Homepage Články Jak poznám kolik pít? Málo: zemřeš. Hodně: zemřeš. Tak jak?!

Jak poznám kolik pít? Málo: zemřeš. Hodně: zemřeš. Tak jak?!

Autor: streetworkout.cz

12

14.03.2017

Hydratace. Tímto článkem se dostáváme těsně pod vrchol naší pyramidy zdravého stravování. V minulých dílech jsme řešili jídlo, dnes budeme mluvit o pití... vody. Na začátek je potřeba pochopit, že od určitého množství přijatých tekutin už neplatí, že víc je lépe, ale právě naopak. Na rozdíl třeba od bílkovin, u kterých je mezi minimálním a optimálním množstvím celkem velký rozdíl, je u vody minimum a optimum velice blízko. S vodou je potřeba zacházet opatrně. FOTO: pixabay.com.

voda

UŽ JSTE ČETLI? Jak nebojovat s jídlem? Jednoduché věci vítězí

Na jednu stranu je naprosto zásadní pro život a i relativně malé odvodnění začne snižovat tvojí fyzickou a mentální výkonnost, na druhou stranu tě příliš mnoho vody může zabít. Ne, nemám na mysli to, že při sjíždění Vltavy vypadneš po čtrnácti rumech z lodi a utopíš se, ale o stavu, který se nazývá hyponatrémie. Většina lidí má naštěstí všech pět pohromadě a nezkouší vypít 15 litrů vody během pár hodin. Těch se častěji bude týkat nedostatek tekutin - dehydratace.

Dehydratace způsobuje celou řadu nepříjemných problémů: bolesti hlavy, únavu, nižší výkonnost, nechutenství, zhoršenou pohybovou koordinaci nebo pomalejší rozhodování a když jí necháš dojít moc daleko tak poruchy srdečního rytmu, ztrátu vědomí a smrt. Super ne? Příliš málo: zemřeš. Příliš moc: zemřeš. Takže pij tak akorát. Říkáš si: “Jak sakra poznám, kolik je akorát?”

Správná otázka. Pojď se podívat jak na to. Tvoje tělo ti informaci o úrovni hydratace poskytne pokaždé, když jdeš nebo naopak dlouho nejdeš na záchod. Stačí sledovat:

Jakou barvu má tvoje moč.   

Pokud je čirá nebo lehce do žluta, máš vody dostatek. Čím je tmavší a víc zapáchá, tím víc vody je potřeba vypít. Začni jednou sklenicí vody a uvidíš.

Kolik takové moči z tebe odchází.

Pokud větší množství jednou za čas a má správnou barvu, je nejspíš všechno v pořádku. Pokud tvoje močení připomíná morseovku a přijde ti, že máš v měchýři místo moči drcené žiletky, je potřeba pít víc. Ale kluci říkali, že musím vypít 4 litry denně. Žádné doporučení, tabulky nebo nejlepší kámoš ti neřekne líp než tvoje tělo, kolik vody potřebuješ. S vodou je to stejně jako s jídlem. Optimální množství ovlivňuje spousta věcí.

voda1

Třeba: Kolik měříš a vážíš - Větší člověk potřebuje víc.

Jaká je okolní teplota - V teple budeš potřebovat víc než v zimě.

Jaké potraviny jíš - Zelenina a ovoce obsahuje hodně vody a tím méně bude potřeba vypít.

Jaký je tvůj zdravotní stav - Horečka zvyšuje spotřebu.

Jaké máš dispozice k pocení - Někdo se potí v tričku v -10 a někdo ani ve svetru na Sahaře.

Co piješ - Nápoje s kofeinem (kafe, cola, energy drinky) a alkohol odvodňují.

Tohle všechno se v čase mění, proto je velice obtížné přesně určit, kolik vody potřebuješ.

voda2

Jak pít při cvičení? Venku se dělá teplo a za chvíli bude zase 35 ve stínu, ale to tě určitě nezastaví a budeš chtít vyrazit do parku si pořádně naložit. Pocením se dá v pohodě přijít o 1-4 litry vody za hodinu ! (což u 70Kg vážícího borce může být až 5% tělesné hmotnosti) a doplnit takové množství v průběhu tréninku je fyzicky i technicky téměř nemožné. Američtí námořníci vědí, jak správně doplňovat vodu při náročném tréninku. Jdi trénovat v dobře hydratovaném stavu (barva moči ti napoví), vezmi si s sebou dostatek vody a průběžně upíjej, protože při cvičení NENÍ žízeň dobrý indikátor.

Žízeň se projeví až po ztrátě cca 2% tělesné hmotnosti a to už bude tvůj výkon dávno stát za prd.

Při cvičení nejspíš dojde k určitému stupni dehydratace, proto po tréninku doplň postupně během několika hodin vypocenou vodu, až dokud z tebe zase nepoteče jen lehce zabarvená moč. Tím tělu zajistíš správné prostředí pro dobrou regeneraci. Měj po ruce a pij pravidelně hlavně obyčejnou nesycenou vodu, sleduj signály, které ti dává tvoje tělo a přizpůsob svůj příjem situaci a prostředí. Používej zdravý rozum a pozor na pití velkého množství vody najednou. Příště zakončíme tuto sérii článků povídáním o doplňcích stravy.

Díky, Martin Šturc:

web: http://martinsturc.cz, fb: https://www.facebook.com/zmensvojetelo, instagram: http://instagram.com/plukovniksturc (nefunkční)

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat