Homepage Články Jak na tělo? Existuje ideální způsob stravování pro všechny?

Jak na tělo? Existuje ideální způsob stravování pro všechny?

Autor: streetworkout.cz

8

21.02.2017

Martin Šturc ví, zná, proto přidává porci. A to doslova. Řeči o jídle, takže porce. Dobrou chuť. Ne každý si uvědomuje, že strava je až 80% z vaší fyzičky a zdraví. Trénink je super, ale.., teď už si jede svou Martin Šturc. Kolik jídla sníš, má největší dopad na tvoje zdraví. Více si můžeš přečíst zde. Dnes se podíváme na další nejdůležitější princip stravování pro zdraví:

Co jíš

20% z celkového účinku na zdraví

Máloco dokáže rozparádit lidi víc, než doporučení, co jíst. Nejlepší kamarádi jsou schopní se do krve pohádat o tom, jestli je lepší jíst steak nebo tofu a někdo je schopný si pro zdůraznění svých blábolů vzít na hlavu místo klobouku pizzu. Ale ať to budou lidi hrotit sebevíc, je to úplně jedno. Pravdu mají všichni a nikdo, protože ke zdraví vedou tisíce různých cest.

Lidské tělo je úžasně přizpůsobivé a dokáže prospívat na nejrůznějších potravinách. Hádat se o tom, který ze stravovacích přístupů je lepší, je jako hádat se o tom, jestli je lepší černá nebo bílá barva. Zdravý může být vegan i paleožrout. Oni s tím sice nebudou souhlasit, ale stejně platí, že žádný ideální způsob stravování pro všechny neexistuje.

Každý máme unikátní genetickou výbavu, zažívání a chutě. Je úplně jedno, jestli je kopr nejzdravější potravina na světě (neboj, není), když se ti po něm zvedá žaludek a stejně ho nikdy nebudeš jíst.

Přesto existují základy, které mají skoro všechny úspěšné stravovací přístupy společné, které prospívají naprosté většině z nás. Jakmile je ovládneš, dramaticky zlepšíš svoje zdraví.

Co teda jíst?

1) Bílkoviny z kompletních nebo doplňujících se zdrojů

To znamená bílkoviny, které obsahují všechny potřebné aminokyseliny. Ne všechny zdroje aminokyselin jsou si rovné. Některé potraviny dokážeme strávit a využít lépe než jiné. Živočišné zdroje jako maso, vejce a mléčné výrobky mají lepší vstřebatelnost než rostlinné jako hrách, fazole, cizrna, rýže nebo sója.

Rostlinné zdroje se musí kombinovat, aby člověk přijal všechny potřebné aminokyseliny. Je nutné jich sníst větší množství právě kvůli zhoršené vstřebatelnosti. Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodneš nejíst živočišné výrobky, budeš si muset na zdroje bílkovin dát mnohem větší pozor.

Jednička

2) Sacharidy hlavně ze zeleniny, ovoce a obilných zrn

Tyto potraviny obsahují kromě sacharidů také největší množství vitamínů, minerálů a zejména vlákniny. Lépe tě zasytí a pomůžou ti ovládnout kalorickou rovnováhu. Lepší a delší nasycení = méně snědeného jídla = nižší příjem energie. To oceníš zejména při hubnutí. Nejlepší jsou v tomhle ohledu všechny druhy zeleniny, většina ovoce, ovesné vločky, fazole, brambory, rýže nebo třeba celozrnné těstoviny.

Dvojka

3) Vyvážený poměr mononenasycených, polynenasycených a nasycených tuků

Vyvážený poměr znamená přibližně 45% mononenasycených (olivový olej, avokáda, ořechy), 35% polynenasycených (ořechy, semena, tučné mořské ryby, vejce) a 20% nasycených (tučná masa, mléčné výrobky, kokosový, palmový olej, hořká čokoláda). Omega 3 a 6 polynenasycené tuky jsou stejně jako některé aminokyseliny esenciální. Naše tělo si je nedokáže vyrobit samo a je nutné je přijímat z jídla. Soustřeď se hlavně na Omega 3. Omega 6 příjmeš dost i bez snažení.

Trojka

4) Vybírat si hlavně potraviny bohaté na živiny

Napřed pokryj všechny potřeby bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů, fytonutrientů a vlákniny, no a pak si dej, co chceš.

Dej si fast food, zmrzlinu, čokoládu a sladkosti, protože co by to bylo za život bez koblih nebo hamburgeru s hranolkama. Pamatuj si, že dokud toho nebude tolik, aby to vychýlilo tvojí energetickou rovnováhu, bude to mít na tvoje zdraví naprosto zanedbatelný vliv.

Celé se to dá shrnout do věty:

80% zdravá strava a 20% YOLO jídla

Čtyřka

Jak vidíš, nejde o nic speciálního ani extrémního. Možná ti to dokonce přijde jako nuda, ale to se nedá nic dělat. Realita už je taková.

Dávej přednost kvalitním, co nejméně průmyslově zpracovaným potravinám, jez tak akorát a budeš na nejlepší cestě k dobrému zdraví.

Příště probereme nejexplozivnější téma současnosti: poměr makronutrientů. Povíme si kolik čeho jíst a jestli je nějaká kombinace lepší než jiná. Zatím se upřímně podívej na svůj jídelníček. Jak odpovídá výše uvedeným principům a jak ti funguje?

Díky, Martin Šturc:

web: http://martinsturc.cz, fb: https://www.facebook.com/zmensvojetelo, instagram: http://instagram.com/plukovniksturc (nefunkční)

Titulní foto: pixabay.com (nefunkční)

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat