Homepage Články Když trénink nebaví, nesnažíte se překonat svoje limity

Když trénink nebaví, nesnažíte se překonat svoje limity

Autor: streetworkout.cz

28

23.12.2017

Každý si v tréninku jede to svoje, co mu vyhovuje. Tedy měl by. Pak vás cvičení baví, nevadí vám investovat do něj svůj čas. A když něco nejde hned, neskončíte. Týden po týdnu, měsíce a roky. Podobným příkladem je Hana Vavřinová, která navíc před Vánocemi získala dárek už před Štědrým dnem. Doma si mezi futra pověsila nová mučidla, dvoje koule a ementálek. Dřevěné radosti do české firmy . Jak tahle holka z Prahy trénuje a čemu dává přednost při fyzickém drilu?

Používáte v tréninku převážně vlastní váhu? 

Posilovna plná železa a cvičení s ním mi nikdy nepřirostlo k srdci natolik, abych tento druh cvičení preferovala. Už kvůli tomu, že když jsem začínala sama cvičit, tak jsem cvičila doma, a ještě jsem neměla žádné vybavení, a tak mi to asi i zůstalo. Vystačit si hlavně sama se sebou nebo tím co je v okolí. Navíc mi časem přišlo zbytečné chtít zvedat činku, když v některých cvicích nedokáže člověk zvednout sám sebe, a to je pro život důležitější, umět ovládat hlavně svoje tělo. Je v tom i jistá volnost. Nechce se mi nikam ven? Tak si vymyslím cviky a zacvičím si doma nebo venku použiju co je po ruce. Navíc s vlastní vahou se dá vyhrát donekonečna. Existuje tolik variací třeba jen kliků, že by to dalo na jeden celý trénink, přitom by člověk procvičil tolik svalů jako na jednom stroji nedokáže.

Jak dlouho trénujete? 

To je dobrá otázka. Kdybych měla říct, kdy jsem začala cvičení brát opravdu vážně, že to nebylo jen jednou týdně a občas tak to je už hodně dlouho :). Asi první zlom přišel v roce 2015, kdy jsem začala se Spartan Race a kvůli tomu jsem začala hodně trénovat kruhové tréninky se SRTG Praha. Ale pokud bych měla říct, jak dlouho trénuju kalisteniku nebo street workout, tedy hrazdu, tak to je rok. Začalo to pár hodinami s Vojtou Holým na Floře a pak přesunem do ERS Workout gymu, když se přesunul na Žižkov a ještě se tam netopilo :-).

Máte něco proti činkám, strojům? 

Ne, to rozhodně nemůžu říct. I já sama občas nějaké to závaží vezmu do ruky. Nějakou tu činku nebo kettlebell mám taky doma, ale používám je spíš při cvicích nohou, které na hrazdě tolik nedostanou do těla. Stroje moc nemusím, protože je to tam takové izolované a já mám radši vlastní tělo, které je mnohdy nevyzpytatelné a o to je to někdy větší výzva i sranda. A třeba jednou přijde i na to, že zapojím nějakou tu vnější zátěž na hrazdě, ale to je ještě daleko.

Je pro holky „jednodušší“ cvičit s vlastní vahou než s činkami?

Určitě mají holky většinou méně síly než kluci. Hlavně co se týče zádových svalů a mezilopatkových, které necvičí a pak jim to chybí k síle na shyby. Vlastní zkušenost :). Ale tak jako se časem vybuduje síla pro větší činku, tak i tak máme my holky šanci dosáhnout věcí jako kluci, i když za delší dobu. Zase máme výhodu s vlastní vahou, že máme často lepší flexibilitu a mobilitu, která je na hrazdě taky důležitá a pomáhá zjednodušit hodně cviků.

Proč vůbec cvičíte - zpevnění těla, redukce váhy, trend, koníček? 

Asi všechno :-). I když hlavně to první a poslední. Bez toho, aby to byl koníček, by to nemělo smysl se pokoušet o první dvě věci. Když to člověka nebaví, je to na tréninku znát. Tolik se nesnaží překonat svoje limity nebo se dál rozvíjet. Občas se přistihnu, jak z autobusu očima hledám, kde je jaká hrazda, takže možná to začíná být závislost :). Ale jsem holka, takže samozřejmě, když s tím přijde i to zpevnění nebo nějaké to kilo dolů, tak o to líp. To je ale samozřejmě i otázka vyváženého a zdravého jídelníčku.

V tréninku nyní využijete dárky od shybuj.cz, je to nezvyk? Co bude na začátku nejtěžší při používání koulí a ementálku?

Zatím sem se jen zkoušela pověsit nebo trochu přitáhnout. Ještě žádné větší věci, ale už teď se na to těším. Rozhodně je to něco jiného, než když člověk sevře úzkou hrazdu do celé dlaně nebo se přitahuje na laně. Myslím, že hodně nezvyk jsou dřevěné koule, především ty větší. Je tu důležitější i zapojení celé ruky, včetně prstů, které občas na hrazdě povolí, a přesto člověk visí. Po první zkušenosti je mi jasné, že začátky nebudou jednoduché, ale že další způsob donutí pracovat zase jindy nepoužité svaly a pomůže to k dalšímu progresu. Takže za mne určitě super věc.

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat