Homepage Tréninky Odporová guma, ideální pomocník při tréninku. Víš, která je pro tebe ta pravá?

Odporová guma, ideální pomocník při tréninku. Víš, která je pro tebe ta pravá?

Autor: streetworkout.cz

3

22.11.2016

Vzhledem k množícím se dotazům a tomu, že se odporové gumy stávají stále více oblíbenými pomůckami pro všechny druhy tréninku, jsme se rozhodli zpracovat na toto téma další článek, abyste získali základní informace a přehled. Co to vlastně odporová guma je, jak se používá. Která je k čemu vhodná.

Trénink založený na street workoutu nebo jiném posilování s vlastní vahou má jednu nevýhodu. Vlastně dvě. První je, že musíte unést sami sebe, což je bohužel pro mnoho lidí, kteří by rádi s funkčním tréninkem začali, velký problém. To je ihned na začátku odradí, a to je škoda! Druhá nevýhoda přichází postupem času - jak se stává člověk silnější a silnější, přestane mu časem jeho tělo jako přirozená zátěž stačit. Cesta za posouváním svých schopností na vyšší úrovně nebude najednou tak přímá a v tréninku začne postrádat inspiraci. V obou případech však existuje řešení: pomůcky pro funkční trénink!

Pomůcek, které pomůžou dát tvému tělu nový impulz k progresu a oživí samotný trénink je dnes mnoho. Co se samotné váhy týče, velmi vhodnou volbou je externí zátěž v podobně například kettlebellu, který pověsíte na opasek, či zátěžové vesty. Pokud však hledáte spíše pomůcku pro zpestření tréninku a naučení těla novým věcem, rozhodně byste neměli opomenout dva nástroje, které jsou podle nás tím nejvšestrannějším vybavením, které by nemělo chybět v arzenálu žádného workoutera (a nemyslíme jen street workoutera). Tím jsou gymnastické kruhy (o kterých si můžete přečíst ZDE) a odporové gumy, o nichž si více povíme dnes.


Co je to odporová guma?

Odporová guma je z principu úplně prostá pomůcka. Je to gumový pás se spojenými konci, jehož charakteristickou vlastností je elasticita. Čím více gumu natáhnete, tím větší poskytuje dopomoc, popřípadě klade odpor. K dostání je na trhu běžně několik variant nabízejících různou mírou odporu a tedy i rozmanité využití. Jednotlivé druhy si popíšeme níže.

Na co jsou odporové gumy dobré?

Z charakteru gumy vyplývají tři základní možnosti, jak ji využít. Odpor při natahování se může hodit podobně jako externí zátěž při zvyšování náročnosti cviku nebo při protahování, kdy vás guma nutí jít stále dál a dál. Elastickou sílu, která vzniká natažením, zase můžete využít ve svůj prospěch při cvicích, na které nemáte zatím dostatečnou sílu např. u shybů nebo muscle-upů. Odporové gumy se od sebe liší nejenom barvami, ale především mírou odporu, která je při výběru zásadní. Výběr závisí na třech faktorech:

  1. Cvik/druh tréninku, na který gumu aplikuješ

  2. Tvá kondice

  3. Tvá hmotnost

Červená guma (2,3 – 27 kg) Červená guma má z naší nabídky nejmenší odpor. Z toho důvodu je tou nejlepší volbou pro zvyšování mobility a flexibility (jinak řečeno protahování), které je s jejím zapojením velice efektivní. Uplatnění najde také při předtréninkové rozcvičce či jako nástroj pro kompenzační cvičení.

guma1

Světle modrá guma (4,5 – 27 kg) Tato guma má o něco vyšší spodní hranici odporu a stejnou tu horní jako guma červená. V praxi to znamená o něco vyšší tuhost. Využití je však téměř totožné.

Černá guma (6,8 – 29,5 kg) Guma s jen o trochu vyšším celkovým odporem než mají gumy předchozí. Hodí se pro protahování i rozehřátí před tréninkem. Velmi dobrá je ale i jako přídavný odpor při mrtvém tahu, benchpressu či dřepu. Do tréninku těchto cviků vnese nový impulzv podobě zvyšujícího se odporu ve finálních fázích, což může vést k zlepšení celkového procítění svalů a následného progresu.Ze zkušenosti můžeme říct, že se řadí mezi jedny z nejuniverzálnějších odporových gum.

Růžová guma (11,3 – 36,3 kg) Již poměrně tuhá guma, kterou můžete využít jako přídavný odpor například při cvičení kliků, pokud vám již nestačí vaše tělesná hmotnost, či jiných zajímavých cviků s vlastním tělem. Guma má dostatečný odpor také pro poměrně slušnou dopomoc při cvicích jako jsou dipy či shyby, kterou uvítají fyzicky méně zdatní cvičenci. Jak napovídá barva, tuto gumu bychom rozhodně doporučili ženám pro jejich funkční trénink!

Fialová guma (13,6 – 40,8) Guma středního odporu, která je pravděpodobně tou nejuniverzálnější gumou v naší nabídce. Uplatnění nalezne jak při strečinku větších partií, kde je zapotřebí vyššího odporu, tak při potřebě dopomoci při shybech, klikách na bradlech a jiných cvicích. Velmi efektivní se jeví její využití jako přídavného odporu při klikách, dřepech (bez činky), dřepech na jedné noze a podobně. Tuto gumu lze obecně doporučit všem.

Zelená guma (22,7 – 54,4) Zde se již dostáváme k tužším gumám. Zelenou gumu doporučujeme obvykle silnějším jedincům, kteří chtějí zvýšit náročnost základních cviků a dosáhnout intenzivnějších sérií. Klik s tímto odporem není hardcore, ale dokáže již pěkně zatopit! Chcete-li se naučit muscle-up, front lever či jiný prvek technicky správně a efektivně, zelená guma vám poskytne poměrně velkou podporu! Pro ty, co se chtějí naučit SHYB, se jedná o jasnou volbu.

guma3

Tmavě modrá guma (27,2 – 68,04) Kde odpor nejměkčích gum končí, tam odpor tmavě modré gumy začíná. Tohle je už těžký kalibr, který dokáže plně unést hmotnost cvičenců do 68 kilogramů! Co to znamená? Znamená to, že pokud jste o něco těžší, než dokážete vlastní silou unést, ale přesto chcete dělat shyby, dipy a muscle-upy, tato guma je pro vás správnou volbou! Pomůže vám nést kila navíc, která vás tíží, a krůček po krůčku tak zlepšovat svou kondici i techniku.

Oranžová guma (31,75 – 77,11 kg) Nejsilnější guma, kterou naleznete na našem eshopu. Tuto variantu budou potřebovat buď ti nejsilnější, kteří by ostatní gumy zpřetrhali (s tím jsme se však ještě nesetkali), nebo lidé váhy nad sto kilo, kteří s cvičením začínají. S potřebnou dávkou znalostí jak gumu používat dokáže v mnoha případech opravdu pomoci postupně se naučit používat svalstvo a vybudovat základní partie. Příkladem může být pomoc s pouhým věšením se na hrazdě, které je naprostým základem, jenž by měl bez problému zvládat každý, avšak pro obézního člověka může být velkým problémem.

Pojďme si uvést několik konkrétních příkladů výběru gumy:

Žena – 55 kg, cvičí asi rok, požadavky: zvýšení mobility a flexibility, případně využití gumy pro zefektivnění některých cviků Doporučení: černá guma, případně kombinace červené a černé

Žena – 65 kg, cvičí v posilovně, ale pouze na strojích, požadavky: zaměření se více na posilování s vlastní vahou těla (a tedy využití gumy pro rozšíření zásobníku cviků, případně dopomoc při náročných cvicích) Doporoučení: fialová nebo zelená odporová guma

Žena – 75 kg, s cvičením začíná, požadavky: pomoc při cvicích s vlastní vahou, rozšíření zásobníku cviků, zajímavý trénink Doporučení: zelená odporová guma jako dopomoc a růžová odporová guma pro klasické posilování např. přitahování gumy k pasu, mrtvé tahy s gumou.

Muž či žena – cvičí v posilovně asi rok, středně pokročilý(á), požadavky: intenzifikace tréninku při mrtvém tahu a benchpressu, mobilita a rozehřátí před tréninkem Doporučení: červená + černá guma 

guma5

Muž – 70 – 85 kg, středně pokročilý, požadavky: přídavný odpor při kliku a dřepu na jedné noze, trénink muscle-upu, případně protahování Doporučení: fialová guma

Muž – 90 kg, fyzicky poměrně zdatný, avšak začátečník ve funkčním tréninku, sám udělá pár technicky nesprávných shybů, požadavky: dopomoc při shybech a klikách na bradlech Doporučení: fialová nebo zelená odporová guma

Muž – 110 kg, naprostý začátečník, požadavky: začít vůbec cvičit a unést své tělo Doporučení: oranžová odporová guma jako dopomoc a červená odporová guma pro rozehřátí, kompenzační cvičení

Závěr

Krása odporových gum se skrývá v jednoduchosti. Ačkoliv se jedná o prostou, lehkou a odolnou věc, mohli bychom tuto pomůcku nazvat moderně smarttool. Proč? Právě kvůli měnícímu se odporu. Ať už gumu používáte pro zvýšení mobility, jako externí zátěž nebo pomoc při náročných cvicích, guma vždy hraje do noty vašich cílů. Rostoucí odpor vás nutí vymáčknout ze sebe vše při dotahování mrtvého tahu nebo vytlačení kliku a při protahování vám nedovolí se flákat. Klesající odpor při dopomoci se zase postará o to, abyste nespoléhali jen na gumu, ale i na vlastní sílu! Je to v podstatě parťák, který vám systematicky pomáhá s tréninkem a vejde se do batohu! A proto se vyplatí ho s sebou nosit. Jak zajímavý trénink vám připraví, záleží jen na vás, protože fantazii se meze nekladou!


streetworkout.cz

streetworkout.cz je redaktorem největšího street workoutového webu v česko-slovensku o cvičení s vlastní vahou. Tento redaktor napsal od roku 2016 pro streetworkout.cz již 981 článků.

135ee899de6ea79.png

Najdi nejbližší hřiště

Další články, které by tě mohly zajímat