Homepage Články Proč je cvičení s vlastní váhou stále populárnější?

Proč je cvičení s vlastní váhou stále populárnější?

Autor: Honza

32

15.11.2021

Street workout se poslední dobou dostává do popředí silových sportů a je o něj čím dál větší zájem. Co může za jeho stoupající popularitu?

Pandemie

Pokud se budeme bavit o vzestupu street workoutu v aktuálním čase, tak za to z nějvětší části může samozřejmě samotná pandemická situace. Fitness centra musela být několikrát zavřená a ne každý si mohl dovolit vybavit si doma vlastní činkárnu. Na druhé straně se opatření dotkla workoutových hřišť jen minimálně, a proto při zavření posiloven plno cvičenců zamířilo rovnou na hřiště, která se stala jejich novým útočištěm, případně si zvykli cvičit jen doma.

Nenáročnost vybavení

Jako bylo zmíněno již v prvním bodu, tak nespornou výhodou cvičení s vlastní váhou je fakt, že je k tomu potřeba jen vlastní váha a nějaká ta hrazda či bradla, kterých je na většině workoutových hřišť dostatek a domů není takový problém si je pořídit. I z toho důvodů se plno lidí rozhodlo věnovat právě tomuto sportovnímu odvětví. 

Přirozenost

Tento bod se týká především dětí/mládeže a potažmo jejich rodičů. Ruku v ruce se stále větší poptávkou po zdravější stravě a především zdravějšímu životnímu stylu roste i zájem o zdravý pohyb. Ten si už většina populace nespojuje tolik se stroji a činkami v posilovnách, ale tyto hodnoty pro ně reprezentuje spíše pohyb právě s vlastní váhou. V případě pohybu u mladších generací pak působí jako zdravější alternativa budování silného těla právě cvičení s vlastní váhou. 

Komplexnost

Z úst zapálených nováčků v tomto sportovním odvětví často zaznívají názory, že oproti cvičení v posilovnách při cvičení na workoutových prvcích více procvičejí "střed těla" a vnímají, že jejich tělo maká jako jeden celek a při většině cvicích se zapojují takřka všechny svaly. I to může být jeden z důvodů, proč ti, kteří k workoutu alespoň na chvíli přičichnou od něj už nehodlají upustit.

Variabilita

Krásá street workoutu tkví jednoznačně v jeho všestrannosti. Každý si může vybrat to své a může se z jedněch výsledků posouvat k dalším. Stále bude mít k dispozici plno směrů, kterými se bude moct vydat. I z toho důvodu se plno cvičenců stále častěji rozhoduje pro tuto sportovní oblast. 

A který z těchto 5 důvodů přivedl ke cvičení s vlastní vahou právě tebe? Nebo jsme na nějaký argument snad zapomněli?

Honza

Fyzioterapeut, který se street workoutu věnuje od roku 2013. Je členem týmu Workout Mělník a na českých street workoutových soutěžích získal celkem 8 zlatých medailí. V roce 2019 reprezentoval naší zemi na mistrovství světa ve freestylu v Moskvě.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat