu další článek.”
  • “Začnu, až bude lepší konstelace Marsu s Jupiterem.” ... znáte, neříkáte si to také?

Změnit se, je těžké! Ideální okamžik nepřijde sám od sebe. Ideální okamžik je právě teď, protože právě teď je to jediné, co máte k dispozici. Minulost je pryč a budoucnost bude taková, jakou jí začnete utvářet právě teď. Když nezačnete dělat nic, nečekejte, že se zjeví nějaký moment, kdy si řeknete “Jo, tohle je ta správná chvíle začít.” To se jednoduše neděje. Na první pohled naprosto očividná věc, jenže jakmile si řeknete: pak se nesnažíte začít na začátku, ale někde o kus dál.

Pravý začátek znamená, že si dokážete představit, co uděláte dál a opravdu to uděláte. V ten moment víte, že jste začali na správném místě. Co třeba si dát po obědě místo čokolády kousek ovoce, nebo jít pěšky po schodech místo jízdy výtahem? Co se třeba podívat na jídelní lístek restaurace, kam chodíte pravidelně na oběd a vybrat si tam salát místo svíčkové? Co začít s tréninkem dnes, ne až o víkendu, ne po oslavě narozenin, Vánocích. Na každé cestě musíte udělat první krok a na tom, co si obujete, zas tolik nezáleží.

I na Sněžku se dá dojít v botách na jehlách. Není to sice pohodlné, ale když si obuju jehly a vyrazím, zatímco vy budete sedět u internetu, vybírat pohorky, pročítat diskuze a recenze, vylezu nahoru několikrát (i když u toho budu vypadat jako blbec), ale vy nedojdete ani do obchodu, protože tam půjdete “až budete mít víc peněz na boty” nebo “až za měsíc vyjde ještě lepší model super nejlepších pohorek na světě”.Jakmile začnete, nepřestávejte. Sežeňte si podporu pro prvních pár kroků, radí .

    • Požádejte někoho blízkého o pomoc. Někoho, kdo na vás dohlídne v prvních fázích a bude kontrolovat, že děláte, co máte. Ideální tréninkový nadšenec, který už tento krok udělal dávno. Zodpovídat se za svoje chování a činy jen sami sobě je naivní. Málokdo dokáže být sám sobě policajtem. Spíš se k sobě budete chovat jako kámoš na mejdanu, který vám dojde pro dalšího panáka okamžitě potom, co vám právě pomáhal držet vlasy při zvracení.
    • Ze začátku se vám do nových věcí nebude moc chtít, protože jakákoliv změna je opruz, ale to je úplně normální, s tímhle pocitem se musíte sžít, protože ze začátku ho budete cítit téměř pořád a u všeho, ale až ho překonáte, bude vám vše připadat mnohem snažší.
    • Jestli si nedokážete představit ani první krok, je to v pořádku. Asi myslíte na něco moc složitého. V tom případě si musíte představit něco jednoduššího. Tak jednoduchého až vám to příjde úplně směšné a nebudete pochybovat o tom, že to zvládnete. Jakákoliv akce, kterou provedete a díky které překonáte úvodní bariéru, je správná, jakkoliv směšná se může někomu zdát. I kdyby to pro vás mělo znamenat, že si příště místo šesti knedlíků dáte čtyři. Nebo dáte jeden klik, dřep.

  • Je vlastně úplně jedno co, ale musíte něco udělat a ne jen o tom mluvit nebo přemýšlet a čekat, že se to stane zázrakem samo.
  • Řekněme, že se rozhodnete přečíst si něco o zdravé stravě. Zabřednete do čtení blogů, projdete pár článků, které prezentují protichůdné informace, budete mít ve všem ještě větší zmatek a najednou je konec dne a vy jste neudělali vůbec nic. Kromě guláše v hlavě máte nejspíš guláš i v žaludku a na salát koukáte jen na obrázku. Musím vás zklamat, ani tohle není začátek.
  • “Ale já přece nemůžu začít teď, protože…”
  • Začněte na začátku
  • A čekání na ideální okamžik je velice snadný způsob, jak se vyhnout těžké a nepříjemné práci, která je pro dosažení změny nutná. Možná, že se nechcete cítit jako nemehlo, až přijdete poprvé do posilovny, na hřiště. Možná nechcete, aby si o vás ostatní říkali, že (zase) děláte něco, co nedotáhnete do konce, nebo máte strach z toho, jak to celé bude probíhat a že budete muset změnit celý svůj život, přestat jíst dorty a pít pivo,  ale uvědomte si, že takhle to bude pokaždé a že žádný ideální moment, na to začít, neexistuje a nikdy existovat nebude.
  • ‍Tohle všechno se děje z jednoduchého důvodu
  • Ve skutečnosti to znamená, že nezačnete zítra nebo za týden, ale že nejspíš nezačnete vůbec.
  • Nikdy nebude lepší čas začít než teď!             
  • Líbil se vám článek, nebo vám přišel jako úplná blbost? Napište mi to na Facebook. Váš názor mě zajímá.

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat