Homepage Články Jak by měly vypadat první kroky na cestě za lepší postavou?

Jak by měly vypadat první kroky na cestě za lepší postavou?

Autor: streetworkout.cz

28

05.12.2017

Každý o tom aspoň jednou přemýšlel, jak to udělat, aby byl spokojený. Patří sem i otázka ohledně cvičení. Jak to udělat, abych měl lepší postavu. Jídlo, tréninky, doplňky výživy, pitný režim, vitamíny. Někdy z toho může být v hlavě slušný guláš, moc informací a efekt žádný. Pokud budete mít ale základní směr, můžete si pár chyb a omylů odpustit. Jak by měly vypadat první kroky, vám prozradí . FOTO. Pixbax.com.

Stačí chvíli hledat na internetu a narazíte na slogany typu:

  • “Jezte jako šelma!”

  • “Jezte jako pračlověk!”

  • “Přestaňte jíst cukr!”

  • “Jezte jenom tuk!”

Jenže pokud žijete v reálném světě, tak vám jsou slogany k ničemu. Slogany vás mají pouze nalákat na cool myšlenku, ale neřeknou vám, kde a čím začít a vy nakonec budete frustrovaní a klidně se může stát, že to vzdáte, ještě dřív než opravdu začnete.

Slogany hlavně vedou k těmto pocitům:

  • “Zní to hezky, ale je to složitější, než jsem si myslel.”

  • “Neměl bych se na to rovnou vykašlat?”

  • “Proč mi to nejde dobře?”

  • “Jsem neschopnej?”

  • “Bude to pořád taková otrava?”

Co vám opravdu pomůže?

Zapomeňte na tato klišé a pojďte se podívat na to, co vám opravdu pomůže odstartovat cestu za změnou stravy a nakonec i za vysněným vzhledem.

Tyto strategie vás možná trochu překvapí, ale jsou velice účinné a ozkoušené.

Odstraňte nedostatky ve výživě!

Pokud nejste spokojeni se svým stavem a tím, jak se stravujete, jako první vás asi napadne, že musíte kompletně změnit všechny svoje návyky. A to nejlépe během jednoho dne.

Pravděpodobně si řeknete, že musíte ihned přestat jíst veškerý cukr, mléčné výrobky, nasycený tuk a přestat kouřit, přestat pít alkohol a začít jíst hodně zeleniny, bílkovin, pít spoustu vody a začít cvičit 8x týdně. Tento přístup můžeme nazvat – Mission Impossible.

Představte si, že byste se chtěli stát horolezcem a bez zkušeností se rozhodli jako první horu zdolat Mount Everest. Taky vám to přijde jako úplná hloupost?

Základním problémem je to, že se lidé cítí špatně a těžko vůbec najdou dostatek vůle k tomu, aby začali se svým stavem něco dělat. Důvod toho, že se cítí zle, můžeme označit jako tzv. limitující faktor. Jedná se o překážku, která stojí na cestě k úspěšné změně. Překážky můžou být fyzické, psychické nebo emocionální.

Pojďme se napřed podívat na ty fyzické.

Můžou to být třeba: narušená hormonální rovnováha, nedostatek spánku nebo příliš mnoho stresu, ale velice častou a navíc často přehlíženou překážkou může být opravdový nedostatek něčeho ve stravě. Nedostatek správných živin nám brání v tom, abychom se cítili a vypadali lépe.

Obrázek po odstavcem ukazuje, kolik lidí v USA trpí nedostatkem různých vitamínů a minerálů. Vzhledem k tomu, jak vypadá typické stravování v ČR je velice pravděpodobné, že podobné nedostatky budou i nás.

Graf s nedostatkem různých vitamínů a minerálů Graf s nedostatkem různých vitamínů a minerálů

Dostat do sebe všechny potřebné živiny ze stravy je obtížné i pro ty co se stravují “zdravě”. Jedna studie (odkaz v angličtině) analyzovala příjem živin lidí, kteří následují různé populární diety typu DASH, Atkinsova.

Zjistilo se, že nejčastěji chyběl:

Jód, vitamín D, vitamín E, vitamín B7, vápník , chrom, molybden a omega-3Bílkoviny.

Z toho plyne závěr,: Nedostatky živin jsou velice časté a je pravděpodobné, že vám něco chybí, bez ohledu na to, jak dobře si myslíte, že jíte. Zároveň je velice snadné tyto nedostatky odstranit.

Když vám něco chybí, cítíte se špatně!

Optimální energie, chuť k jídlu, síla, vytrvalost i nálada závisí na správném příjmu všech důležitých živin, proto můžete klidně jíst jen bio stravu, držet paleo dietu, nejíst sacharidy nebo maso a přesto se budete cítit špatně.

Nedostatky s největším dopadem na náš celkový stav jsou:

Nedostatečný příjem tekutin (dehydratace)

Chybějící vitamíny a minerály

Nedostatečný příjem bílkovin

Nedostatečný příjem esenciálních mastných kyselin

Naštestí je dnes velice jednoduché se takových nedostatků zbavit. Pokud si chcete udělat obrázek o tom, jak na tom jste, máte dvě možnosti:

Poradit se s odborníkem na výživu.

Sami si zapsat, co sníte a poté to zadat do nějaké aplikace (nefunkční)  (v angličtině), která vám spočítá údaje.

Vyberte si z výše uvedených nedostatků takový, jehož řešení vám v současnosti přijde nejjednodušší. Začněte ho řešit a uvidíte, že to bude mít okamžitý účinek na to:

Kolik energie budete mít během dne.

Že se budete cítit lépe.

Budete mít větší motivaci pokračovat dál.

Že začnete ztrácet tuk a nabírat svaly.

Všechny denní aktivity vám přijdou jednodušší.

Pamatujte si, že je potřeba řešit nedostatky po jednom a postupně. Chceme z Mission Impossible udělat ne Mission Possible ale Mission “Mám absolutně stoprocentní jistotu, že to zvládnu!”.

Je úplně jedno, jak dlouho vám to bude trvat. Důležitý je v tomhle případě konečný výsledek. Krokem číslo 1 je tedy odstranit nedostatky ve výživě a na tom, který z nich budete řešit jako první nezáleží. To, co chcete, je vytvořit sérii úspěchů.

Začněte nejjednodušším úkolem, vydržte ho dělat pár týdnů a další úspěch se brzy začne nabalovat jako sněhová koule.

Chcete vědět jakým způsobem odstranit uvedené nedostatky a jaký stravovací přístup je nejvhodnější?

Přečtěte si tento článek. (nefunkční)

Líbil se vám článek? Máte nějaké otázky? Znáte někoho, koho by tohle téma mohlo zajímat?

Napište mi na Facebook. “Žijte lépe!” Martin Šturc

streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat