Homepage Články Proč (ne)cvičit ve dvou?

Proč (ne)cvičit ve dvou?

Autor: Honza

135

19.09.2022

Mít spolehlivého parťáka na cvičení je k nezaplacení. My se však dnes podíváme i na úskalí této výhody, které by ne každého na první pohled napadlo. O co se jedná?

Hecovat se společně při cvičení pomáhá jak psychické, tak výkonnostní stránce. Cvičit ať už ve dvou nebo v partě může pomoci s technikou, ale i podáváním skvělých výkonů, jen je ale třeba dát si pozor, abys byl schopný cvičit i sám. Nejeden nadějný workouter ztroskotal právě na tom, že byl zvyklý chodit na workoutové hřiště či do posilovny pouze s někým, ale sám následně nedokázal vytáhnout paty z domu. Má to samozřejmě svůj důvod. Přirozeně se rádi s někým předháníme a porovnáváme. Ať už vnímáš své parťáky jako oponenty či své podporovatele, tak se díky tomu cítíš skvěle a i motivace k tréninku je větší. Jenže co když se stane, že tvá opora nebude moct na trénink dorazit? Najednou se dostaví pocit prázdnoty, nedostatečná disciplína a nízká motivace a výsledkem je promrhaný den strávený s telefonem v ruce. A důvod? Motivací pro tvé tréninky není překonávání sám sebe, ale překonávání někoho jiného, a nebo závislost na cvičení s někým. To samozřejmě nemusí platit pro všechny, kteří cvičí i ve více lidech, ale je zde značná šance, že pokud začneš cvičit s někým, tak bude pro tebe o to těžší cvičit sám. Jak tomu tedy zejména u začátečníků předejít?

Mysli na to, že soupeříš především sám se sebou! FOTO - zdroj: @tommy.vagner

Řešením samozřejmě nemá být zavrhnout své kamarády a odříct společné tréninky jen proto, že o tom někdo napsal článek. Řešení by mělo spočívat v nastavení hlavy. K tréninku tě nemají dokopat ostatní, ale má tě dokopat tvá svobodná vůle, která touží být zase o něco lepší než předešlý den. Proto rozhodně nepřestávej cvičit s parťáky, ale měj na paměti, že jediným, co stojí mezi hrazdou a lepšími výsledky jsi jen ty sám a vnímej své okolí jako bonus, který ti pomáhá dát do tréninků 110%. Dej si tedy pozor, aby to nebylo naopak a tví kamarádi nebyli tím, co ti pomáhá se dostat sotva na 100% tvého tréninkového JÁ. Pokud svou hlavu adekvátní nastavíš přesně podle těchto parametrů, tak se ti nemůže stát, že tě z tvého režimu vykolejí absence tvé party.  

Cvičení ve více lidech rozhodně není škodlivé. Jen na něm opravdu nebuď závislý a třeba si i jednou za čas otestuj, že to zvládáš i sám za sebe. Utvrdíš se tak v tvé ocelové motivaci a disciplíně a především budeš mít jistotu, že vše děláš pro sebe a ne pro někoho jiného, nebo pouze a jedině s někým jiným. Hodně štěstí a hlavně plno motivace!

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat