Homepage Články Tempo cviku rozhoduje o jeho efektivitě! Jak s ním můžeš pracovat?

Tempo cviku rozhoduje o jeho efektivitě! Jak s ním můžeš pracovat?

Autor: Honza

34

12.08.2022

Mrskat rychle jedno opakování za druhým může vypadat pěkně a zároveň může přinést pěkné výsledky, ale využívat můžeme i jiné přístupy, které mohou nabídnout více. Jaké to jsou?

V první řadě chceme tímto článkem především představit jednoduché rozfázování každého cviku, během kterého se dostáváme z bodu A do bodu B. Každý takový cvik má 4 fáze. Nejprve to je počáteční pauza, následně negativní/aktivní fáze (u shybu na hrazdě se budeme přitahovat vzhůru, ale u dipu na bradlech klesat dolů), následuje další pauza a poté aktivní/negativní fáze. Se všemi těmito fázemi si můžeme krásně vyhrát a vyjít tak vstříc efektivitě daného cvičení, případně ho alespoň učinit zábavnějším. 

FOTO - zdroj: @kesicek_sw

Komu se někdy dostal do ruky trochu uvědomělejší tréninkový plán, tak se mohl setkat i s rozepsáním těchto jednotlivých fází do 4 místného "kódu". V něm každé číslo udávalo vteřiny, po které daná fáze trvá, případně písmeno x značilo co nejrychlejší provedení. Označení 131X potom tedy například u kliku může značit vteřinu výdrže v horní pozici, 3 vteřiny klesání, vteřinu výdrže v dolní pozici a výbušné vytlačení zpět do základní pozice. Proč může být vhodné něco takového řešit? 

I když bychom pominuli, že chceme minimálně zpomalit tempo kvůli kontrolování správné techniky, tak může být hlídání tempa vhodné v rámci dosahování osobních cílů. Pokud chce někdo budovat sílu, měl by se snažit pracovat na výbušnosti aktivní fáze. Pokud někdo touží po zlepšení statické výdrže, tak má k dispozici plno kombinací pauz v horní i dolní pozici cviků. No a pokud někdo chce díky street workoutu vybudovat mohutné svalstvo, tak by pro něj mohla být zásadní kombinace pomalé negativní fáze spolu s pauzou v pozici, ve které jsou dané svaly v maximálním napětí. 

Ať už je tvůj cíl jakýkoliv, určitě si vyzkoušej mimo strukturování sérií a opakování i plánování temp jednotlivých cviků. Ať už pro tebe bude atraktivnější si rozepsat ona čtyři magická čísla, a nebo si jen alespoň určíš, jak by cca mělo tempo cviku vypadat, tak se můžeš těšit novým benefitům z každého tréninku.

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat