Homepage Články Poslední ročník Street Workout Games v Brně!

Poslední ročník Street Workout Games v Brně!

Autor: Honza Holinec a Veronika Greinerová

62

17.11.2019

Druhou listopadovou sobotu proběhl další ročník indoor akce, která v Československu nemá konkurenci. Praha se bohužel letos konala jen venku, takže Brno muselo zabrat o to víc a vytvořit svým indoor příznivcům nezapomenutelné zážitky. Loni se street workoutový koutek skromně skrýval mezi ostatními sporty, ale letos měl svoje vlastní pódium a rozcvičovací prostor vybavený válci, bench pressem nebo třeba stalkami. A jak probíhala samotná soutěž?

První na řadě bylo kvalifikační kolo freestylu, které mělo začít v 10 hodin, ale slovenským soutěžícím a porotkyni meškal vlak, takže celá akce odstartovala až někdy kolem 10:45. Touto porotkyní byla letošní vicemistryně Slovenska Veronika Greinerová, která po svém boku měla v porotě mistryni České republiky, Veroniku Szabóovou. Zbytek poroty potom tvořili členové týmu Workout Mělník, a to mistr ČR v kategorii nad 68 kg Petr Lešák a mistr ČR v kategorii nad 80 kg, Jan Holinec.


Freestyleři byli rozděleni do dvou kategorií, a to muži do 75 kg a nad 75 kg – ženy bohužel nedorazily. Nejprve se představila lehká váhová kategorie, ve které soutěžilo celkem 8 kluků a až potom ta těžší, ve které soutěžilo 7 kluků. Každý měl na předvedení svého setu maximálně 90 sekund a mohl využít bradla, žebřiny, stalky, zem a hrazdu. Výkony všech účastníků byly famózní a je super vidět, že se kluci posouvají pořád dál a dál a soutěž od soutěže jsou jejich schopnosti ještě více ohromující. Ani o jednom ze soutěžících se nedá říct, že by byl špatný, nebo že by se snad neměl do freestylu vůbec pouštět. Právě naopak. Všichni na tuto soutěž přijeli oprávněně a brněnskému výstavišti ukázali, co to freestyle je.


Street Workout Games sa pod záštitou Beat Up Calisthenics konali už piatykrát. Na Brnianskom výstavisku Freestyle disciplína fičala už v roku 2017. Vtedy sa však, žiaľ, ženský Freestyle nekonal. Počet žien nebol postačujúci, a tak sa kategória neotvorila, ženy vtedy v plnom počte súťažili v kategórii Sets and Reps, kde bola účasť skutočne slušne nabitá. Ďalší rok sa okrem kategórie Sets and Reps otvoril aj ženský Freestyle, ktorý sa ale tento rok nekonal. Namiesto toho bol však počet súťažiacich na medzinárodnej úrovni skutočne prekvapujúciFilip Krátký a jeho one arm crist.Po prvním kole porota rozdělila body za jednotlivé výkony a připravila se na první setařskou soutěž a to ve shybech. Oproti jiným soutěžím zde byla opravdu přísná technika a soutěžící nesměli například ani zaklánět hlavu, aby jen dostali bradu nad hrazdu, ale museli celou dobu koukat před sebe. I přes tuto opravdu striktní techniku se však soutěžícím z lehké váhové kategorie Marku Matisovi a Jakubovi Majorovi podařilo udělat neuvěřitelných 25 shybů, což byl nejlepší výkon pro tuto první setařskou disciplínu. Jinak se čísla pohybovala okolo 22 opakování, což byly však pořád úžasné výkony. Do setařské soutěže se přihlásily i 3 ženy, které spolu tedy od začátku bojovaly o rozdělení medailí.

Pochvalné slová a uznanie si zaslúži jeden špeciálny človek, a to Denis Kučera z tímu CalistheniX Sereď. Ten napriek svojmu hendikepu súťažil s ostatnými súťažiacimi v ľahkej váhovej kategórii. Denis zvláda zhyby, dipy a kľuky s prehľadom. Aj preto bol preňho najväčším potešením fakt, že na tohtoročných SW Games sa nedrepuje! Denis tak dostal príležitosť si vyskúsať svoje maximá v tom, v čom je dobrý. Prišiel, nestihol sa ani poriadne rozcvičiť a už aj visel na hrazde. Denis zvolil celkom široký úchop, čo počas tréningu nezvykne mať. Kvôli širšiemu umiestneniu rúk urobil 16 zhybov, pričom jeho maximálka je 23 opakovaní. Počet jeho dipov bol 49 a kľukov 84, čím sa prekonal o jedno opakovanie a v Brne tak urobil svoj doterajší rekord. O zhyboch, ktoré ho štvali, rozprával do záveru súťaže, čo však nič nemení na jeho krásnom výkone a prekonaní samého seba. Denis sa napokon umiestnil v prvej štvrtine v kategórii mužov pod 75 kg.

Denis Hyperwheel a jeho shyby.


Po shybech se vyklidilo pódium a přišlo semifinále freestylu. Z každé kategorie postoupilo 6 borců, kteří si to ve 2 kolech po 45 sekundách rozdali jeden proti jednomu. Dvojice, které spolu soutěžily, byly rozděleny podle počtu bodů v prvním kole, takže soutěžil první s šestým, druhý s pátým a třetí se čtvrtým. Několikrát se bohužel stalo, že porota neměla úplně jasno v tom, který z pánů by měl z battlu vzejít jako vítěz a tak je poslala ještě do jednoho vyčerpávajícího kola. V těžší váhové kategorii jednou však ani to nestačilo a tak se stal vítězem ten, kdo udržel déle back lever. Kluci opět mohli využít všechna zmiňovaná stanoviště, ale třeba takový Filip Krátký musel být originální, a tak na začátku svého setu udělal full maltese na stole porotců.

Ešte krajšie, prekvapujúcejšie a technicky čisto prevedené boli aj príťahy vo vlajke, ktoré Filip nečakane urobil na začiatku svojho finálového kola. Klobúk dolu. Jedným z chalanov, ktorí ,,museli“ robiť výdrž v backleveri kvôli nerozhodnosti porotcov, bol aj Slovák Jakub Masaryk. Ten napokon priateľský súboj vyhral. Ďalší napínavý battle sa odohral v ľahkej váhovej kategórii, taktiež v semifinálovom kole. Muscle upy na jednej ruke, planche, hefestá a čisté formy backleverov na jednej ruke sa len tak ,,sypali z rukávov“. V okamihu, keď ich Freestyle sety skončili, nasledoval veľmi prirodzený aplauz porotcov. Medzi Čechom Filipom Krátkym a Jozefom Polákom zo Slovenska nastala remíza. Na želanie poroty moderátor a organizátor Ján Zdrubecký ochotne vyhlásil ďalší, rozhodujúci battle. Joja však nečakane potrápilo nedávne zranenie, čo sa v druhom finálovom kole odzrkadlilo na jeho výkone. Po ňom však Filip porotcov presvedčil a tí sa zhodli, že do finále pôjde on. Z kôl oboch súťažiacich bol cítiť pokrok, chtíč a zdravý zápal pre šport.


Aplauz porotcov po rozhodujúcom semifinálovom kole.

Po semifinále tedy zbyli už jen 3 kluci v každé kategorii, kteří společně zamířili do finále. Před finále ještě proběhla další setařská disciplína, a to dipy. Na loňské soutěži v Praze se celkem 3x stalo, že se soutěžící dostali nad 100 opakování (což celou soutěž zbytečně natahovalo), a tak se zde zavedlo nové pravidlo a tím bylo časové omezení 2 minuty. Někteří vydrželi dipovat celý tento čas, jiní seskočili už po minutě. Každopádně ze sebe každý vydal maximum a nikdo se nevzdal bez boje. Pravidla byla opět přísná a to především v pozici ramen, která se nesměla dostat do tzv. elevace (ramena u uší). Rekordmanem se stal Bartek Kruk, který udělal za 120 sekund neskutečných 87 dipů.
Po druhé setařské disciplíně přišlo už velmi očekávané finále freestylu. Tentokrát se nesoutěžilo jeden proti jednomu, ale všichni 3 finalisté v každé kategorii si své poslední kolo odjeli společně. Každý měl na svůj set 2x 60 sekund a opět mohl využít všechny prvky konstrukce a přilehlého okolí. No a opět porota neměla ihned jasno, tak si vyžádala další battle mezi Filipem Krátkým a Patrikem Černým. Z battlu vyšel jako vítěz Filip, pro kterého se mimo jiné toto prodloužené finále stalo už sedmým kolem. Filip takto vyhrál 2. místo, které si svými straight arm hefesty a přitaženými front levery opravdu zasloužil. Vítězem lehké váhové kategorie se stal aktuální vícemistr Slovenska, Dominik Klimek. Ten si své vítězství vybojoval především díky nádherným dynamickým prvkům, impossible kliku ve stojce na stálkách nebo třeba one arm muscle upu. Hlavně také ale neměl ve svých setech žádné chyby a všechny prvky, co předváděl na sebe krásně navazovaly.


Patrik Černý a jeho one arm backlever.


V těžší váhové kategorii taky nebylo zrovna jasné, kdo skončí na jakém místě, ale naštěstí porota nenavrhovala další kolo a po delším rozhodování rozhodla. Na třetím místě skončil Damian Rebro, na druhém Jakub Štefanec a na prvním Jakub Masaryk. Všichni 3 na soutěž přijeli ze Slovenska, takže se do brněnského finále těžší váhové kategorie neprobojoval žádný Čech. Na to, že šlo o kluky, kteří váží více jak 75 kg, tak zde padaly opravdu úžasné výkony, jako přítahy ve front leveru, shrimp flipy, double 360, straddle planche nebo třeba veletoče.

Dominik Klimek ešte dlho po súťaži nemohol uveriť tomu, že prvenstvo patrí jemu. Prevedenie setov, ktoré predviedol, bolo z pohľadu poroty skutočne čisté a bezchybné. Obsiahol dostatok ako statických, tak aj ťažších dynamických prvkov. Porotkyne sa zhodli na ,,neskutočnej dynamike“ u chalanov nad 75 kg vo finálovom kole. Jakub Masaryk, ktorý si právom stúpil na prvú priečku, sa pred finálovým zvíjal v nepríjemných bolestiach. Aj napriek tejpom na predlaktiach zvládol finále bravúrne a do svojej Freestyle zostavy opäť vložil srdce. To nie porotcovia z vás ,,vyždímali“ maximum (ako uviedol Jakub Masaryk na svojom instagramovom profile), ale vy sami! Rovnako, ako aj pätnásťročný Damián a druhý Jakub vo veku šestnásť rokov.

Po skončení finále následovala poslední setařská disciplína, kterou byly kliky. Ty se taky cvičily 2 minuty a podmínku započítání každého opakování bylo dotknutí se hrudníkem plastové flašky přilepené k zemi a udržení podsazené pánve (neprohýbat bedra). I když zde bylo časové omezení, tak stejně padala opravdu vysoká čísla. Jakmile skončila i poslední setařská disciplína, tak následovala ještě jedna samostatná soutěž, kterou byl king of muscle up. Opět zde panovala přísná pravidla, která zakazovala jakákoliv kopnutí nebo třeba provedení muscle upu přes jednu ruku. Ještě k tomu všemu byly před hrazdou na sloupech napnuté odporové gumy, které soutěžícího nepustili dál jak nějakých 50 cm od hrazdy. Soutěžilo 10 workouterů a snad každý z nich překonal hranici 10 opakování. Vítězem se však stal 16 ti letý Polák, který udělal neuvěřitelných 25 striktních muscle upů.
První den soutěž přijel podpořit i projekt Stojkuj a inspiruj, který zde v pauze mezi sety a freestylem uspořádal soutěž ve výdrži ve stojce. Zapojilo se přes 10 workouterů a workouterek a k údivu všech se vítězkou stala žena. Její jméno je Petra Kamínková a ve stoji na rukou zahanbila nejednoho workoutera.

Jozef Rábl, ktorý za projektom stojí, sa poctivo staral ako o fotografie so súťažiacimi či s porotcami, tak o rozdávanie veľmi milých odznakov s logom Stojkuj a inspiruj. O ich dizajn sa postarala Klára Čuříková.

Po skončení muscle upů následovalo vyhlášení. V lehké váhové kategorii skončil na prvním místě Jakub Major, na druhém Petr Teplík a na třetím Jan Husák. V té těžké se vítězem stal účastník jak Sets and Reps, tak freestylu, tak i weightedu Bartek Kruk. Na druhém místě ho doháněl Petr Sarna a na třetím byl sám organizátor celé akce Jan Zdrubecký, který v průběhu dne párkrát zahodil mikrofon a osvěžil si, jaké to vlastně je být soutěžícím a ne rozhodčím. Tři dámy, které se soutěže zúčastnily si nakonec medaile rozdělily tak, že zlato si domů odvezla Gabriela Kovaříková, stříbro Petra Kamínková a bronz Michaela Málková.


Druhý den se konal už jen weighted, kterého se zúčastnilo celkem 9 mužů, rozdělených do kategorií do 78 kg a nad 78 kg. Disciplíny byly stanoveny jen 3 a to shyby + 32 kg, dipy + 48 kg a dřepy s přidaným závažím – lehčí kluci měli naloženo 80 kg a těžší 90 kg. Co bylo absolutně nepochopitelné byl výkon Barteka Kruka, který předvedl neskutečných 100 dřepů s 80 kg! Tím si vybojoval vítězství v lehké váhové kategorii, stejně jako v těžší váhové kategorii sets and reps. Takže si z této soutěže odvezl dvě zlaté medaile. Na druhém místě potom skončil Čech Marek Matis a na třetím Petr Pribula ze Slovenska. Těžká váhová kategorie patřila čistě českým workouterům. Vítězem se stal Vojta Holý, na paty mu šlapal Karel Novák a na třetím místě skončil Pavel Nguyen.

Marek Matis při dřepech s 80 kg.

Vyššie uvedený Poliak Bartek Kruk, ktorý je predovšetkým ,,setár“, drží v súčasnosti titul majstra světa v kategórii Sets and Reps vo svojej váhovej kategórii a takisto aj titul majstra Poľska v počte kľukov. Na české aj slovenské súťaže často prichádza a často si odnáša i trofeje. V Prahe, tiež na Street Workout Games, vyhral v kategórii Sets and Reps zlato a jeho brat bronz v kategórii Freestyle. Niet pochýb o tom, že z Českej republiky nielen do Slovenska, ale aj do Poľska už poputovali samé zaslúžené trofeje.


Veľke poďakovanie patrí organizátorovi Jánovi Zdrubeckému za všetky zorganizované podujatia, a to či už v Brne, alebo v Prahe. Za energiu a čas, ktorý akciám obetoval. Ľudia, ktorí sa vďaka súťažiam mohli v Českej republike zísť, sú Ti vďační tiež. Aj preto zostanú Street Workout Games navždy malou legendou medzinárodných súťaží, Slovensko a Poľsko nevynímajúc. Vďaka!


Pokud jsi dočetl/a až jsem a jsi skleslý/á, že už to nebudeš moct napravit tak nezoufej. Organizátor Jan Zdrubecký se přece jen uvolil, že toto nebylo naposledy a příští akce bude evropského formátu.




Honza Holinec a Veronika Greinerová

Honza Holinec a Veronika Greinerová je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2019 pro streetworkout.cz již 1 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat