Homepage Ženy Street workout je o komplexnosti, celkově zeštíhlí a vyrýsuje postavu

Street workout je o komplexnosti, celkově zeštíhlí a vyrýsuje postavu

Autor: streetworkout.cz

41

13.07.2016

Proč právě street workout? V následujícím článku se pokusím nastínit můj pohled na SW, a co pro mě znamená. Samozřejmě se moje názory mohou lišit od jiných, protože tento sport nemá pevně daná pravidla ani přesně stanovené disciplíny. Jedná se převážně o cvičení s vlastní vahou, ale pokud je technika daného cviku dokonale zvládnutá, samozřejmě se k dalšímu progresu dá využít i různé druhy odporu ať už závaží či expandery. Takto začíná svůj pohled trenérka a účastnice mistrovství světa Co píše dále?

Dovoluji si tvrdit, že v některých případech je to dokonce nezbytné - využívání závaží, . U úplných začátečníků bych se toho ale vyvarovala a radši se řídila názorem, že tělo samo o sobě je těžké dost, není třeba přidávat externí váhu, pokud neumíme pořádně pracovat ani sami se sebou.

Nespornou výhodou určitě je, že trénink společně s volbou cviků se dá plně přizpůsobit cíli, kterého chce člověk dosáhnout. Ve SW je právě nádherná ta pestrost a variabilita cviků, dá se toho vymyslet opravdu hodně na všechny partie, mimo jiné existuje také spousta cviků ve dvojicích. To znamená, že SW může dělat každý.


Veronika Szabóová Veronika Szabóová



Stále se setkávám s lidmi, kteří si pod SW představí pouze shybování a borce s extrémně vyvinutou horní částí těla a disproporčně hubenými nožičkami. Tato představa je dle mého názoru absurdní a hlavně mylná. Mělo by to být právě o komplexnosti, v první řadě zpevnit střed těla a zapracovat na pevném úchopu a dále posilovat zbylé partie, nohy nevyjímaje.

Každý si může najít svoje

Dle mého názoru si v něm může každý najít to svoje, co jemu vyhovuje, ať už se jedná o klasické basics – shyby, dipy, kliky, dřepy či jsou mu sympatičtější cviky typu stojky, backlevery, frontlevery, planche apod. Nebo dynamické cviky jako různé varianty točů, přeskoků, skoků. Já osobně se ve svém tréninku snažím skloubit všechny tyto prvky, protože mě baví zkoumat, čeho všeho je tělo schopné v různých rovinách a typech zdatnosti, ale jak jsem již psala, důležité je, co konkrétního člověka baví, k čemu má blízko a čeho chce tréninkem dosáhnout. Zda vyžaduje nárůst svalové hmoty, nárůst maximální síly, nárůst silové vytrvalosti, zhubnout, zpevnit nebo chce jednoduše dělat něco pro svoje zdraví, hledá nový typ zábavy či se chce naučit konkrétní cvik.

Pokud člověk chce, není nic jednoduššího než začít. Cvičit venku se dá totiž kdykoliv, což je v dnešní době velmi časově vytíženou populaci značná výhoda. Spousta lidí také v práci sedí celý den zavřená u počítače, proč se po konci pracovní doby opět schovávat před sluncem v uzavřených posilovnách? Není čerstvý vzduch lákavější?


K tréninku se dají stejně dobře využít jak specializovaná veřejnosti volně přístupná hřiště (kterých v celé ČR i ve světě rychle přibývá), tak se dá efektivně procvičit celé tělo kdekoliv jinde – komplexní cviky jako např. dřepy a kliky lze opravdu cvičit všude. Další výhodou SW je, že nestojí vůbec nic, kromě vašich spálených kalorií, těch je ale za to opravdu hodně. Mnoho lidí již kouzlu SW propadlo, a tak se na hřištích dá navázat mnoho kontaktů a dozvědět se spoustu zajímavých věcí nejen o sportu.

Nikdy není pozdě

Na to začít  SW není nikdy pozdě, ale proč nezačít už dnes? Trénovat se dá v jakémkoliv věku, kdykoliv, kdekoliv, zadarmo a na čerstvém vzduchu. Není na tom nic těžkého a zvládne to úplně každý, pokud chce a vloží do toho dostatečné úsilí. Konec bych chtěla směřovat hlavně k dívkám a ženám, není důvod se SW bát, právě naopak.

SW naučí tělo pracovat efektivně, zpevní střed těla, celkově zeštíhlí a vyrýsuje postavu. Vůbec se není třeba bát zmohutnění. Růstu svalů tréninkem samozřejmě docílit chceme, ale to právě proto, že společně s nárůstem svalové hmoty se zároveň zvyšuje i bazální metabolismus, což ve výsledku znamená, že tělo v klidu pálí mnohem více kalorií. Na postavě to bude znát právě tím, že tělo bude více zpevněné, zmizí celulitida, sníží se procentuální zastoupení tuku, rozhodně se ale ze cvičení 3x týdně nestane z ženy kulturistka. My ženy máme k nabírání svalové hmoty mnohem menší dispozice než muži. Když si uvědomíte, kolik úsilí musí někteří muži vynaložit k tomu, aby nějaký ten sval nabrali, potom vám fobie ze svalů také musí připadat roztomilá.

Na závěr pro odlehčení uvádím jeden citát, který mi utkvěl v paměti a týká se právě tohoto tématu: „Pokud si myslíte, že po cvičení budete vypadat jako kulturista, hlavně si nechoďte jen tak zaběhat, aby se z vás náhodou nestal olympijský sprinter.“


streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat