Homepage Články ROZHOVOR s úspěšnými freestylery II. Jak začínali a kdo je ke cvičení dokopal?

ROZHOVOR s úspěšnými freestylery II. Jak začínali a kdo je ke cvičení dokopal?

Autor: Honza

39

10.10.2019


V prvním článku o úspěšných freestylerech jsme si představili Petra Lešáka, Filipa Slámu, Filipa Krátkého a Adama Doskočila. Dozvěděli jsme se, kdo vlastně jsou a proč by je československá scéna měla znát. Také jsme zjistili, na jakých soutěžích zazářili, kde všude vyhráli a jak jednotlivé soutěže hodnotili. Nyní se přesouváme do fází, kdy se postupně dozvíme, jak se dopracovali k tomu, co umějí dnes a co všechno je stálo dostat se tam, kde jsou teď. V blízké době se můžeme také těšit na odpovědi týkajících se zranění, začátečnických chyb nebo vlivu stravy na výkon. Nyní ještě ale zabrousíme do vzdálené minulosti, abychom zjistili, co kluky motivovalo k tomu, aby začali cvičit. Třeba někoho článek osloví natolik, že se začne sám cvičení s vlastní vahou věnovat.


Otázka pro kluky tedy zní: 

Jak dlouho cvičíš a jak ses ke cvičení dostal?“


Petr Lešák (70 kg, 20 let, Nová Paka)

Peťa začal posilovat protože už nechtěl vypadat jak nudle.


Jo, tak to je celkem vtipný. Začátkem července to byly 4 roky. Ke cvičení jsem se dostal tak, že jsem chtěl lépe vypadat. Usoudil jsem, že nechci být nadále jak nudle, a tak jsem začal posilovat. Když jsem hledal na youtube nějaké video jak cvičit, tak jsem narazil na video workoutu, kde jsem viděl všechny ty hustý věci, co lidi dávají. Hned se mi to zalíbilo a tak se zrodila legenda Petr Lešák, který vytáhl paty už i do Moskvy


Filip Sláma (80 kg, 29 let, Písek)


Filip cvičí s vlastní vahou těla už od roku 2012.


Cvičím zhruba 6 let a z toho se poslední 4 roky věnuji freestylu. Dřív jsem se věnoval bojovým sportům a studoval na vysoké škole tělesnou výchovu a sport, kde jsem se dostal ke gymnastice a kulturistice. Posilování a celkově fungování těla mě začalo víc a víc zajímat a tak jsem v roce 2012 začal věnovat cvičení s vlastní vahou. O rok později jsem se přidal do skupiny věnující se kalistenice a nakonec jsme založili spolek. Spolu s tím vším jsme také zajistili výstavbu prvního street workoutového hřiště na jihu Čech.


Filip Krátký (72 kg, 16 let, Rakovník)


Filip se ke street workoutu dostal náhodou,  díky své mamce, která na tento sport narazila.


Cvičím 4 roky, tudíž od mých 12 let. Předtím, než jsem začal cvičit, jsem se věnoval baseballu a chtěl jsem nějakým způsobem získat větší sílu. Naštěstí moje mamka, která pro mě, obzvlášť co se sportu týká, dělá, co může, náhodou narazila na street workout. Na mém prvním tréninku jsem potkal, tenkrát ještě 17 ti letého, Jirku Kroba, který mě naučil základy a od té doby jsem se do tohoto sportu naprosto zbláznil. 



Adam Doskočil (76 kg, 19 let, Hájek)

Adam začal s workoutem už v počátku workoutové revoluce v ČR díky videím Adama Raw a Revolty.


Noo, nějaký ten pátek už to bude. Někdo si pamatuje přesný datum, kdy začal s workoutem, ale to není úplně můj případ. Na hrazdě jsem začal cvičit někdy v roce 2013, i když nevím, jestli se to vůbec dalo považovat za cvičení. V tu dobu tady byla taková workoutová revoluce, kterou začal Adam Raw společně s Revoltou a myslím, že právě jejich videa byla jedním z hlavních impulzů k tomu, abych začal cvičit. Za chvíli to bude tedy už 7 let, co jsem propadl tomuto úžasnému sportu. 




Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat